Primele concluzii ale procurorilor în ancheta incendiului de la Piatra Neamț. ”Se folosea un procedeu din 1970”

Lumânări aprinse în salon, lângă pacienți, proceduri folosite în anii ’70 și practici „primitive”. Primele concluzii ale procurorilor în ancheta incendiului de la Piatra Neamț scot la lumină realitatea înfiorătoare cu care se confruntau pacienții care ajungeau internați pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean.

Primele concluzii ale procurorilor în ancheta incendiului de la Piatra Neamț

Avocatul Adrian Cuculiș, cel care reprezintă două dintre familiile care și-au pierdut rude în tragedia din Secția ATI  și în care au murit zece persoane, a dezvăluit câteva dintre primele concluzii ale procurorilor în ancheta incendiului de la Piatra Neamț. Una dintre cele mai șocante descoperiri făcute în anchetă a devenit „întrebare capcană” în timpul audierilor: existența unor candele aprinse în saloane, un gest creștinesc, dar care „nu are ce să caute într-o Secție ATI”.

„Informația potrivit căreia acele candele erau aprinse pe secția ATI o avem încă de acum trei săptămâni, însă am așteptat aceste audieri pentru că una dintre întrebările capcană pe care le-am adresat celor audiați s-a referit exact la acest subiect. Dacă au cunoștință sau dacă exista o practică cunoscută în secția de ATI sau în spital de a aprinde aceste candele. E un obicei creștinesc, dar din nefericire nu are ce să caute într-o secție ATI. Toți au răspuns în felul următor. Că nu, nu se întâmpla așa ceva, doar că probele din dosar, respectiv planșele criminalistice, imaginile stocate de către criminaliștii aflați la fața locului când s-a făcut cercetarea, indică faptul că, pe pervaz, existau candele care fuseseră aprinse. Nu știm dacă de acolo a plecat incendiul, probabil că nu, însă această chestiune ridică niște semne de întrebare”, a dezvăluit avocatul Adrian Cuculiș, la Antena 3.

Incendiu la sectia ATI a Spitalului Judetean din Piatra Neamt
Incendiu la sectia ATI a Spitalului Judetean din Piatra Neamt

Mai mult, se pare că personalul medical nu fusese instruit și nu știa ce ar fi trebuit să facă, în cazul unui incendiu. Avocatul a mai declarat că documentul privind protecția împotriva incendiilor ar fi putut fi semnat retroactiv.

„O chestiune interesantă este aceea că PSI-ul, existau niște fișe care demonstrau încunoștințarea personalului medical, a cadrelor medicale, cum ar trebui să reacționeze daca s-ar fi declanșat un incendiu. Doar că, din toate declarațiile, 17 persoane, în 12 ore de audieri, toți au răspuns la unison că nu știau cum să reacționeze în caz de incendiu pentru că acele fișe care puteau să fie completate și retroactiv, existau acolo în baza de date și documente ale spitalului, pentru că era necesară o asemenea procedură. Dar din punct de vedere material, al interacțiunii propriu-zise cu un stingător, nimeni nu știa ce are de făcut”, a adăugat avocatul.

„Se folosește o procedură din 1970”

În timpul audierilor, ce au dus la primele concluzii ale procurorilor în ancheta incendiului de la Piatra Neamț, trei dintre cei care au răspuns întrebărilor anchetatorilor au prezentat aceeași variantă: flacăra a izbucnit de la un injectomat, iar primul care a luat foc a fost combinezonul unei asistente.

„Din punctul meu de vedere am asistat și la niște întrebări la care s-a răspuns nesigur, am aflat că se folosește o procedură din 1970, nu există ventilatoare pentru recircularea aerului, aerisirea în secția ATI se făcea prin deschiderea largă a geamurilor. Deci o chestiune primitivă. (…) Astăzi continuă audierile la Piatra Neamț, pentru că acea asistentă al cărei combinezon a luat foc, va fi audiată la IPJ Piatra Neamț”, a continuat Cuculiș.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.