Podul Prieteniei, blocat de fermierii bulgari, timp de două ore. Timpii de așteptare în vama Giurgiu cresc exponențial

Podul Prieteniei, blocat de fermierii bulgari, timp de două ore. Timpii de așteptare în vama Giurgiu cresc exponențial

Fermierii bulgari au organizat un protest în apropierea Punctului de Control şi Trecere a Frontierei „Podul Dunării” de lângă Ruse, blocând cu maşini agricole traficul în zona trecerii frontierei, informează Rador.

Participanții la protest, care e parte din protestul agricultorilor organizat la nivel naţional, au venit cu bannere pe care scrie „Sistemul ne ucide!”. „Noi lucrăm în pierdere. Aproximativ 80-90% dintre producători sunt în pierdere, deoarece producțiile de grâu, floarea soarelui și porumb este mică, la fel și prețurile. În prezent vindem sub costul de producţie”, a spus Milen Koev, președintele Uniunii Regionale a Fermierilor „Grâul Dunărean”. Potrivit acestuia, grâul și floarea-soarelui din Ucraina pot bloca piața din Bulgaria, deoarece există o mare parte din această producție în depozitele din ţară. „Acest lucru va duce la un colaps al producției bulgare”, crede el.

Sinan Veisal, coordonatorul regional pentru Ruse al Camerei pentru Sectorul de Fructe și Legume, a declarat că domeniul nu se descurcă bine de mulți ani. „Luptăm pentru supraviețuire. Importul ieftin de fructe din Ucraina înrăutățește și mai mult situația”, a spus Veisal. Potrivit acestuia, prețul unui kilogram de zmeură congelată importat din Ucraina este de 1,20 euro, iar în Bulgaria se oferă 2,00 leva pentru culesul unui kilogram de zmeură. El a afirmat că vor condiții normale de muncă și vor ca statul să îi sprijine.

Protestatarii au explicat că au cinci revendicări

Unele dintre ele au în vedere reintroducerea interdicției de import la floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina, precum și introducerea unei interdicții privind importul de ulei nerafinat, fructe și legume, lapte, carne, animale și miere.

Milen Koev a spus că o altă solicitare este plata către fermieri, până la 30 septembrie a acestui an, a sumei integrale a compensațiilor pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina și a eliminarea plafonului de ajutor. De asemenea, statul ar trebui să despăgubească fermierii cu 100% pentru suprafețele pierdute.

„Protestul va dura până astăzi la ora 12:30, iar apoi traficul va fi închis din oră în oră în timpul zilei”, a spus Milen Koev. (www.stiripesurse.ro)

La finalul celor două ore de protest, traficul a fost reluat pe Podul Prieteniei și, potrivit Poliției de Frontieră, timpul de așteptare pentru camioanele care ies din țară a ajuns la 120 de minute.

Fermierii bulgari au organizat un protest în apropierea Punctului de Control şi Trecere a Frontierei „Podul Dunării” de lângă Ruse, blocând cu


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/podul-prieteniei-blocat-de-fermierii-bulgari-timp-de-doua-ore-timpii-de-asteptare-in-vama-giurgiu-cresc-exponential/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 18 septembrie 2023 15:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.