O cunoscută femeie de afaceri a fost condamnată la închisoare pentru spălare de bani

Femeie de afaceri din Moldova, condamnată definitiv la închisoare. Este vorba despre Gabriela Ciuburciu, șefa de la SC Vascar SA Vaslui. Alături de aceasta au fost condamnați și complicii ei. Potrivit anchetatorilor, aceştia au cauzat un prejudiciu de 6.006.298 de lei.

Femeie de afaceri, condamnată la închisoare

Citeşte şi Cazierul lui Liviu Dragnea. Ce interdicţii şi dosare în lucru are fostul lider PSD

Gabriela Ciuburciu a fost condamnată definitiv la şase ani şi opt luni de închisoare de către Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

„Instanța ia măsura de siguranță a confiscării speciale de la inculpata Gabriela Ciuburciu a sumelor de 175.600 de euro și 9.950 de euro, cu titlu de mită. Menține, față de inculpata Gabriela Ciuburciu măsura sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 185.550 de euro. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale. Definitivă”, au declarat magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Pe 10 august 2012, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au trimis-o în judecată pe Gabriela Ciuburciu, acționar majoritar și director general al SC Vascar SA Vaslui, alături de Critian Ștefan Mihăescu, Iuliu Cepoi, acționar și fost director comercial al SC Vascar SA, precum și un alt inculpat, care, între timp, a decedat. Asta, după ce, pe 2 iulie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea Gabrielei Ciuburciu pe o perioadă de 24 de ore, iar, pe 3 iulie 2012, Tribunalul Iași a luat față de afaceristă măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

„În 2006, SC Vascar SA a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD, în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea fabricii de produse din carne a societății comerciale. În perioada noiembrie – decembrie 2005, inculpata Gabriela Ciuburciu le-a cerut reprezentanților unei firme din Italia să mărească prețul unei linii de fabricare a conservelor cu 20 la sută și să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziție a liniei de fabricare a conservelor. Din suma pretinsă, în lunile iunie – septembrie 2006, a primit suma totală de 175.600 de euro, în mai multe tranșe, din care 77.500 de euro prin intermediul unui inculpat și 98.100 de euro în contul bancar al unei societăți comerciale controlate de inculpată”, au precizat procurorii din Iaşi, potrivit BZI. 

Potrivit procurorilor, Gabriela Ciuburciu a cerut și a primit de la reprezentanții unei alte firme italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui și a încheia contractul de achiziție a unor utilaje pentru tratament termic.

„Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume și pentru a-i ascunde adevărata proveniență, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte și alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziții. Pentru a obține în mod injust suma totală de 4.525.551 de lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane de euro) provenită din fonduri SAPARD și din bugetul național, inculpata Gabriela Ciuburciu a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe acte și declarații false și inexacte de natură să creeze aparența de legalitate a plăților efectuate în cadrul proiectului”, au mai preciza anchetatorii din Iaşi.

Citeşte şi CSM Secţia pentru Judecători reacţionează la declaraţiile lui Dragnea: „Sunt acuzaţii extrem de grave, mai ales că persoana nu mai beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.