Proiect ce va pune județul nostru pe harta națională și internațională, cu un ecotraseul ” Ecoruta Dunăreană” !.

Proiect ce va pune județul nostru pe harta națională și internațională, cu un ecotraseul ” Ecoruta Dunăreană” !.

Primăria Municipiului Giurgiu a găzduit joi, 19 ianuarie, o întâlnire de lucru organizată de Asociația MaiMultVerde în cadrul căreia a fost dezbătut potențialul turistic oferit  de către fluviul Dunărea și totodată posibilitățile de amenajare a unui traseu ecoturistic pe raza localităților Giurgiu, Slobozia, Oinacu, Gostinu și Prundu.

Evenimentul s-a desfășurat  în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu apele curate”, derulat în parteneriat cu Asociația Terra Mileniul III, proiect ce include județul Giurgiu pe trei componente ce privesc patrimoniul natural, gestionarea deșeurilor și valorificarea turistică.

Dezbaterea a reunit în sala de ședințe a Consiliului Local Giurgiu reprezentanți ai autorităților publice locale din zonele implicate, ai Instituției Prefectului, structurilor MAI, din Romsilva, Apele Române, Agenția Națională pentru Arii Protejate, OCPI și nu în ultimul rând ai ONG-urilor care colaborează în această direcție.
Loredana Pană, manager de proiecte în cadrul Asociației MaiMultVerde a prezentat  o serie de date statistice îngrijorătoare legate de cantitatea de deșeuri transportată pe cursul Dunării, din care numai 4,2 tone reprezintă plasticul ce ajunge în fiecare zi, la vărsare în Marea Neagră,  dar și obiectivul proiectului cât și scopul lui final.
 În consecință scopul proiectului este acela  de creare a unui model de bune practici care va pune județul nostru pe hartă națională și internațională, cu un ecotraseu denumit Ecoruta Dunăreană.
El  ar urma să fie primul segment de traseu ecoturistic de natură și agrement , în parteneriat cu comunitățile locale, pe segmentul:  Insula Slobozia – Giurgiu – Gostinu – Insula Lungu (Prundu), iar în prezent se realizează o cercetare preliminară și se caută cele mai bune soluții tehnice, legislative și de operaționalizare.
Prezent atât în calitate de primar al municipiului Giurgiu, cât și de participant la activități de mediu și susținător al proiectelor care să ducă la un turism civilizat, sustenabil, cu protejarea ecosistemelor existente, edilul șef Adrian Anghelescu și-a arătat deschiderea  față de un astfel de proiect, dar mai ales  pentru  găsirea unor soluții în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, educația și conștientizarea populatiei, ca una dintre cele mai sănătoase forme de protecție a patrimoniului natural și de promovare, pe termen mediu și lung.
Printre cei ce au luat cuvântul la această dezbatere  a fost și Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist, cel care a amintit de Pădurea Comunitară Cama, un proiect dezvoltat și susținut și de Primăria Giurgiu.
Despre  acesta primarul Adrian Anghelescu a dat asigurări că el va putea fi continuat.
Alex Gheorghe a punctat în același timp importanța definirii corecte a termenului de patrimoniu natural și beneficiile directe aduse în comunitate, prin promovarea corectă și punerea în valoare, într-un mod sustenabil și responsabil.
O intervenție punctuală extrem de valoroasă în vederea realizării acestui traseu ecoturistic a fost cea a lui Bogdan Vasilescu, expert în turism sustenabil, cel care a descris cum s-ar dori să fie  acest traseu, fiind vorba de soluții neinvazive, mai ales că sunt incluse arii protejate, respectiv montare indicatoare, amenajare de spații de campare, belvedere.
S-a precizat totodată că pe acest traseu  ar fi potrivit ciclismul sau turismul ecvestru, plimbările și organizarea unor evenimente de mici dimensiuni.
Problema deșeurilor a fost tratată punctual de către Lavinia Andrei, președinte Asociația Terra Mileniul III, cea care a dus problema în zona de responsabilitate, dar și de abordare constructivă pentru următoarele generații.
Având în vedere că cea mai mare parte a traseului propus cuprinde fondul forestier, directorul Romsilva Giurgiu, Constantin Bicu și-a arătat suportul total și disponibilitatea pentru operaționalizarea acestei rute, exprimându-și interesul pentru viitoarele ședințe aplicate și punctuale, cu specialiști și responsabili din toate ariile de competență.
Ionel Muscalu, administratorul public al municipiului Giurgiu, a reiterat interesul pe care Primăria Giurgiu îl are față de inițiativele de mediu,  amintind de proiectele conexe, de Pădurea Comunitară Cama, dar și despre amplul proces de conștientizare al comunității pe această temă, proces lung, dar cu efecte sigure, care pot include chiar și identificarea unor branduri locale.

În final,  toți participanții au conchis că a fost o dezbatere fructuoasă și   consistentă care va fi urmată de ședințe de lucru punctuale pentru ca în final, peste mai bine de un an, pe harta țării să poată fi creionat un traseu ecoturistic care să promoveze județul și potențialul natural de la Dunăre.

 

Primăria Municipiului Giurgiu a găzduit joi, 19 ianuarie, o întâlnire de lucru organizată de Asociația MaiMultVerde în cadrul căreia a fost dezbătut potențialul turistic oferit  de către fluviul Dunărea și totodată posibilitățile de amenajare a unui traseu ecoturistic pe raza localităților Giurgiu, Slobozia, Oinacu, Gostinu și Prundu. Evenimentul s-a desfășurat  în cadrul proiectului „Pentru o […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/proiect-ce-va-pune-judetul-nostru-pe-harta-nationala-si-internationala-cu-un-ecotraseul-ecoruta-dunareana/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=proiect-ce-va-pune-judetul-nostru-pe-harta-nationala-si-internationala-cu-un-ecotraseul-ecoruta-dunareana
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 19 ianuarie 2023 22:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.