Mărturia rudelor celor două familii ucise de o dronă americană la Kabul: „Erau doar nişte copii nevinovaţi”. Jurnalist afgan: „Nu au învăţat nimic în 20 de ani”

Afganii ucişi aveau între 2 şi 40 de ani şi aparţineau familiilor Ahmadi şi Nejrabi.
Aimal Ahmadi, fratele unuia din cei ucişi împreună cu copiii săi, spune că vrea ca cei dragi să fie cunoscuţi de presa afgană şi internaţională, pentru că ei nu sunt luptători ISIS cum s-ar putea presupune ci familii şi „copii nevinovaţi”.
El a dezvăluit că în acea zi era plecat la cumpărături, altfel probabil era şi el mort. Fratele său,  Zemarai, un inginer în vârstă de 40 de ani, tocmai se întorsese de la muncă. Aşteptau un telefon pentru a porni către aeroport. Tatăl i-a cerut unuia din fiii săi mai mari să parcheze maşina în curtea casei, gândindu-se să-l pregătească pentru viaţa în SUA. Copiii s-au grăbit să se suie cu toţii în maşina parcată în stradă.
„Când s-a oprit, a lovit racheta”,a declarat Aimal pentru Al Jazeera.
Vecinii au sărit să stingă flăcările care au cuprins maşina. Ei au descris „scene de groază” în care membre umane zburaseră peste tot şi pereţii erau acoperiţi cu carne şi sânge.
Din unele trupuri de copii nu s-au mai putut recupera decât bucăţi însângerate.
SUA au anunţat într-un comunicat lansarea unui atac cu dronă de peste graniţă asupra unui vehicul în urma căruia a fost eliminată o ţintă teroristă din ISIS-K.
Declaraţia continua informând că Comandamentul Central al SUA „evaluează posibilitatea existenţei unor victime civile”. Totodată, armata SUA transmitea că investighează incidentul.
„Dacă nu eşti capabil să ţinteşti pe cine trebuie, atunci lasă Afganistanul afganilor”, spune un vecin care a crescut alături de copiii ucişi.
Capii celor două familii ucise sunt Zemarai, un inginer cu o carieră de 10 ani, şi Naser Nejrabi, cumnatul lui, un fost soldat în armata afgană. 
Romal, un alt frate al lui Zemarai, care a scăpat la rândul lui pentru că nu era acasă, a fost şofer pentru Ministerul Energiei afgan. Familiile obţinuseră vize speciale de imigranţi pentru SUA pentru că fuseseră angajaţi guvernamentali şi ajutaseră forţele internaţionale.

„Lucraseră pentru companii private. Au servit în armată. Erau parte din guvern, cum s-ar fi putut gândi cineva că erau terorişti?”, spune Ailaml.
Cartierul rezidenţial unde locuiau cele două familii se afla la doar câţiva kilometri de aeroportul de Kabul şi familia îşi petrecuse ultimele zile făcându-şi bagajele.
„Faptul că operaţiunile SUA în Afganistan au debutat cu lovituri aeriene ca să se încheie cu ele este profund simbolic. Lasă împresia că nu au învăţat nimic în 20 de ani”, denunţă Emran Feroz un jurnalist afgan din Germania, care a scris o carte despre raidurile aeriene americane şi impactul lor asupra civililor.
„Întrebarea pe care nu şi-a pune nimeni este cine este ucis în locul lor”, spune el, referindu-se la faptul că lideri talibani dintre cei despre presa internaţională a scris că sunt morţi se plimbă prin Kabul.
„Portalurile de ştiri au preluat ca atare declaraţia lui Joe Biden că ţintele erau luptători Daesh” a spus el, precizând că un alt atac avusese loc cu o zi în urmă în provincia Nangarhar, dar nimeni nu s-a gândit atunci să pună întrebări. 
Jurnalistul spune că de la început la sfârşit Washingtonul a încercat „să convingă populaţia că aceste atacuri aeriene ucid doar terorişti, dar acum la Kabul vedem care sunt costurile reale”.
„Până azi nu ştim cine a fost ucis, dacă a fost realmente ucis şi poate că nici nu vom afla”, a mai spus el, referindu-se la atacurile asupra liderilor talibani de-a lungul anilor.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.