Măsuri fiscale dure lovesc angajații din IT: salarii mai mici și incertitudine pe piața muncii

Măsuri fiscale dure lovesc angajații din IT: salarii mai mici și incertitudine pe piața muncii

Sute de mii de români, în special din domeniul IT, sunt afectați de noile măsuri fiscale anunțate de autorități. După ce Guvernul Ciolacu a decis eliminarea facilităților fiscale promise anterior, angajații din IT vor primi salarii mai mici începând cu 2025. Măsura, care contravine promisiunilor de până acum privind menținerea acestor facilități până în 2028, are un impact semnificativ asupra veniturilor acestora, în unele cazuri ajungându-se chiar la o scădere de până la 1.000 de lei pe lună.

Până anul trecut, angajații din IT care încasau până în 10.000 de lei net erau scutiți de impozitul pe venit și aveau posibilitatea de a alege contribuția la pilonul 2 de pensii. Începând cu 2025, însă, aceștia vor fi impozitați ca toți ceilalți angajați din sectorul privat. Astfel, programatorii și alți specialiști din IT vor pierde între 650 și 1.100 de lei din salariul net. De exemplu, un programator plătit cu 15.000 de lei brut va ajunge să primească un salariu net de 8.775 de lei, față de 9.884 de lei, cât primea în luna decembrie a anului trecut.

Conform declarațiilor lui Edward Crețesu, președintele ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, această schimbare ar putea duce la restructurări în companiile din IT, în special în condițiile în care multe dintre acestea vor trebui să își refacă bugetele pentru 2025. De asemenea, riscul ca unele companii să își mute activitatea în alte țări este real, având în vedere că avantajul fiscal pierdut ar putea afecta competitivitatea sectorului.

Modificările fiscale ar putea duce la relocări ale companiilor din IT în alte țări, iar acest lucru ar putea avea un impact mult mai mare decât veniturile suplimentare generate de eliminarea facilităților fiscale”, a declarat Florentin Iancu, președintele unui sindicat din IT.

Industria IT este un sector vital pentru economia României, iar cei 200.000 de angajați din acest domeniu contribuie cu mai mult de 7% la produsul intern brut (PIB). Însă, anul trecut, sectorul s-a confruntat cu dificultăți, iar pentru 2025 multe companii vor trebui să reducă bugetele și să renunțe la creșterile salariale, lucru care va afecta din nou angajații din IT.

Tudor Ciuleanu, CEO-ul unei companii din domeniul IT, explică faptul că angajații din acest sector erau obișnuiți cu creșteri salariale de 10–30% pe an, însă, în acest an, vor avea un al doilea an consecutiv de stagnare salarială, iar unii dintre ei s-ar putea confrunta chiar cu scăderi.

Pe lângă angajații din IT, și cei care lucrează în agricultură și construcții sunt afectați de eliminarea facilităților fiscale, ceea ce generează îngrijorări cu privire la viitorul acestora pe piața muncii.

Aceste măsuri fiscale vin într-un context economic deja fragil, iar impactul lor ar putea fi mult mai amplu decât s-ar fi anticipat, afectând atât veniturile individuale, cât și întregul sector economic.

Sursa: Romania Tv

Articolul Măsuri fiscale dure lovesc angajații din IT: salarii mai mici și incertitudine pe piața muncii apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sute de mii de români, în special din domeniul IT, sunt afectați de noile măsuri fiscale anunțate de autorități. După ce Guvernul Ciolacu a decis eliminarea facilităților fiscale promise anterior, angajații din IT vor primi salarii mai mici începând cu 2025. Măsura, care contravine promisiunilor de până acum privind menținerea acestor facilități până în 2028, […]

Articolul Măsuri fiscale dure lovesc angajații din IT: salarii mai mici și incertitudine pe piața muncii apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/masuri-fiscale-dure-lovesc-angajatii-din-it-salarii-mai-mici-si-incertitudine-pe-piata-muncii/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 8 ianuarie 2025 12:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.