RADU TUDORAN –navigator pe apele cuvintelor Radu Tudoran,…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

RADU TUDORAN –navigator pe apele cuvintelor

Radu Tudoran, pseudonimul literar al lui Nicolae Bogza, s-a născut la 8 martie 1910, în localitatea Blejoi din județul Prahova.
A fost lingvist, traducător, prozator. Scrie cărți pentru copii și tineri: „Întoarcerea fiului risipitor”, „Sfârșit de mileniu”, „Purcelul care a ajuns boier”, „Ferma”, „Coțofana veselă”, dar cartea care l-a făcut cunoscut și iubit a fost ,,Toate pânzele sus!”, apărută în 1954. Nostalgia călătoriilor pe mar…e a moștenit-o de la tatăl său, Alexandru Bogza, funcționar al marinei comerciale.
Renunță la cariera militară în anul 1938 și debutează cu un reportaj în revista „Lumea românească”. Tot atunci își ia pseudonimul Radu Tudoran pentru a nu fi confundat cu fratele lui, Geo Bogza și el un scriitor de succes.
În 1940 îi apare romanul ,,Orașul cu fete sărace”, iar după un an publică „Un port la răsărit”. Proiectul său ambițios rămâne ciclul de șapte romane „Sfârșit de mileniu”, o frescă complexă a societății românești din secolul XX.
Intră în dizgrația autorităților comuniste și se retrage la Brăila, unde își construiește într-un hangar ,închiriat de la un prieten, o ambarcațiune cu care visa să plece într-o lungă călătorie pe mare. Visul său a fost frânt de puterea comunistă, așa că, și-a transpus visul în carte.
În 1954, păcălind cenzura comunistă, îi apare romanul „Toate pânzele sus!”, o carte care va fi reeditată de foarte multe ori și care a devenit cartea de căpătâi a multor generații de tineri. Mesajul cărții este clar: libertatea de a gândi, spera și visa nu ți-o poate lua nimeni. În anul 1976, Televiziunea Română ecranizează cartea spre deliciul miilor de telespectatori. Romanul prezintă aventurile echipajului goeletei românești „Speranța” în drumul său spre Țara de Foc. Șase bărbați, un adolescent, o femeie și câinele Negrilă pornesc în aventura vieții lor, atrăgând cititorul în expediții misterioase și pline de pericol. „Toate pânzele sus!” este mai mult decât o carte. Este o navă care te transportă în spațiu și timp. Îți aduce la domiciliu aventuri, locuri exotice și prieteni de nădejde. Dacă ești mic, te vei simți mare și puternic, iar dacă ești mare, te vei simți din nou copil.
Radu Tudoran moare la București, în 1992.

Foto: volume aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „I. A. Bassarabescu” Giurgiu
Silvana Gruiță, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „cu ce și-o țineAr putea fi o imagine cu carteAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi carte

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.