Procurorul Sorin Iaşinovschi, întrebat dacă se fac presiuni asupra sa: „Nu vreau să vorbesc acum despre asta, vreau să termin ancheta” EXCLUSIV

Sorin Iaşinovschi, procurorul care se ocupă de dosarul alegerilor de la primăria Sectorului 1, a rupt tăcerea după ce România Tv a difuzat mai multe imagini controversate surprinse de camerele de supraveghere după terminarea scrutinului. Dosarul privind presupusa fraudare a alegerilor pentru Primăria Sectorului 1 a apărut în urma unei plângeri făcute de Daniel Tudorache (PSD), cel care a pierdut alegerile în fața lui Clotilde Armand (USR PLUS).

Dosarul este instrumentat de Secția Specială pentru că e vizat președintele biroului electoral de sector, care este procuror. Plângerea penală nu o vizează pe Clotilde Armand.

Procurorul Sorin Iaşinovschi, care instrumentează dosarul, a rupt tăcerea, în direct la emisiunea Punctul Culminant de la România TV, moderată de Victor Ciutacu: „Am deschis întâmplător televizorul şi văd că apar multe nedumeriri, Vorbesc ca persoana fizică, nu implic instituţia pentru că există riscul să intervină Inspecţia Judiciară. De ce durează atât? Este vorba de o reconstituire a unui proces de renumărare, este vorba de tehnică şi tactică criminalistică. Procesul de numărare s-a terminat, acum s eimplementează într-un program, se doreşte a fi o activitate perfectă, se verifică fiecare detaliu, nu doar pentrzu primar, ci pentru fiecare consiliu, local, general. Toată lumea vrea să vadă acoperişul, dar înainte trebuie să avem temelia. După ce terminăm această fază, vom trece la următoarea, a audierii de persoane. Eu am făcut un plan, nu pot să audiez înainte să termin ancheta, că nu pot să reaudiez persoane fără să am toate datele. În faţa judecătorului, eu trebuie să merg cu probe clare. Am în lucru 1000 de dosare, sunt mii de imagini, am şi alte activităţi. Când am baza, o să aleg ce e de vizualizat, nu pot să pierd timpul, mii de ore de imagini. Noi nu invalidăm sau validăm mandate, nu este problema noastră, a procurorilor. Eu nu ştiu dacă sunt sau nu fraude. Nu s-au făcut încă audieri pentru că există riscul prevalării dreptului la tăcere, am o strategie pe care nu pot să o dezvălui la televizor„, a declarat procurorul care instrumentează dosarul de la Sectorul 1.

ALEGERI SECTORUL 1, noi IMAGINI. Ce făceau în miez de noapte Clotilde Armand, soţul şi Dan Barna EXCLUSIV: reacţia procurorului Iaşinovschi
„Când începe o anchetă, un procuror are nişte ipoteze. În cazul de faţă, s-a furat sau nu s-a furat?”, a mai spus Sorin Iaşinovschi. Întrebat dacă se fac presiuni asupra sa, procurorul Iaşinovschi a spus: „Nu vreau să vorbesc despre asta, vreau să duc ancheta până la capăt. Eu nu pot să dau date din dosar. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu acel interviu, trei sferturi a fost cenzurat. Cea mai mare parte a interviului dat pentru Denise Rifai era despre Secţia Specială. Din 45 de minute, s-au dat vreo 7, nu ştiu de ce nu a apărut pe post„.

[embedded content]

Inspecția Judiciară a reusit sa-l sperie pe procurorul Sorin Iasinovschi, de la SIIJ. Astfel, față de luna iunie 2021, atunci când a acordat un interviu unui post de televiziune, în care a vorbit pe larg despre dosarul SIIJ privind fraudarea alegerilor locale de la Sectorul 1, luni, 9 august 2021, Iasinovschi nu a vrut să mai facă declarații, amintind că are deja un dosar disciplinar și că nu vrea sa se aleagă cu încă unul.

Iaşinovschi susţine că azi a dat aviz pentru amânarea dosarului până pe 3 septembrie, iar în jurul acestei date va susţine şi o conferinţă de presă pentru a explica în detaliu paşii anchetei, dacă va primi acizul Procurorului General.

Sorin Iaşinovschi și-a început cariera de procuror după vârsta de 30 de ani, după ce mai bine de 13 ani a fost cadru militar. Procurorul lucrează la SIIJ din octombrie 2018. El susținea că înfiinţarea Secţiei speciale este „singura şansă ca imaginea magistraţilor să fie cea reală”, pentru că „în prezent imaginea justiţiei nu este prea bună”.

Potrivit CV-ului său, Sorin Iaşinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Atiaeriene și Radiolocație, în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989 – 1994, Facultatea de Drept – Universitatea București. El și-a trecut în CV și cursuri postuniversitare (1 an) în perioada 2000-2001, Științe penale, specialitatea Criminalistică, cu tema: Investigația infracțiunilor privind accidentele de muncă din domeniul minier. În perioada 2004-2006, a făcut un masterat la Universitatea Român[ de Științe și Arte Gh. Cristea București, specialitatea Criminalistică, cu tema Rolul și importanța microurmelor în identificarea persoanei.
Pe mai bine de două pagini din CV, procurorul a trecut seminariile și simpozioanele la care a participat. Din 20 septembrie 1982 și până în mai 1995, a fost cadru militar la Ministerul Apărării. El menționează că în perioada în care a fost militar activ în MApN a funcționat în dispozitiv operativ, considerat grupa I de muncă și a gestionat bunuri materiale, armament, muniție și documente clasificate.
Din mai 1995 și până în iulie 2003, a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Vatra Dornei, iar în perioada iulie 2003 – noiembrie 2006 a fost procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Suceava. Din noiembrie 2006 și până în decembrie 2009, a fost procuror la SIICOT Suceava, iar între ianuarie 2010 – septembrie 2014 a fost prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Cîmpulung. Înte octombrie 2014 – aprilie 2017, a fost procuror la Parchetul Tribunalului Suceava – delegat, șef de secție. Din aprilie 2017 și până în octombrie 2018, a fost procuror la Parchetul Curții de Apel Suceava, iar din 22 octombrie 2018 este procuror la Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție.
Promovări trecute în CV: În 15 mai 1995, a fost numit procuror la Parchetul Judecătoriei Vatra Dornei, iar în 1 februarie 2000 a fost promovat în funcția de procuror la Parchetul Tribunalului. În 15 iulie 2003, a fost numit procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Suceava, iar în noiembrie 2006 a fost numit procuror la DIICOT Suceava. În noiembrie 2008, a fost promovat la gradul de procuror corespunzător Parchetului instanțței supreme. În ianuarie 2010, a fost numit prim-procuror la Parchetul Judecătoriei Cîmpulung Moldovenesc.

Exclusiv Gabriela Firea: Niciodată nu a fost aşa mizerie în Bucureşti. Vom strânge şi depune semnăturile necesare demiterii primarului Clotilde Armand
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a precizat vineri seara că nu a intrat niciodată în camera în care se numărau voturile, în seara alegerilor locale. Reacţia sa vine după ce în spaţiul public au fost difuzate imagini conform cărora ea ar fi intrat în camera cu voturile, în seara alegerilor locale. PSD a demarat o campanie de strângere de semnături pentru referendumul de demitere a primarului Clotilde Armand, până în prezent fiind cotabilizate 15.000 de semnături din cele circa 50.000 necesare.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.