Preoții NU mai au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii!

Preoții NU mai au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii!

Suntem convinși că mulți dintre noi am dat bani preoților pentru un eveniment fericit (botez, cununie religioasă) sau unul  nefericit, cum este cazul înmormântărilor.

Tarifele practicate chiar și în Giurgiu sunt,  de multe ori considerabile, ele fiind influențate, după cum ne spunea cineva din anturtajul clericilor,  de locul în care este poziționată biserica, eventual de prezența unui cor la ceremonie și de alte variabile care fac ca tariful să oscileze  începând de la  10 milioane, până  la sume considerabile, mai ales dacă  preferi o anumită dată, iar agenda preotului este deja încărcătă.

Acest obicei care aducea sume frumușele ( de cele mai multe ori nefiscalizate) în buzunarele preoților  va deveni curând doar o amintire.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care solicită bani pentru înmormântări pot ajunge să-și piardă chiar și statutul de preoție!

Scopul acestei hotărâri de sinod este de a asigura transparența financiară, de a preveni exploatarea financiară a familiilor îndurerate și de a elimina eventualele abuzuri.

În concluzie, contribuțiile financiare cerute de biserică nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași, doar  de bună voie. Există sancțiuni pentru preoții care solicită bani în mod abuziv, iar aceștia trebuie să respecte regulile și cerințele legale și etice.

Cu toate acestea, este nevoie de o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a se evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință.

Tocmai în virtutea unei bune comunicări si a transparenței am intrat si pe site-ul Episcopiei Giurgiului pentru a vedea dacă există o  informare în acest sens, însă, din păcate,  până la acest moment nu am găsit nicio postare cu privire la această nouă regulă instituită și niciun tarif/ preț oficial practicat de către Parohiile din Giurgiu, pentru serviciile prestate (nunți, botezuri, înmormântări).

  ***

Orice caz în care oamenii sunt forțați să plătească poate fi reclamat la Biserica Ortodoxă Română prin intermediul adresei de e-mail biroul.sesizari@patriarhia.ro.

Articolul Preoții NU mai au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Suntem convinși că mulți dintre noi am dat bani preoților pentru un eveniment fericit (botez, cununie religioasă) sau unul  nefericit, cum este cazul înmormântărilor. Tarifele practicate chiar și în Giurgiu sunt,  de multe ori considerabile, ele fiind influențate, după cum ne spunea cineva din anturtajul clericilor,  de locul în care este poziționată biserica, eventual de […]

Articolul Preoții NU mai au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/preotii-nu-mai-au-voie-sa-ceara-bani-pentru-inmormantari-si-casatorii/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 5 februarie 2024 20:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.