Prelungirea stării de alertă, din septembrie, va aduce şi noi restricţii

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că noi restricţii pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 vor fi stabilite prin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, cel mai probabil pe 12 septembrie. 
Potrivit acestuia, autorităţile au în vedere măsuri care să păstreze economia funcţională. „Să ajungi să închizi economia total, din nou, nu este o soluţie. S-au luat măsuri, s-au dat soluţii, s-a dat posibilitatea de vaccinare şi venim după asta şi ne uităm că dacă va creşte numărul ce facem, reînchidem integral restaurantele, reînchidem integral tot ce a funcţionat şi a fost închis atunci? Şi atunci, soluţia cealaltă este, pe unele zone, să ai anumite reglementări. Ok, este creştere foarte mare în oraş, atunci intră în locaţiile astea persoanele care sunt protejate sanitar, să permitem locaţiilor respective să funcţioneze mai departe. Asta e o măsură de sănătate publică pe o perioadă limitată”, a explicat dr. Raed Arafat. 
În transportul public nu vor fi impuse restricţii, întrucât este considerat serviciu esenţial, dar va rămâne obligatorie purtarea măştii de protecţie. 
Cât priveşte spitalele publice, acestea vor deveni mixte, deschise atât pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, cât şi pentru cei cu alte afecţiuni: „Dacă va creşte numărul de cazuri, readaptăm spitalele sub formă mixtă, în primul rând. Adică fiecare spital să aibă o zonă, un număr de paturi, paturi de terapie intensivă pentru aceste cazuri şi, bineînţeles, s-a discutat de detaşare de personal, de suplimentarea locurilor, de unităţile mobile de terapie intensivă, de unitatea suplimentară care e la Elias. Toate acestea trebuie puse la punct din nou pentru a fi activate”. El a arătat că numărul de paturi de terapie intensivă poate ajunge la cel dinainte, „dacă va fi nevoie”.

Tânără de 25 de ani, la ATI cu COVID 

Şi nu este exclus să ajungem aici. Demnitarul a dat exemplul unei tinere de 25 de ani fără boli asociate, care este acum internată în stare gravă la Terapie intensivă. 
„Înainte, copiii făceau forme uşoare, fără niciun fel de problemă. Era extrem de rar să găseşti un copil într-un spital. În SUA, în urmă cu o săptămână, aveau 1.900 de copii în spitale şi 500 în terapie intensivă. Poate nu e o cifră aşa de mare pentru Statele Unite, dar înainte nu aveau aşa ceva. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute”, a subliniat dr. Raed Arafat. Acesta a mai spus că este foarte posibil să ajungem la un număr mai mare de copii bolnavi şi în România. El a spus că autorităţile se pregătesc pentru cel mai grav scenariu: „Nu dau cifre. În acest moment, vedem cum urcă. 500 de cazuri pe zi şi 200 la ATI sunt gestionabile, problema este ce urmează, care va fi trendul. În Olanda, au urcat încet-încet şi brusc a urcat la 90 de grade graficul şi a crescut foarte mult numărul cazurilor. În alte ţări, a rămas mai controlabil. Vedem ce o să fie la noi. Între timp, am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu managerii spitalelor, pe regiuni, cu directorii DSP, ca să fim pregătiţi, să pregătim inclusiv locuri pe Terapie Intensivă pentru copii, în caz că vom avea astfel de cazuri”. 

Festivităţile de început de an şcolar, permise 

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că se ia în discuţie posibilitatea ca grădiniţele şi creşele să rămână deschise chiar dacă incidenţa va creşte peste 6 la mia de locuitori, atâta vreme cât localitatea respectivă nu intră în carantină. Acest din urmă scenariu, a mai spus oficialul, este încă în discuţie, o decizie urmând să fie anunţată cu 10 zile înainte de debutul noului an şcolar, la 13 septembrie. Cîmpeanu a mai spus că festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi permise cu anumite condiţii: „Anul acesta le vom permite, pentru că sunt multe alte acţiuni care sunt permise, acţiuni cu mii de persoane”. El a explicat că singurele condiţii vor fi ca aceste ceremonii să aibă loc în exterior, să aibă o durată maximă de o oră şi jumătate şi să se poarte masca de protecţie, fiind vorba despre aglomerări de persoane.
„Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-odată, sunt părinţi care îşi fac griji că, vai, Doamne, merg în şcoală!”, a susţinut ministrul.

El a anunţat că purtarea măştii de protecţie în şcoală, în spaţiile interioare, va fi obligatorie cu excepţia învăţământului special, în cazul căruia va exista o recomandare privind purtarea măştii, dar nu obligativitate, şi cu excepţia orelor de educaţie fizică derulate în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. În localităţile cu indici de infectare de peste 2 la mie, orele de sport vor putea fi organizate doar în spaţii exterioare.
Totodată, ministrul a adăugat că pregăteşte formulare prin care părinţii să-şi dea sau nu acordul pentru vaccinarea copiilor peste 12 ani, formulare care vor fi distribuite după începerea şcolii. 

Marea Britanie şi Israelul testează populaţia pentru anticorpi 

Două ţări considerate etalon în gestionarea pandemiei – Marea Britanie şi Israelul – au anunţat că încep programe de testare a populaţiei pentru determinarea nivelului de anticorpi COVID-19. Astfel, Israelul testează 1,5 milioane de minori între 3 şi 12 ani – neeligibili pentru vaccinare – pentru a vedea în ce măsură au dezvoltat imunitate naturală la noul coronavirus. În acest fel, guvernul israelian vrea să evite o eventuală închidere a şcolilor, în condiţiile creşterii numărului de cazuri provocate de varianta Delta. Cei care au un nivel suficient de anticorpi nu vor fi obligaţi să stea în carantină în cazul în care sunt expuşi la virus. Pentru copiii de peste 12 ani, în această ţară se derulează o campanie de vaccinare, simultan cu administrarea celei de-a treia doze de ser împotriva COVID-19. 

Decizie luată în urma studiilor 

În Marea Britanie, 8.000 de persoane se vor putea înscrie într-un studiu de testare a nivelului de anticorpi. Pentru prima dată, britanicii vor primi astfel de teste ca parte a unui program guvernamental. Rezultatele studiului vor sta la baza unei eventuale decizii de administrare a celei de-a treia doze de ser anti-COVID-19 celor care au schemă completă de vaccinare, au anunţat autorităţile. 

Australia, în carantină strictă 

În Australia, prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că ţara va rămâne în carantină strictă, în ciuda protestelor violente din unele oraşe ale ţării, potrivit publicaţiei „The Guardian”. „Nu puteţi să trăiţi cu carantină veşnic şi, la un moment dat, va trebui să faceţi acea schimbare de direcţie, şi asta va fi făcută la 70%”, a spus Morrison într-un interviu acordat Australian Broadcasting Corporation. Australia a înregistrat duminică 914 noi cazuri de infecţie cu varianta Delta, un nou record, după 894 de contaminări confirmate sâmbătă. 
Statul Victoria se află în prezent în a şasea perioadă de carantină de la începutul pandemiei, în timp ce aceea impusă în Sydney, aflat în New South Wales, a fost prelungită de curând până la finalul lunii septembrie.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.