Locul de pe Pământ care seamănă cel mai mult cu planeta Marte. Specialiștii sunt entuziasmați, ce speră să găsească acolo

A fost descoperit locul de pe Pământ care seamănă cel mai mult cu planeta Marte. Specialiștii sunt entuziasmați. Ce speră să găsească acolo și cum poate afecta asta cea mai complicată operațiune” spațială din istorie.

Locul de pe Pământ care seamănă cel mai mult cu planeta Marte

Se pare că nu e nevoie de misiuni spațiale pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în afara planetei noastre. A fost descoperit locul de pe Pământ care seamănă cel mai mult cu planeta Marte și este mai aproape de România decât am crede. Petru a putea înțelege mai bine datele colectate de roverul Perseverence, care a ajuns pe „Planeta Roșie” la mijlocul lunii februarie, în ceea ce este considerată „cea mai complicată operațiune” din istorie, oamenii de știință folosesc informațiile obținute de la o altă misiune specială, ce a avut loc în sud-vestul Turciei.

Reprezentanții NASA au dezvăluit că rocile descoperite în și în jurul Lacului Salda sunt cele mai similare de pe Pământ cu cele găsite în jurul craterului Jezero, punctul în care a avut loc asolizarea Perseverance, despre care se crede că a fost, la un moment dat, plin cu apă. Astfel, datele culese din lacul Salda, ar putea oferi indicii importante pentru oamenii de știință care caută urme fosilizate ale vieții microbiene „înghețate” în sedimentele formate în jurul a ceea ce se crede că a fost delta unui lac ce a dispărut în urmă cu miliarde de ani.

„Salda va fi folosit ca o analogie puternică asupra căreia putem pune întrebări și din care putem învăța”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al agenției aerospațiale americane.

Locul de pe Pământ care seamănă cel mai mult cu planeta Marte
Lacul Salda, Turcia

Perseverance caută, pe Marte, microorganisme descoperite într-un singur loc de pe Pământ

Apele de un albastru azur și împrejurimile albe au făcut ca lacul Salda să fie supranumit „Maldivele Turciei”. În 2019, o echipă mixtă, formată din specialiști americani și turci specializați în științe planetare, a făcut o serie de cercetări în zonă. Concluziile au fost că sedimentele din jurul lacului s-au erodat din coline în urma acțiunii unor microbi numiți microbialite, aceleași microorganisme pe care le caută și roverul Perseverance, cel mai avansat laborator de astrobiologie creat vreodată, în craterul Jezero de pe Marte.

„Când găsim ceva cu Perseverance putem să mergem înapoi să ne uităm la Lacul Salda să analizăm similaritățile dintre cele două procese dar, la fel de important, diferențele care există între Perseverance și Lacul Salda. Așadar suntem cu adevărat recunoscători că avem acel lac și cred că va fi alături de noi pentru o perioadă îndelungată”, a explicat Zurbuchen.

La aproape două săptămâni de la amartizare, roverul Perseverance și-a început explorarea pe Marte, făcând prima sa deplasare pe suprafața planetei. Perseverance s-a deplasat 6,5 metri, joi, iar Katie Stack Morgan, coordonator adjunct al proiectului NASA, a spus că asta reprezintă un moment important.

„În timp ce roverul încă îşi face anumite verificări tehnice, în momentul în care începe să se mişte ne putem considera exploratori ai suprafeţei Marte”, a declarat ea pentru BBC.

Misiunea lui Perseverance este de a căuta urme de viață pe Marte. Roverul va acoperi aproximativ 15 kilometri în următorul an marțian – echivalentul a doi ani pământești.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.