Lista finală a măsurilor adoptate de Guvern în toată țara. Când se închid magazinele și cine nu are voie să iasă după ora 20.00

Lista finală a măsurilor adoptate de Guvern în toată țara. Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat când se închid magazinele și cine nu are voie să iasă după ora 20.00, în funcție de rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la care s-a ajuns.

Când se închid magazinele și cine nu are voie să iasă după ora 20.00

Potrivit medicului Raed Arafat, acolo unde incidența va fi peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în week-end, de vineri până duminică, circulația să fie permisă doar până la ora 20:00, nu până la 22:00 cum este acum.

De asemenea, secretarul de stat a anunțat că în situația în care incidența depășește 4 la mie în ultimele 14 zile, activitatea operatorilor economici va fi permisă până la ora 18:00. ”Revenirea asupra acestei măsuri în weekend se face când incidența scade sub 3,5 la mie”, a menționat el.

Lista finala a masurilor adoptate de Guvern in toata tara. Cand se inchid magazinele si cine nu are voie sa iasa dupa ora 20.00
Doi politisti cu masti de protectie

Ce restricții se impun dacă incidența depășește 7,5 la mie

Pe de altă parte, în cazul în care incidența depășește 7,5 la mie, lucrurile se schimbă. Potrivit lui Raed Arafat, în aceste situații circulația va fi permisă până la ora 20:00 pe toată durata săptămânii. În plus, operatorii economici vor putea funcționa până la ora 18:00, de luni până duminică.

”Revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie Ministerele Sănătății și de Resort sunt abilitate să modifice ordinele existente, ca să fie foarte clar la operatorii economici, gen magazine, supermarketuri, hipermarketuri, când se intră, care va fi numărul persoanelor care va fi permis înăuntru și cum va fi controlată această măsură”, a mai spus Raed Arafat.

Ce reguli sunt în vigoare pentru Paștele Catolic și cel Ortodox

De asemenea, Raed Arafat a anunțat că pentru noaptea dintre 27 și 28 martie, măsura va fi limitată sau extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah. Secretarul de stat a anunțat și ce se va întâmpla de Paștele Catolic și de Paștele Ortodox.

”Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriei în intervalul orar 20:00-02:00 pentru participarea la slujbele religioase care sunt ocazionate de Paștele Catolic. S-a discutat și de Paștele Ortodox, 1 mai – 2 mai, și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la Sărbătoare și nu vor fi limitări, dar nu apar în HG, pentru că actualul HG este valabil până pe 14 aprilie”, a anunțat șeful DSU.

Când va fi necesară declarația pe proprie răspundere

Totodată, Raed Arafat a anunțat că operatorii economici care au ”activitatea de fitness ca profil” vor avea activitatea suspendată unde incidența depășește 4 la mie. Activitatea se va relua când incidența cazurilor de COVID-19 va coborî sub 3,5 la mie. Medicul a precizat și când va fi necesară declarația pe proprie răspundere.

”Sunt măsuri care devin obligatorii și nu se mai discută sau dezbat în cadrul Comitetelor. Când o incidență este atinsă, măsura intră automat, pe baza incidenței respective. Declarația pe proprie răspundere este numai după ora 20:00. Între 18:00-20:00 se circulă. După 20:00, da, dacă ieși, nu înseamnă în jurul casei, ci dacă vrei să te deplasezi undeva, trebuie să ai declarația pe propria răspundere”, a spus Raed Arafat.

Sancțiuni mai usturătoare pentru operatorii economici

La rândul lui, ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că se vor putea da sancțiuni mai usturătoare pentru operatorii economici care nu vor respecta regulile. Aceasta în contextul în care unii dintre ei au continuat să încalce măsurile în vigoare, deși au fost amendați. Astfel, se apelează la o sancțiunea contravențională complementară.

”Sancțiunea contravențională complementară este închiderea pe 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar, în care operatorul desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar. Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare se va materializa prin afișarea, în primă fază, la loc vizibil, de la intrare, a mesajului că spațiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei COVID-19, cu mențiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancțiune. Ulterior, nerespectarea sancțiunii contravenționale complementare se va materializa prin aplicarea pentru durata rămasă de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu”, a spus ministrul.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.