Piloţii elicopterelor de atac ruseşti, înspăimântaţi de rachetele antiaeriene de fabricaţie occidentală cu ajutorul cărora sunt vânaţi de ucraineni VIDEO

Conform  unor îregistrări video, piloţii ruşi ai elicopterelor de atac lansează rachete neghidate de la mare distanţă de ţintă ridicând botul aparatelor în timpul tragerii pentru ca acestea să adopte o traiectorie “cu boltă”, pentru a lovi cât mai departe. Într-un astfel de clip sunt surprinse două elicoptere VKS – un Ka-52 Hokum, urmat la scurt timp de un Mi-28N Havoc –care folosesc această tactică. 
Imediat după tragere, piloţii ruşi fac cale întoarsă şi, mai mult, lansează o ploaie de contramăsuri pentru rachetele ghidate cu infraroşu pe care ucrainenii, sperând că dacă, totuşi, au fost luaţi în vizor de ucraineni vor păcăli senzorii vectorilor de fabricaţie occidentală.. Experţii susţin că, cel mai probabil, piloţii ruşi sunt de-a dreptul timoraţi de rachetele ucrainenilor care îi pot aduce la pământ, în flăcări, în câteva secunde. Ca o observaţie, această tehnică de tragere cu rachetele nedirijate (care sunt folosite pentru ţintele “la vedere”) este ineficientă din punct de vedere militar şi, mai mult, poate aduce şi mai multe victime civile. 
Reamintim că ucrainenii au la dispoziţie celebrele rachete antiaeriene Stinger. Este vorba de un sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS) care seamănă oarecum cu un aruncător de grenade (AG) şi funcţionează ca o rachetă sol-aer (SAM) cu ghidare în infraroşu. Poate fi adaptat pentru a trage de pe o mare varietate de vehicule terestre şi elicoptere (Air to Air Stinger). Sistemul a fost dezvoltat în Statele Unite, a intrat în serviciu în 1981 şi este folosit de armatele Statelor Unite şi ale altor 29 de ţări. Este produs în principal de Raytheon Missile Systems, dar şi sub licenţă de EADS în Germania şi de ROKETSAN în Turcia.
Racheta în sine cântăreşte 10,1 kg, în timp ce racheta cu tubul său de lansare şi antenă de identificare prieten sau inamic (IFF) cântăreşte aproximativ 15,2 kg. Are o rază de ţintire de până la 4.800 de metri şi poate ataca ameninţările inamice la joasă altitudine de până la 3.800 de metri, cu o viteză de 2,54 Mach.    Sistemele Stinger au fost folosite cu succes în războaiele din insulele Falkland, Iugoslavia, Afganistan şi Irak. Este o armă antiaeriană foarte eficientă, care are şi un preţ pe măsură, 119.320 de dolari unitatea. 
Numai în prima săptămână de război, ucrainenii au comunicat că au doborât 31 de elicoptere ruseşti de divese tipuri. Totuşi, pierderile VKS din respectivul interval care au fost documentate de portalul Oryx Spioenkopp cu materialele video şi foto se ridică la şapte elicoptere: 3 Ka-52, 1 Mi-24, 1 Mi -35 şi 2 Mi-24. Asta nu înseamnă că pierderile nu ar putea fi mai mari, dar numai pentru acestea s-au descoperit probe. 
[embedded content]  

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.