Preşedintele CNCD explică motivul pentru care Certificatul verde nu discriminează: E vorba despre protejarea sănătății publice

Preşedintele CNCD a explicat motivul pentru care Certificatul Verde nu discriminează. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, spune că actul nu discriminează, în contextul în care este vorba despre protejarea sănătății publice.

Certificatul Verde nu discriminează, însă a fost adoptat ilegal. Anunțul lui Csaba Asztalos, președintele CNCD

Csaba Asztalos, președintele CNCD a spus că certificatul verde nu reprezintă discriminare, dar că felul prin care a fost adoptat, respectiv hotărâre de guvern, este ilegal.

Csaba Asztalos spune că drepturile și libertățile pot fi limitate dacă este nevoie de protejarea sănătății publice.

CNCD a stabilit ca Certificatul Verde nu discrimineaza
CNCD a stabilit ca Certificatul Verde nu discrimineaza

Anunțul președintelui CNCD

”Articolul 53, alineatul 1 din Constituție arată foarte clar că drepturile fundamentale și libertățile omului pot fi limitate și enumeră condițiile în care pot fi limitate. Prima condiție de formă este că aceste limitări trebuie să aibă loc, citez, numai prin lege.

Ceea ce se întâmplă în România, astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu în zona de HoReCa sau pentru accesul în instituții publice printr-un act administrativ, adică hotărâre de guvern, este nelegală.

Hotărârile de guvern, atacate doar în contencios administrativ

Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, nu este de competența Curții Constituționale.

Marea problemă este că, în acest moment, România nu are o procedură rapidă de soluționare a acestor plângeri, așa cum anul trecut CCR a cerut Parlamentului să adopte o astfel de procedură.

Când vine vorba de protejarea sănătății publice statul poate limita drepturi fundamentale

Pe fond, însă, articolul 53, alineatul 1 din Constituție spune că statul poate limita drepturi fundamentale și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Statul, când adoptă astfel de măsuri, își îndeplinește o obligație pozitivă constituțională, ia măsuri prin care protejează viața oamenilor.

Iar dacă le ia cu acest scop și respectând anumite reguli de proporționalitate, aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale.

Certificatul verde și vaccinarea obligatorie, constituționale în alte state europene

Avem decizii nenumărate deja, Consiliul Constituțional din Franța, pe introducerea certificatului verde, s-a pronunțat și le-a declarat constituționale și nediscriminatorii; în Italia avem o decizie, săptămâna trecută, prin care vaccinarea anti-Covid în sistemul medical este obligatorie și Consiliul de Stat din Italia le-a declarat ca fiind constituționale, spunând că statul a realizat un just echilibru între nevoia de protecție a sănătății publice și a vieții oamenilor în raport cu viața privată, pentru că este o intruziune când obligi pe cineva să se vaccineze și a declarat aceste vaccinuri ca fiind corecte, valabile.”, a declarat Csaba Asztalos, potrivit Digi24.

Legile organice se legiferează de către Parlament

Pe de altă parte, președintele CNCD spune că adoptarea Certificatului Verde a fost făcută ilegal, prin hotărâre de guvern și nu prin Parlament, așa cum se procedează în cazul unei legi organice, așa cum trebuia să fie aceea care să se interzică anumite drepturi prevăzute de Constituție.

”Pentru că se îndeplinește o condiție de formă, nu de fond. De ce cere Constituția să se adopte aceste limitări prin lege? Pentru că o limitare este o situație de excepție și trebuie să am garanții.

Parlamentul este legiuitorul

Parlamentul este legiuitorul nostru, adoptând o lege organică în acest caz oferă acele garanții. Parlamentul nostru, vedem, trebuia încă din iulie-august să adopte acest instrument ca să nu ajungem aici”, a mai spus Csaba Asztalos.

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Preşedintele CNCD explică motivul pentru care Certificatul verde nu discriminează: E vorba despre protejarea sănătății publice

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.