Regina Maria – OMUL cheie pentru Unirea din 1918

La 18 iulie 1938, toate drapelele româneşti erau coborâte în bernă. Familia regală a României anunţase că Regina Maria a murit. Regina Unirii s-a stins la numai 62 de ani după o suferinţă îndelungată. Românii au plâns-o mult timp şi amarnic pe Regina Maria. Amintirea ei s-a stins, însă, din păcate, odată cu cei care au cunoscut-o şi admirat-o pentru ce a făcut pentru ţara noastră. De 83 de ani, copiilor nu li se spune la şcoală că Regina Maria a fost omul-cheie pentru Unirea din 1918.
Regimul dictatorial din România a considerat-o pe Regina Maria mai periculoasă decât pe nepotul ei, Regele Mihai, care era în viaţă şi ar fi putut, dacă situaţia geopolitică s-ar fi schimbat, să-şi revendice tronul. Tentativele din primii ani de ocupaţie sovietică de a murdări imaginea reginei-soldat au fost repede abandonate.
Faptele Reginei Maria erau atât de importante şi de cunoscute încât nu puteau fi răstălmăcite. Maria făcuse atât de mult bine, unui număr atât de mare de oameni din toate straturile sociale, întâlnindu-se cu ei personal în atât de multe locuri, încât propaganda nu funcţiona. Soluţia aleasă de propaganda comunistă a fost uitarea.
Decenii de-a rândul, referirile la Regina Maria au fost interzise. Când Nicolae Ceauşescu a brevetat naţional-comunismul, şirul voievozilor – de la Mircea cel Bătrân la Cuza-Vodă – sărea peste Independenţă şi Unire, direct la dictatorul aflat la putere. 
Fără a-l subestima pe regele Ferdinand, soţia sa, Regina Maria este pentru Unirea din 1918, ceea ce Regele Carol I este pentru Independenţă.
Cea mai iubită imagine a Reginei Maria a fost cea în uniformă de Cruce Roşie. În timpul primului război mondial, fotografiile care o înfăţişau pe Regina României îngrijind răniţi au făcut înconjurul lumii. Curajul ei fascina. Toate femeile din familiile regale europene erau implicate în ajutorarea victimelor, dar Maria a înfruntat ea însăşi moartea, căci mergea în spitalele de campanie, până foarte aproape de linia frontului. Se apropia fără să se protejeze de bolnavii de tifos exantematic, boală contagioasă cu mortalitate mare, care bântuia întreaga regiune. Regina Maria petrecea ore în şir lângă muribunzi.
„Ea a riscat. A riscat foarte mult ajutând, de ce? Avea o carismă şi o aură. Atunci când ajungea lângă cei răniţi, ei o percepeau ca pe o icoană, o icoană ocrotitoare, avea un fel de magie asupra lor şi asta era o alinare importantă pentru ei. Le oferea icoane sau coşuri cu mâncare, dulciuri, dar cea mai importantă era prezenţa sa, era esenţială în preajma acelor ofiţeri sau soldaţi răniţi sau bolnavi de tifos”, declara Diana Mandache, istoric MNIR București.
Pentru cei care doresc să cunoască cât mai multe despre adevărata față a istoriei acelei perioade foarte agitate și de o importanță crucială pentru țara noastră, au posibilitatea unei noi întâlniri cu istoria. Pe canalul HISTORY Channel este marchată Ziua Națională a României cu transmisia specială a documentarelor istorice „Maria – Inima României” și „Regele Mihai: Drumul către casă”.
Documentarul eveniment „Maria – Inima României” va fi transmis de la ora 15:15, și în reluare de la ora 22:00. Acesta prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea marii uniri din 1918 și pentru crearea României moderne.
(Jurnal)
 

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Regina Maria – OMUL cheie pentru Unirea din 1918

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.