Patru zile de muncă pe săptămână, în loc de cinci. Compania care a decis să scadă numărul de ore lucrate, dar nu şi salariul

S-au anunțat 4 zile de muncă pe săptămână, în loc de 5. O companie a decis să scadă numărul de ore lucrate, însă nu şi salariul. Compania a decis să ia această măsură pentru bunăstarea mentală și fizică a angajaților, însă s-a constatat că a crescut și productivitatea.

O companie a scăzut numărul orelor lucrate, însă nu a umblat la salarii. Cine a implementat săptămâna de muncă de 4 zile

O bancă din Marea Britanie a trecut la programul de lucru de patru zile pentru salariații săi.

Măsura a fost luată pentru a sprijini bunăstarea psihică şi fizică a salariaților instituției financiare, precum și pentru creșterea productivității.

Mark Mullen, directorul Atom, multumit dupa implementarea saptamanii de lucru de 4 zile

O bancă a implementat săptămâna de lucru de 4 zile

Noul program de lucru a fost adoptat de banca Atom începând cu data de 1 noiembrie. Atom s-a lansat în anul 2016 ca bancă mobilă şi oferă conturi de economii, împrumuturi pentru afaceri, precum şi credite ipotecare prin intermediul aplicaţiei sale.

”O săptămână de patru zile le va oferi angajaţilor noştri mai multe oportunităţi de a-şi urma pasiunile, de a petrece timp cu familiile lor şi de a construi un echilibru mai sănătos între viaţa profesională şi cea privată„, a declarat Mark Mullen, directorul general al băncii Atom, potrivit CNN.

Decizia a fost inspirată de pandemia de coronavirus

Directorul a precizat că experienţa băncii în timpul pandemiei de coronavirus a ”spulberat multe dintre miturile locului de muncă modern”, inclusiv necesitatea de a lucra într-un birou.

Mark Mullen a mai spus, totodată, că, de la momentul implementării noului program şi până acum, nu a observat o scădere a productivităţii sau a nivelului de servicii pentru clienţi, însă că ”va dura ceva timp până când oamenii se vor adapta”.

Săptămâna de lucru de cinci zile, o relicvă a secolului trecut

Managerul mai este de părere că săptămâna de lucru de cinci zile este o relicvă a secolului XX şi ”nu mai este potrivită scopului”.

Conform studiilor, angajaţii au nevoie de un echilibru mai mare între viaţa profesională şi cea privată. Cercetările au fost făcute în Islanda, între anii 2015 şi 2019, unde s-a testat săptămâna de lucru de patru zile la acelaşi nivel de salarizare. Astfel, s-a constatat că productivitatea a rămas la acelaşi nivel sau chiar s-a îmbunătăţit, iar bunăstarea angajaţilor a crescut semnificativ.

Studiu făcut pe 2.500 de salariați din mai multe domenii

În acest experiment social s-au folosit 2.500 de angajați din sectorul public, în general funcționari din Primăria Reykjavik și din Guvern, ceea ce reprezintă corca 1% din populația activă a Islandei.

De asemenea, mulți dintre aceștia au trecut de la săptămâna de lucru de 40 de ore la cea de 35 sau 36 de ore. Rezultatele mulțuitoare au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă cu salariații.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.