Motivul pentru care zece cetățeni ruși vor fi expulzați din SUA. Americanii vor să impună sancțiuni Moscovei

Administrația Biden urmează să emită un ordin executiv în urma căruia, zece cetățeni ruși urmează a fi expulzați de pe teritoriul SUA. Această măsură vine ca un răspuns în urma unor atacuri cibernetice.

Zece cetățeni ruși vor fi expulzați din SUA

SUA a decis să impună sancțiuni pentru atacurile cibernetice care au avut loc anul trecut. Decizia a fost luată după ce americanii i-au acuzat pe ruși pentru faptul că au intervenit în alegerile prezidențiale din SUA care au avut loc anul trecut. Astfel, guvernul american impun sancțiuni care vizează mai mult de 30  de entități rusești.

Totodată, aceste măsuri includ și expulzarea a 10 cetățeni ruși de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Dintre cei vizați pentru expulzare fac pare și diplomații. Aceste măsuri vin într-un moment destul de tensionat din cauza relațiile existente în acest moment între SUA și Rusia.

Potrivit apelului care a avut loc în această săptămână, președintele SUA, Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că va acționa întocmai pentru a apăra interesele naționale. Totodată, Joe Biden i-a propus președintelui rus o întrevedere pe teritoriul unei țări neutre. Această întâlnire are drept scop purtarea unor discuții care vor face referire la găsirea domeniilor comune pentru a putea lucra împreună.

Anul trecut, experții în securitate cibernetică au reuși să descopere o breșă de securitate în software-ul numit SolarWinds. Acest atac a afectat peste 250 de agenții și companii, însă atacul a făcut mult mai multe pagube decât se credea iniția. Atacul viza agențiile guvernamentale americane precum și corporațiile private.

Serviciile de informatii americane afirma ca in spatele atacurilor sunt rusii
Serviciile de informatii americane afirma ca in spatele atacurilor sunt rusii

18.000 de rețele au fost afectate

Potrivit celor de la Microsoft, hackerii au compromis software-ul de monitorizare și gestionare Orion al SolarWinds. Odată accesat, acest lucru le-a permis să identifice utilizatorii conturilor existente ale organizației precum și conturile persoanelor privilegiate. The Times a relatat că Rusia a exploatat straturile de aprovizionare pentru a accesa sistemele guvernamentael.

Se pare că în acel atac, senzorii de avertizare plasați de către Cyber Command și NSA în rețelele străine în scopul de a descoperi potențiale atacuri, nu au fost eficienți. Guvernul american a decis la acea vreme să mute resursele chiar înainte de alegerile din noiembrie pentru a se proteja de hackerii străini, astfel, lanțul de aprovizionare a rămas vulnerabil.

Atacul efectual din interiorul SUA, a permis hackerilor să nu fie detectați de către Departamentul pentru Securitate Internă. Microsoft a declarat la acea vreme că a descoperit că sistemele lor au fost infiltrate ”dincolo de doar prezența codului malițios”. Așadar, acest lucru le-a permis hackerilor să poată ”vizualiza codul sursă într-un număr de depozite de cod sursă”.

Această breșă de securitate a permis hackerilor accesul la 18.000 de rețele de calculatoare guvernamentale și private. Serviciile de informații americane sunt de părere că în spatele atacului a stat Rusia. Brad Smith, președintele Microsoft a afirmat că atacul SolarWinds a fost cel mai mare și cel mai sofisticat hack pe care l-a văzut în toată cariera sa. Potrivit raportului de luna trecută a serviciilor de informații americane, Putin ar fi dirijat eforturile pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.