Raed Arafat, despre cea mai grea parte a valului 5. Ce se va întâmpla în următoarele săptămâni: „Impactul e pe două paliere”

După creșterea rapidă a numărului de infectări noi cu Covid-19 din ultimele zile, România pare că intră în noul val al pandemiei. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre posibila evoluție a situației epidemiologice în perioada următoare și despre cea mai grea parte a valului 5. Potrivit acestuia, impactul major se va resimți pe două mari paliere.

Raed Arafat vorbește despre cea mai grea parte a valului 5

Nu doar numărul uriaș de îmbolnăviri din valul 5 al pandemiei de Covid-19 ar putea cauza probleme serioase la noi în țară, ci și o potențială criză a resursei umane. Raed Arafat a dat ca exemplu Canada, unde medici depistați pozitiv au ajuns să fie chemați la muncă, pentru a asigura continuitatea activității în spitale.

„Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI.

Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (…) Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la un post TV.

Raed Arafat. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Presiunea va fi pe întregul sector”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că este vorba despre zone din sectorul medical, partea de situaţii de urgenţă, dispecerate unde „stau oamenii împreună”, iar în aceste condiţii a insistat pentru purtarea măştii de protecţie, subliniind că „riscăm, dacă se îmbolnăvesc între ei, să nu mai avem oameni în astfel de sisteme, de servicii care trebuie să asigure continuitate”.

Arafat a susținut că unele ramuri ale economiei ar putea fi „impactate”, în valul 5, nu din pricina măsurilor restrictive, ci de numărul mare de angajaţi care ajung să fie izolaţi din cauza faptului că sunt contacţi ai unor persoane bolnave. În aceste condiții, ar fi posibil să apară dificultăți în „continuarea activităților” în anumite sectoare, inclusiv în cel sanitar.

„Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a mai afirmat Raed Arafat.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.