Nicolae Băciuț – Cărturarul Născut la 10 decembrie 1956 la…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

Nicolae Băciuț – Cărturarul

Născut la 10 decembrie 1956 la Chintelnic, jud. Bistrița-Năsăud, poetul, jurnalistul, scriitorul, născătorul de reviste literare Nicolae Băciuț este absolvent al Facultății de Filologie, secția română-engleză, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și doctor în litere cu o teză despre Caragiale, Cehov și Ibsen.
A fost director de școală, redactor la revista „Vatra” din Târgu Mureș, corespondent al TVR, redactor șef al revistei „Vatra–Vec…he” și Director al Direcției de cultură Mureș.
Exemplaritatea trudei sale literare este cuprinsă în peste 60 de cărți. După mai multe volume colective, debutează în 1986 cu volumul de versuri „Muzeul de iarnă”. Îi apar rând pe rând „Memoria zăpezii”, „Casa cu idoli”, „Singurând”, pagini de publicistică : „Între lumi”, „Sacru și profan în Țara Sfântă”, „Mașina de citit”. Scrie „O istorie a literaturii române în interviuri”, cuprinzând peste 900 de pagini și strângând între coperțile sale mărturiile a 120 de scriitori.
„Poet remarcat în timp, de marea noastră critică literară, jurnalist plin de curiozitate, călător ce-și transcrie cu farmec drumurile, autor de interviuri consistente luate de foarte tânăr pe parcursul a trei decenii, Nicolae Băciuț sădește dragostea de carte în mai toate revistele literare pe care le inițiază, le conduce și le dăruiește spre citire tuturor acelora pentru care limba română continuă să fie fagure de miere.” ( Dan Mucenic).
Primește nenumărate premii literare : Premiul Societății culturale Lucian Blaga pentru volumele „Memoria zăpezii” și „Nostalgii interzise”, Premiul pentru publicistică a Asociației Scriitorilor Mureș pentru volumul „Anotimpul probabil”, Premiul Asociației scriitorilor Mureș pentru volumul „Babel după Babel”. Este nominalizat în 1991 pentru Premiul Oscar în publicistică în SUA.
„Scriu ca și cum aș respira” spune poetul Nicolae Băciuț :,, Iarnă, doamnă iarnă, vii,/ ca un copil legat cu flori la gură / că nu mai simt plecările târzii /în blânda frigului arsură. // Ninge din coamele de cai / Pe toamna asta-n vene încuiată / aleargă mieii gurilor de rai, / slobozii zei ai ierbilor de piatră / Iarnă, doamnă iarnă, vii / și nu mai simt plecările târzii.” ( „Decembrie”)
„Nicolae Băciuț are loc la masa onoarei, nobleței și prețuirii istoriei literare române.” ( Valentin Marica)

Silvana Gruiță, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăEste posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, text care spune „NICOLAE BĂCIUT ÎNTRE LUMI Convorbiri cu Nicolae Steinhardt Libris Editorial”Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi text

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.