Localități cu denumiri istorice: Turbatu și Vasile Epurescu, oglindite pe o hartă din 1938

Localități cu denumiri istorice: Turbatu și Vasile Epurescu, oglindite pe o hartă din 1938

O hartă din anul 1938 oferă o perspectivă fascinantă asupra evoluției geografice și culturale a județului Giurgiu, prezentând denumiri istorice ale unor localități care, între timp, și-au schimbat numele. Două exemple subliniate pe hartă – Turbatu (astăzi Cetatea) și Vasile Epurescu (în prezent Remuș) – reflectă atât istoria vieții locale, cât și influențele politice și culturale ale vremurilor trecute.

Localitatea Vasile Epurescu își trage numele de la fostul deputat al județului Vlașca, o figură pitorească a politicii românești din secolul al XIX-lea. Acesta este menționat în cartea Bucureștii de altădată a jurnalistului Constantin Bacalbașa, care l-a descris cu un amestec de ironie și respect.

Bacalbașa îl portretizează pe Epurescu drept un personaj cu trăsături fizice și comportamentale memorabile: „Urât, negru ca un țigan, ciupit de vărsat, iar când vorbea holba ochii și se încrunta grozav”. În ciuda aspectului său neobișnuit, Epurescu era apreciat pentru bunătatea sufletească, deși deseori lipsit de simțul ridicolului.

Un episod celebru povestit de Bacalbașa subliniază acest aspect. Într-o dezbatere parlamentară, când a fost întrerupt de un deputat din opoziție, Epurescu a răspuns cu emfază: „Nu mă întrerupeți, fiindcă sunt teribil în apostrofă”. Replica sa, de un comic involuntar, i-a adus porecla „Epurescu Apostrofă”, care l-a urmărit până la sfârșitul vieții.

Astăzi, localitatea Remuș păstrează doar o umbră a legăturii cu fostul deputat. Schimbarea denumirii reflectă, probabil, o tendință generală de adaptare a toponimelor pentru a se potrivi contextului modern, dar și o îndepărtare de asocierile politice ale trecutului.

Localitatea cunoscută în trecut ca Turbatu a fost redenumită Cetatea, o schimbare semnificativă care ilustrează procesul de modernizare și de aliniere la valorile simbolice ale epocii. „Turbatu” este un toponim care sugerează un caracter colorat și poate chiar folcloric, specific comunităților rurale românești.

Această schimbare este reprezentativă pentru politica din perioada interbelică și postbelică, care viza eliminarea denumirilor arhaice, considerate prea familiare sau neoficiale, în favoarea unor nume care evocau istoria națională sau idealuri patriotice.

În cazul Cetății, noul nume poate face trimitere la o tradiție istorică sau la un simbol de stabilitate și apărare, încercând să ofere localității o identitate mai demnă de vremurile moderne.

Această hartă din 1938 reprezintă mai mult decât un simplu document cartografic. Este o mărturie a transformărilor culturale, politice și sociale prin care a trecut România. Denumirile vechi, precum Turbatu și Vasile Epurescu, reflectă specificul local al județului Giurgiu și pun în lumină personalități și povești care altfel ar fi fost uitate.

Astfel de hărți sunt esențiale pentru a înțelege cum factorii politici, sociale și culturali influențează denumirile geografice. Ele sunt o invitație la redescoperirea trecutului, la înțelegerea identității locale și la aprecierea valorilor istorice ale regiunilor noastre.

Redescoperirea toponimelor istorice ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem și de unde venim. Numele localităților poartă cu ele urmele unei epoci și ale unor oameni care au avut un impact asupra comunităților lor. În cazul județului Giurgiu, denumiri precum Turbatu și Vasile Epurescu sunt un prilej de a explora legătura dintre trecut și prezent, de a învăța lecții din istorie și de a păstra vii poveștile care definesc identitatea noastră națională.

Această hartă nu doar că ne conectează la un trecut îndepărtat, ci ne și reamintește că numele și istoria lor reprezintă o punte între generații, invitându-ne să păstrăm vii tradițiile și moștenirea locurilor în care trăim.

(Carmen Jipa)

Articolul Localități cu denumiri istorice: Turbatu și Vasile Epurescu, oglindite pe o hartă din 1938 apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

O hartă din anul 1938 oferă o perspectivă fascinantă asupra evoluției geografice și culturale a județului Giurgiu, prezentând denumiri istorice ale unor localități care, între timp, și-au schimbat numele. Două exemple subliniate pe hartă – Turbatu (astăzi Cetatea) și Vasile Epurescu (în prezent Remuș) – reflectă atât istoria vieții locale, cât și influențele politice și […]

Articolul Localități cu denumiri istorice: Turbatu și Vasile Epurescu, oglindite pe o hartă din 1938 apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/localitati-cu-denumiri-istorice-turbatu-si-vasile-epurescu-oglindite-pe-o-harta-din-1938/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 19 noiembrie 2024 14:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.