Rata abandonului școlar, în județul Giurgiu, în ultimii 3 ani, a fost, ca medie, de 4,5%

Rata abandonului școlar, în județul Giurgiu, în ultimii 3 ani, a fost, ca medie, de 4,5%

Părăsirea timpurie a școlii de către elevii care intră în categoria tinerilor NEETs * reprezintă o problemă majoră. Rata abandonului școlar, la nivelul județului Giurgiu în ultimii 3 ani a fost, ca medie, de 4,5%. Dificultăţile materiale ale familiei, familiile dezorganizate, atitudinea familiei față de școală, carențele sistemului de protecție social, lipsa de motivație pentru învățătură, orientarea școlară și profesională defectuoasă și anturajul de proastă calitate reprezintă principale cauze care stau la baza abandonului școlar.

Problema tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care nu urmează o formă de învățământ și nu participă activ la activități de formare profesională (tinerii NEETs), precum și despre oportunitățile acestora de angajare, de ucenicie, de internship sau de continuare a educației în vederea dobândirii de competențe au fost teme dezbatute în ședința Comisiei de Dialog Social Giurgiu .

Reprezetanti ai Inspectoratului Școlar Județean și ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă  au oferit prefectului Județului Giurgiu , Florentina Stănculescu , date statistice despre tinerii care nu urmează o formă de învățământ și/sau care nu lucrează .

Conform datelor statistice, rata abandonului școlar, la nivelul județului Giurgiu în ultimii 3 ani a fost, ca medie, de 4,5% .

Părăsirea timpurie a școlii de către elevii care intră în categoria tinerilor NEETs,  o problemă majoră în județul Giurgiu

Pe nivel de studii, cea mai scăzută rată de abandon se înregistrează pentru învățământul primar (1,02%), urmat de învățământul liceal (2,01%) și de cel gimnazial (2,27%).

Cea mai mare rată de abandon se înregistrează pentru învățământul profesional (14,94%), deoarece către acesta se orientează elevii cu situație materială precară și cei cu interes scăzut pentru învățătură.

Pentru a combate acest fenomen îngrijorător, în prezent, în unitățile de învățământ din județul Giurgiu se află în implementare o serie de proiecte cu finanțare europeană: proiecte Erasmus+, proiecte derulate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

În ultimii ani, implementarea acestor proiecte a dat rezultate, cel puțin pe termen scurt, în sensul că acești tineri au reușit să urmeze un minimum de pregătire școlară.

*Termenul NEET se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare

Părăsirea timpurie a școlii de către elevii care intră în categoria tinerilor NEETs * reprezintă o problemă majoră. Rata abandonului școlar, la nivelul județului Giurgiu în ultimii 3 ani a…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/rata-abandonului-scolar-in-judetul-giurgiu-in-ultimii-3-ani-a-fost-ca-medie-de-45/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 1 noiembrie 2023 20:27

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.