Războiul viitorului. Dronele autonome se impun în faţa avionului de luptă tradiţional VIDEO

 Acesta este un proiect care schimbă doctrina NATO în domeniul dronelor de luptă. „Schimbarea paradigmei operaţiunilor de luptă aeriană” este ambiţia Statelor Unite prin programul LongShot. Pe 8 februarie, Agenţia SUA pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) a anunţat că a ales trei producători pentru a crea un prototip de dronă autonomă dotată cu rachete aer-aer: Northrop Grumman, General Atomics şi Lockheed Martin.
Această dronă, care poate fi lansată de o aeronavă de luptă, îşi propune să „sporească capacitatea de supravieţuire a avuoanelor cu pilot”, ţinându-le în afara razei de acţiune a inamicului şi efectuând tiruri de rachete mai eficiente, spune  locotenent-colonelul Paul Calhoun, responsabil cu programul. Cu alte cuvinte, aceste viitoare drone vor trebui să ajute avionul gazdă să evite să se angajeze direct în luptă cu  adversarul, în timp ce se apropie cât mai mult de acesta din urmă, pentru a creşte şansele de a-l ţinti direct. Pentru acest program, Pentagonul a cetur Conresului  22 de milioane de dolari.
 „În primul rând, rachetele cu care vor fi dotate vor avea o rază de acţiune mult mai mare decât cele tradiţionale. În al doilea rând, lansarea rachetelor aer-aer mai aproape de adversar le face ai eficiente ”, spune Departamentul Apărării în propunerea de buget pentru 2021 trimisă Congresului. Utilizarea dronelor în lupta aeriană reprezintă o adevărată ruptură cu doctrina NATO în utilizarea acestor aeronave fără pilot. Acestea din urmă au fost utilizate până acum doar pentru distrugerea ţintelor terestre. Cu toate acestea, acesta nu este singurul program american de acest gen.
 În iulie anul trecut, Boeing, Kratos şi General Atomics, au primit însărcinarea să dezvolte prototipuri ale Skyborg, varianta semi-autonomă a F-35 şi F-15Ex, prevăzute să intre în serviciul forţelor aeriene americane din 2023.  Autonomă în zbor datorită inteligenţei artificiale, care îi permite să gestioneze ameninţările în timp real, departe de avionul inamic, drona ar rămâne totuşi sub controlul omului, pentru a primi aprobarea de tragere. De aici şi noţiunea de dronă „semi-autonomă”. Skyborg îşi propune să „penetreze apărările antiaeriene inamice” pentru a efectua misiuni de recunoaştere, blocare electronică şi misiuni de atac aer-sol sau aer-aer.
Acesta ar fi un similar cu sistemului european de luptă aeriană al viitorului (SCAF). În acest program, Eurodronele ar trebui să asiste viitorul avion de luptă  european (NGF). Dar părerile în cazul europenilor sunt divergente. Spre deosebire de Franţa, Germania nu doreşte ca Eurodronele să fie înarmate, preferând să se limiteze la o simplă muncă de recunoaştere. Disputele politico-industriale privind alegerea producătorului de motoare şi dificultăţile financiare recente ale Madridului se adaugă acestor probleme. 
Cu toate acestea, Franţa s-ar putea baza pe reluarea unui alt program: cel condus de grupul său aeronautic, Dassault Aviation,  nEUROn. Lansat în 2003 de Michèle Alliot-Marie, pe atunci ministru al apărării, nEUROn a efectuat primul său zbor la sfârşitul anului 2012, reflectând o superioritate clară asupra Germaniei în industria aviaţiei. LongShot, înarmat cu AIM-120, îşi propune să elimine dezavantajele rachetelor cu rază lungă de acţiune. „Această dronă autonomă este capabilă să se confrunte cu avioane de luptă inamice fără a pune în pericol pilotul.
 [embedded content]

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.