Paștele Catolic 2021. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții

Anul acesta, roman-catolicii sărbătoresc Paștele Catolic 2021 în data de 4 aprilie. Din păcate, pandemia de Covid-19 a dus la instituirea carantinei în numeroase orașe din Europa centrală și de vest, astfel că mulți oameni nu își vor putea vizita rudele, așa cum obișnuiau în anii trecuți. Chiar dacă este al doilea an în care Paștele este sărbătorit în condiții stricte, oamenii nu au uitat de tradiții, pe care încearcă să le respecte în contextul pandemiei.

Paștele Catolic, celebrat și în 2021 sub restricții

Omenirea este în continuare greu încercată de pandemia de Covid-19, care ne ține departe de obiceiuri și tradiții, mai cu seamă în timpul sărbătorilor. Creștinii sărbătoresc pe 4 aprilie 2021 Paștele Catolic, însă multe dintre țările europene sunt în carantină. Astfel, mulți dintre cetățenii lumii nu pot să se bucure de vizitele în familie. În România, slujba de Înviere este oficiată în mai multe orașe ale țării, iar în București, Vigilia pascală are loc la Catedrala “Sfântul Iosif”. De asemenea, românii se pot considera norocoși pentru că, spre deosebire de Paștele din 2020, credincioșii pot intra în biserici la slujbe, însă numai respectând măsurile sanitare.

Astfel, cele mai importante momente din noaptea de Înviere, de Paștele Catolic 2021 precum: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor, au loc, în ciuda pandemiei. Cu toate acestea, mai multe ritualuri care se țineau în trecut, nu vor putea fi îndeplinite. Seara zilei de joi era destinată ritualului spălării picioarelor, însă acesta nu a mai avut loc din pricina situației epidemiologice. De asemenea, și momentul Adorării Sfintei Cruci, în Vinerea Mare, nu a mai putut fi marcat prin atingerile și sărutările credincioșilor, gesturile limitându-se la venerație.

Ce le-a transmis Papa Francisc credincioșilor de pretutindeni
Ce le-a transmis Papa Francisc credincioșilor de pretutindeni

Mesajul Suveranului Pontif, Papa Francisc, cu ocazia Paștelui Catolic

În cadrul Liturghiei solemne din Duminica Floriilor, Papa Francisc le-a spus credincioșilor că, în ciuda situației dificile în care omenirea se regăsește, este nevoie să fim încrezători. Sprijinul Divinității este cel care va putea duce la depășirea pandemiei.

Știm că nu suntem singuri: Dumnezeu este cu noi în fiecare rană, în fiecare teamă: nici un rău, nici un păcat nu are ultimul cuvânt. Dumnezeu câștigă, dar laurii victoriei trec prin lemnul crucii. Prin urmare, laurii și crucea rămân împreună, spune Suveranul Pontif.

De asemenea, Suveranul Pontif a transmis un mesaj prin care îndeamnă la credință pentru depășirea cumpenelor prin care trece omenirea în contextul pandemiei, dar și al crizei economice generate de situația epidemiologică.

Anul trecut am fost mai șocați, anul acesta suntem mai încercați. Iar criza economică a devenit grea. În această situație (…) Isus ia crucea, adică ia asupra sa răul pe care îl implică această realitate – fizic, psihologic și, mai presus de toate, răul spiritual, a precizat Papa Francisc.

Pe de altă parte, Suveranul Pontif a îndemnat oamenii să se vaccineze, după ce vineri, a făcut o vizită neașteptată la un centru de vaccinare din Vatican, acolo unde erau imunizați oamenii săraci și alții fără adăpost. Papa Francisc a dat un exemplu întregii Lumi după ce s-a vaccinat în ianuarie și i-a îndemnat pe credincioși să facă la fel.

Cred că din punct de vedere etic toată lumea ar trebui să ia vaccinul. Este o alegere etică, deoarece nu te joci doar cu sănătatea ta, cu viața ta, ci și cu viața altora, a spus Suveranul Pontif.

Ce obiceiuri urmează credincioșii foto - Pexels
Ce obiceiuri urmează credincioșii
foto – Pexels

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paștele Catolic

Numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții se țineau de Paștele Catolic, însă în 2021, pandemia a dus la restrângerea acestora. În trecut, în marile orașe din Europa Centrală se organizau târguri de Paște. În cadrul acestora erau vândute o mulțime de jucării de lemn, vase, obiecte din piele, dulciuri și alte preparate specifice locale. De asemenea, și sărbătoarea Crăciunului era celebrată înainte de pandemie în orașe importante, unde erau organizate târguri timp de câteva zile la rând.

Una dintre tradițiile remarcate în unele țări din Europa de Vest și de Nord este decorarea “pomului de Paște”. Această tradiție provine din Germania, acolo unde copacii erau împodobiți cu ornamente de Paște, ghirlande multicolore sau ouă pictate, de lemn. Astfel, deși data la care se sărbătorește Paștele uneori nu găsește natura înflorită, peisajul este animat de aceste decorațiuni superbe. Chiar și brazii sunt adesea împodobiți de Paște, în timp ce obiceiul germanilor sau suedezilor se leagă de aducerea în casă a ramurilor de salvie, pe care le decorează și le așează într-o vază. Inclusiv în Transilvania, în Sâmbăta Mare, băieții împodobesc brazii cu panglici colorate.

Alt obicei interesant este vânătoarea de ouă și tradiția iepurașului. În SUA cu precădere, există un obicei care îi distrează în special pe cei mici, care pornesc într-o vânătoare de ouă ascunse. Celebrele vânători de ouă sunt organizate încă din 1878 pe peluza Casei Albe. totuși, tradiția este una mai veche, care aparține tot germanilor. Totodată, iepurașul de Paște este și el un obicei asociat cu această sărbătoare în trecut, în regiunile protestante ale secolelor XVI – XVII, dar care s-a remarcat mai degrabă în secolul XIX. Se spune că, asemenea lui Moș Crăciun, și iepurașul de Paște aduce ouă cadou copiilor. În Transilvania, copii din riturile romano-catolice, reformate și evanghelice, știu că iepurașul ascunde ouăle colorate în curtea casei. Cei mici pornesc în căutarea lor în ziua de Paște.

Pentru că apa este simbol al fertilității, aceasta face parte dintr-un obicei cunoscut în Transilvania. Mersul cu stropitul sau cu udatul este o tradiție de origine germană și s-a păstrat cu precădere în mediul rural. Practic, grupuri de băieți merg la fete acasă a doua zi de Paște și întreabă părinții acestora dacă primesc cu udatul. Aceștia rostesc o poezie și apoi stropesc fetele cu apă, sau în varianta modernă a tradiției, cu parfum. Pentru gestul lor, ei primesc ouă roșii, băutură și prăjituri.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.