Psihologia Jocurilor de Zaruri

Psihologia Jocurilor de Zaruri

 

giurgiupesurse SC

Oamenii sunt ființe aparte, mai ales în baza faptului că suntem raționali – bine, că suntem și că avem părerea aceasta despre noi, sunt două lucruri cât se poate de diferite. Fie, am încercat să facem o glumă, că și asta este în natura noastră – suntem complexi, suntem impresionanți, pentru că mintea ne este motor care ne face să luăm decizii, să analizăm, să contemplăm și să valorificăm oportunități.

Iar toate aceste caracteristici ne ajută în multe activități din viața de zi cu zi, în extensie cu mai multe domenii. În ceea ce privește jocurile de noroc, exista o întreagă psihologie în spate și s-au dedicat foarte multe studii mai ales în modul cum omul reacționează la stimuli, mai ales din perspectivă de marketing. De data asta vrem să ne axăm pe un anumit domeniu, mai exact pe ceea ce jocurile de noroc au în spate, în ceea ce privește procesele cognitive și afective în raport cu temperamentul și personalitatea omului.

S-ar putea ca unele lucruri să nu te surprindă și să îți dai seama că deja ai căzut în capcana unor tertipuri, dar la fel de bine s-ar putea să-ți dai seama că aveai ceva necunoscute. Nu o să mergem pe traiectoria unor jocuri ascunse de casino România, vrem mai degrabă să ne concentrăm pe o singură categorie, așa cum precizam deja, pe jocurile de zaruri – vezi mai jos tot ce te-ar putea ajuta.

Cum influențează jocurile mintea umană

Luarea deciziilor este o afacere dificilă, așa că faptul că lași în seama unor zaruri să ți se decidă niște rezultate, este cu siguranță ceva care ușurează din sarcinile tale. Cei mai mulți oameni se bazează pe reguli de decizie (așa-numitele euristice) chiar și în viața de zi cu zi sau cum ne place nouă spunem, să te lași pe mâna sorții. Și tot acest proces este ceva facil, la îndemână, ceea ce înseamnă și detașare de asumarea responsabilității – fără să fie neapărat o decizie rațională. Și asta au făcut oamenii cam dintotdeauna, încă de prin vremurile romane, când zarurile erau disponibile în forme, materiale și mărimi variabile, cu diverse configurații de numere.

Jocurile pot fi folosite pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, precum și pentru a spori creativitatea și curiozitatea. Prin diversitatea jocului se pot găsi moduri interactive de a provoca gândirea, de a lua decizii în afara obișnuinței, de a ți se dezvolta capacitatea de a rezolva probleme, încurajându-te, totodată, să fii un mai bun observant și analist. Și mai este și partea unde gamblingul și gamingul pot avea un rol în dezvoltarea abilităților de funcționare, prin dezvoltarea capacității de a te schimba între activități, de a reorganiza mental informațiile care trebuie procesate.

Ar trebui să luăm decizii la întâmplare?

Unul dintre lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când lași altceva sau pe altcineva să ia decizii în locul tău, este puterea pe care o ai de a-ți asuma astfel de inițiativă, care înseamnă în părți egale, eșec sau succes. Sigur, mintea ta îți poate juca feste și să ajungi să te învinovățești sau să te feliciți, după caz, însă așa cum precizam este foarte important să fii asumat în ceea ce faci, pentru că până la urmă este vorba despre libertate.

Așadar, luarea deciziilor complet aleatorie este puțin probabil să funcționeze în toate contextele, căci sunt unele situații când nu poți lasă totul la voia întâmplării – totul ține, însă de confort căci punerea deciziei pe seama unui zar, spre exemplu, nu înseamnă decât să se simplifice totul: este mai puțin probabil să se caute informații suplimentare, dar inutile, despre diferitele alte opțiuni.

Efectele negative ale gamblingului

Dincolo de orice statistici și analize, se pot observa cu ușurință și câteva efecte mai puțin benefice pentru tine ca individ, atunci când lași totul în seama jocurilor, iar aici trebuie să amintim despre riscuri precum:

dureri de cap, probleme de spate și gât, obezitate și probleme legate de inimă, în funcție de poziția adoptată la joc și de timpul alocat

igienă personală precară, că se neglijează diverse îndatoriri

lipsa de stimulare, instalarea unei stări de apatie, de lene

amplificarea unor probleme care țin de insomnie, anxietate, stres

schimbări de dispoziție, cum ar fi iritabilitatea, furia, agresivitatea și violența

deteriorarea relațiilor personale și profesionale

pierderea motivației, scăderea concentrației și a energiei

riscul de izolare, de deconectare socială, de singurătate

De ce căutăm incertitudinea la jocurile cu zaruri?

Pe scurt, jocurile de noroc înseamnă asumarea riscurilor cu speranța de a câștiga o recompensă, cumva un amestec aparte de entuziasm și incertitudine, care ne atrage pe fiecare dintre noi.

Printre factorii care facilitează angajarea în astfel de roluri se numără: rolul dopaminei (hormonul care se asociază cu plăcerea, ceea ce poate duce la dependență), ideea de asumarea a deciziilor (când vrei să nu mai ții cont de emoții și intuiții, pe diverse variabile cognitive), fiorii necunoscutului, iluzia câștigului (jucătorii adesea cred că după mai multe runde de pierdut, trebuie să vină și o răsplată), căutarea unui echilibru între noroc și strategie. Toate acestea și mult mai multe sunt responsabile de modul în care jucăm – ba chiar poate chiar mai mult de atât.

Concluzie

Cu ce ar trebui să rămâi după acest material? Să fii conștient că, până la urmă, gamblingul nu este doar despre noroc și strategii, că în spate este un întreg algoritm care pune lucrurile în mișcare, care îți menține interesul și care, mai ales, te face mereu să revii!

Modul în care îți gestionezi emoțiile, cum reacționezi în fața provocărilor și cum faci față oricăror obstacole contează foarte mult, dar cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este să știi că mereu șansele sunt de partea ta, în egală măsură, atât să câștigi, cât și să pierzi – contează ce faci cu ce înveți din fiecare experiență. Și, desigur, să știi să îți asumi deciziile.

  Oamenii sunt ființe aparte, mai ales în baza faptului că suntem raționali – bine, că suntem și că avem părerea aceasta despre noi, sunt două lucruri cât se poate de diferite. Fie, am încercat să facem o glumă, că și asta este în natura noastră – suntem complexi, suntem impresionanți, pentru că mintea ne […]


Autorul articolului Editor
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: http://giurgiupesurse.ro/psihologia-jocurilor-de-zaruri/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiupesurse.ro/feed/
Titlu original Giurgiu Pe Surse – actualitate giurgiu, administratie giurgiu, stiri politice, social economic, editoriale giurgiu, dezvaluiri, soc, cancan, stiri locale
Data originala articol 10 mai 2024 12:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.