Podul de la Grădiştea, un pod al ”promisiunilor eșuate”!

Podul de la Grădiştea, un pod al ”promisiunilor eșuate”!

Povestea Podului de la Grădiștea, în județul Giurgiu, ar putea fi inserată fără vreo exagerare, la capitolul ”ruşinii naţionale”.

Aminteau de asta, deunăzi, jurnaliștii de la Antena 1, într-un reportaj dedicat mult clamatului pod feroviar ce leagă  Capitala de Giurgiu,  căzut în urmă cu 18 ani din cauza  inundaţiilor puternice de la acea vreme.

De atunci, s-a așternut liniștea și nepăsarea, întrerupte, pe alocuri, de tot felul de promisiuni şi fel și fel de planuri ministeriale.

De abia anul acesta, atenție!, cu bani europeni, vor începe lucrările de reabilitare, căci fără sprijinul celor de afară probabil am fi  fredonat încă, mult și bine: ”Podul de piatră s-a dărâmat!”

Timp de aproape două decenii, conexiunea pe  calea ferată cu portul Constanţa, dar şi cu Bulgaria şi Grecia, a fost tăiată. În acest timp nu mai puțin de 20 de miniștri ai Transporturilor,  printre care și un giurgiuvean, Răzvan Cuc, au tot mimat interesul și implicarea în refacerea  unui  nod de transport extrem de importat pentru această parte a țării.

De atunci și până astăzi  trenurile au fost lăsate să facă un ocol uriaş pe la Videle,  transformând traseul de circa o oră într-unul coșmar de mai bine de trei ore…

De precizat că Podul de la Grădiştea va reprezenta prima etapă a proiectului de reabilitare a liniei Bucureşti-Giurgiu. Ținând cont de actulul context internațional, atunci când va fi gata,  linia ferată ar putea fi folosită şi în scopuri militare.

Pe  acest pod s-ar putea transporta tancuri și armament, dacă vremurile vor impune asta. Podul,  după cum spun specialiștii a fost proiectat în aşa fel încât să permită şi transportul mărfurilor pe apă,  în varianta dezvoltării conexiunii prin canalul Dunăre-Marea Neagră.

Dacă ar fi  ”rebranduit”  după finalizarea lui, Podului de la Grădiștea, i-am putea spune, ca o replică a celui stradal din orașul Sibiu, ”Podul minciunilor”, la câte declarații politice mincinoase s-au făcut  despre el până acum.

Credem însă că cel mai nimerit  ar fi să i se spună ”Podul promisiunilor eșuate”!

(Jurnal)

 

Povestea Podului de la Grădiștea, în județul Giurgiu, ar putea fi inserată fără vreo exagerare, la capitolul ”ruşinii naţionale”. Aminteau de asta, deunăzi, jurnaliștii de la Antena 1, într-un reportaj dedicat mult clamatului pod feroviar ce leagă  Capitala de Giurgiu,  căzut în urmă cu 18 ani din cauza  inundaţiilor puternice de la acea vreme. De […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/podul-de-la-gradistea-un-pod-al-promisiunilor-esuate/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=podul-de-la-gradistea-un-pod-al-promisiunilor-esuate
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 2 februarie 2023 11:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.