Primăria Giurgiu nu are bani pentru programul ”Rabla local”

Primăria Giurgiu nu are bani pentru programul ”Rabla local”

Oficial, astăzi, 31 iulie, încep înscrierile la programul ”Rabla local”.

Sute de giurgiuveni (peste 400) s-au înscris la primăria Giurgiu, prin cereri, pentru a scăpa de mașinile mai vechi de 15 ani, în schimbul unui voucher de 3.000 de lei.

SURPRIZĂ!!! De dimineață, când toate aceste persoane au încercat să aplice pe platforma Administrației Fondului pentru Mediu, primăria Municipiului Giurgiu nu figurează pe lista celor 500 de primării care participă în acest program. Cine nu crede, să verifice AICI: lista_uat_program_rabla_local.pdf (afm.ro)

În căutarea de răspunsuri, pentru a-i lumina pe giurgiuvenii care au rămas cu ochii în soare, am cerut explicații la primărie.

L-am contactat pe Nicu Ștefan – insp. specialitate pe relații externe care, din concediu, ne-a explicat că, deocamdată, primăria nu a alocat fonduri acestui program, dar nu știe de ce Giurgiu nu figurează pe lista în care AFM alocă sumele necesare, adică 80% din cei 3.000 de lei/mașină, restul de 20% fiind suportați de primării.

După o amplă cercetare, ne-a lămurit, primarul Adrian Anghelescu, care ne-a declarat: „Nu sunt bani! Primăria Giurgiu are, la ora actuală, în cont, 53.000 lei. Pentru programul ”Rabla local”, inițial, primăria trebuie să acopere întreaga sumă, adică puțin peste 1,2 miliarde lei vechi, după care să recupereze 80% de la AFM. Din păcate nu avem acești bani.”

Chiar dacă, pentru mulți, suma nu pare chiar atât de mare, pentru primăriile sărace, cum este cea de la Giurgiu, banii aceștia nu există. La fel cum nu există pentru mii de localități din țară care nu s-au înscris în acest program, exact din lipsa prevederilor bugetare. Ca și edificare, din peste 13.000 de localități, câte sunt în România ( orașe și comune), doar 500 au accesat programul ”Rabla local”.

La nivelul județului Giurgiu, doar trei primării figurează pe platforma pentru rable: Frătești, Vărăști și Valea Dragului.

Ca și concluzie, nu se știe ce sa va întâmpla cu cele peste 400 de cereri depuse la primăria Giurgiu pentru voucherul de 3.000 de lei sau când va dispune primăria de banii necesari pentru a accesa programul.

 

 

 

Oficial, astăzi, 31 iulie, încep înscrierile la programul ”Rabla local”. Sute de giurgiuveni (peste 400) s-au înscris la primăria Giurgiu, prin cereri, pentru a scăpa de mașinile mai vechi de…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/primaria-giurgiu-nu-are-bani-pentru-programul-rabla-local/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 31 iulie 2023 12:26

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.