Pomicultorii din Argeș, puși la pământ. Prețurile scăzute țin fructele în depozite și riscă să se strice acolo

Pomicultorii din Argeș, puși la pământ. Situație deloc plăcută pentru pomicultorii din Argeș. Din cauza prețului extrem de scăzut, 1 leu pe kilogram, aceștia preferă să țină merele în depozite, în așteptarea nor vremuri mai bune. Din păcate, importurile sufocă producția autohtonă, pomicultura fiind la un pas de colaps.

Pomicultorii din Argeș, puși la pământ

Institutul de Cercetare Pomicolă de la Mărăcineni este în această situație. Deși anul trecut a fost unul greu, cu perioade de grindină și secetă prelungită, cercetătorii de aici au reușit să producă peste 1200 de tone de mere, de o calitate deosebită. Deși au reușit să prindă programul “cornul și laptele”, tot nu au reușit să vândă toată producția.

În marile lanțuri de magazine nu am putut să intrăm. Preferă marfă multă, pe toată perioada anului, fructe lustruite. Noi vindem de la poarta Institutului, avem un magazin acolo. Prețul este 2,5 lei. Pentru cantități mari, normal, negociem și ajungemla prețurile de acum 20 de ani. Un leu și zece bani. Anul trecut am deschis în Pitești un magazin propriu, iar anul acesta sperăm să mai deschidem unul în București, a spus Iosif Dragomir, directorul tehnic.

Anul acesta, până acum, Institutul a rămas cu 50 de tone de mere. O asemenea cantitate de fructe cere condiții speciale și pricepere pe măsură. Pe Mihai Niță, șeful depozitului de aici, l-am găsit în ultima zi de lucru, urmând să se pensioneze. 44 de ani a avut grijă ca, fructele produse aici, să ajungă în condiții de siguranță pe mesele românilor.

Putem să le ținem până în iunie când ies celelalte. Nu înțeleg de ce românii nu pot mânca românește. Magazinele preferă fructele cerate și ținute la gaz pentru că rezistă mai mult. Noi avem un proces natural de păstrare a fructelor și nu le tratăm. Merele noastre pot fi consumate de copii și adulți în egală măsură, sunt panaceu, a spus și Mihai Niță, șeful depozitului.

Pomicultorii din Arges, pusi la pamant
Pomicultorii din Arges, pusi la pamant

“Eu vând la același preț din anii 2000”

Fructe de calitate are și Gheorghe Voica, un pomicultor din Micești. După 30 de ani dedicați, în special culturii mărului, se gândește să renunțe și să oprească doar plantația de cireși și pruni.

Practic muncim degeaba. Anul trecut am tuns singur toți merii, pe 3 hectare. Practic, eu vând la același preț din anii 2000. Abia dacă îmi scot cheltuielile și plata mâinii de lucru. Vă dați seama, nu stropesc pomii decât de două ori pe an. Merele mele sunt bio, dar nu pot să le vând la preț de nimic. Mai am pe stoc 10 tone, a declarat și Gheorghe Voica, un pomicultor din Micești.

Specialiștii spun că merele românești, consumate constant, ne întăresc sistemul imunitar.

E importatnt să consumăm fructe românești, care nu au atâtea pesticide ca importurile, și e important ca românii să învețe să își apere sănătatea, consumând fructe din aceeși zonă geografică din care provin, a spus și Dr. Adrian Tase, conf. universitar, medic cardiolog.

În zona Argeșului sunt peste 1000 de pomicultori  care, din acest an, încearcă să înființeze o asociație care să le apere interesele.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.