Problema incineratorului de la Giurgiu a intrat şi pe agenda Euroregiunii „Danubis” Giurgiu-Ruse

Problema incineratorului de la Giurgiu a intrat şi pe agenda Euroregiunii „Danubis” Giurgiu-Ruse

În cadrul Adunării Generală a Asociației Euroregiunii „Danubius” Giurgiu – Ruse (21 de ani de la înfiinţare) ce a avut loc ieri la Giurgiu, au fost abordate ca de obieci probleme şi proiecte comune.

Pe agenda de lucru s-au aflat, printre altele conectivitatea trensporturilor între Bulgaria şi România, planurile de viitor pentru construirea de noi poduri conform Memorandumului dintre guverenele celor două ţări semnat în anul 2019, reluarea liniei de feriribot dintre Giurgiu şi Ruse, măsuri de uşurare a traficului transfrontalier, măsuri comune în cazurile unor incendii de proporţie la granişa dintre Giurgiu şi Ruse, stadiul combaterii pestei africane porcine.

Ce mai discutat şi de maximă actualitate subiect a fost cel legat de intenţia unui agent economic de a construi în Giurgiu un incinerator de deşeuri medicale şi resturi animaliere.

Ca semn de maximă importanţă şi preocupare privind acest subiect la întâlnirea de ieri a participat şi prefectul de Ruse, Danail Kovachev care a declarat:

„Vreau să vă spun că poziția prefecturii Ruse este fermă! Nu dorim construirea incineratorului! Proiectul are probleme tehnice şi lipseşte comunicarea din partea firmei care doreşte construirea incineratorului.

Lipsesc informațiile exacte şi clarificările de care avem nevoie. Pe internet, puteți foarte uşor să găsiți inclusiv poziția oficială a Agenției de Protecție a Mediului de la Ruse şi nu numai, care este un exemplu, în contextul cerințelor europene, în condițiile în care şi Garda de Mediu Giurgiu a arătat că are aceeaşi părere ca noi, în privința construirii incineratorului.

Se opune construirii incineratorului la Giurgiu, inclusiv primarul raionului Ruse, dar şi funcționarii din diferite instituții subordonate primăriei din Ruse. Eu sunt astăzi aici, nu doar ca simplu cetățean, ci şi ca reprezentant al unei instituții importante şi sunt obligat să am o poziție fermă în ceea ce priveşte stoparea acestei construcții.

Ştiu că viața economică are nevoie de astfel de incineratoare, dar demersurile şi propunerea de a fi şi la Giurgiu şi posibilitatea ca efectele să se întândă şi pe malul Bulgariei, nu este corectă! Agenția de Protecție a Mediului Ruse a construit un raport cu multe pagini, în care se arată motivele pentru care acest incinerator nu poate fi construit. Ca cetățeni, ştim foarte bine că în ultimele decenii am pătimit foarte mult, aşa că acesta este motivul pentru care suntem foarte sensibili pe această temă”, a declarat prefectul raionului Ruse.”

Cum Prefectura Giurgiu nu şi-a exprimat oficial un punct de vedere privind construirea în Giurgiu a unui incinerator de materiale periculose, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu a solicitat public prefectului de Giurgiu să se implice  şi să se pronunţe pe acest subiect.

„În privința incineratorului, partea bulgară s-a exprimat foarte clar pentru stoparea acestei investiții, la fel Consiliul Județean şi primăria Giurgiu au aceeaşi poziție! O rog pe doamna prefect, Florentina Stănculescu să îşi analizeze poziția oficială de reprezentant al Guvernului, dar şi de apărător al intereselor cetățenilor, să convoace toate instituțiile care pot face rapoarte calificate pe acest subiect. Mă refer la Inspectoratul de Stat în Construcții, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă. Sunt convins că dânsa poate să mai identifice şi alte instituții care pot contribui la edificarea detaliilor acestui proiect controversat”, a declarat Beianu

Ioan Mănăilă

În cadrul Adunării Generală a Asociației Euroregiunii „Danubius” Giurgiu – Ruse (21 de ani de la înfiinţare) ce a avut loc ieri la Giurgiu, au fost abordate ca de obieci probleme şi proiecte comune. Pe agenda de lucru s-au aflat, printre altele conectivitatea trensporturilor între Bulgaria şi România, planurile de viitor pentru construirea de noi […]


Autorul articolului Obiectiv Gr.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://obiectivgiurgiu.ro/problema-incineratorului-de-la-giurgiu-a-intrat-si-pe-agenda-euroregiunii-danubis-giurgiu-ruse/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://obiectivgiurgiu.ro/feed/
Titlu original ObiectivGiurgiu.Ro – cotidian de informație, opinie și atitudine civică
Data originala articol 8 septembrie 2023 17:07

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.