Românii nevaccinaţi au tot mai puţine opţiuni de vacanţă fără carantină la întoarcerea în ţară LISTA

Autorităţile române au actualizat zonele cu risc epidemiologic şi, de ieri, 43 de ţări sunt încadrate în categoria roşie, iar alte 23, în cea galbenă. În acelaşi timp, 148 de ţări sunt verzi din punct de vedere al pericolului de infectare cu SARS-CoV-2. 
Concret, multe dintre destinaţiile preferate de români au intrat pe lista roşie, ca urmare a creşterii incidenţei cazurilor de COVID-19. În această situaţie sunt, printre altele, Franţa, Spania, Tunisia, Portugalia, Malta, Grecia sau Maldive.
Israel, Statele Unite ale Americii, Turcia, Rusia, Emiratele Arabe, Danemarca, Maroc şi Belgia se regăsesc între statele de pe lista galbenă.
Pe lista verde sunt ţări ca Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Italia, Austria, Suedia, Ungaria şi Republica Moldova.
Conform Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cei vaccinaţi împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roşie. Şi copiii cu vârste sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârste între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Câinele „detector” de COVID are succes la Sibiu 

Iar faptul că riscul ca în ţară să intre persoane infectate este mare s-a văzut în weekend, când, în premieră, un bărbat din judeţul Alba a fost depistat pozitiv cu ajutorul unui câine poliţist, special antrenat, în Aeroportul Internaţional din Sibiu.
Bărbatul venea din Madrid, fiind vaccinat cu două doze de imunizare, a declarat directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), colonelul Daniel Chelcea.
„Pasagerul 1 a fost depistat de câinele antrenat, iar la testul rapid efectuat de personalul DSP acesta a ieşit pozitiv. A fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe pentru investigaţii de specialitate şi confirmare sau infirmare probabilă a bolii, acesta urmând a fi izolat la adresa declarată”, a precizat Chelcea, potrivit Agerpres.
Pasagerul prezenta simptome ale bolii, fiind declarat pozitiv şi la testul PCR efectuat la Spitalul Judeţean, a confirmat directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar.
În aeronava care a sosit vineri noaptea de la Madrid la Sibiu, câinii poliţişti au indicat ca suspect de COVID-19 şi un al doilea pasager, însă acesta a fost testat negativ.
„Seara trecută, la zborul W6 3778 MADRID-SIBIU, dintre cei 151 de călători, 22 au fost plasaţi în carantină şi o persoană în izolare. Câinele de miros COVID a semnalat 3 persoane ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2, a doua persoană, semnalată de câine ca fiind infectată, a fost testată – rezultatul fiind negativ. Urmează ca aceasta să intre în carantină 14 zile, cu recomandare de testare PCR în ziua 5. Cea de-a treia persoană semnalată de câine a prezentat documente de ieşire din boală, din data din 17.07.2021”.

Aeroportul Internaţional din Sibiu este singurul din România unde echipe de câini special antrenaţi pot depista semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2, la pasageri. Animalele au fost antrenate luni întregi folosindu-se mostre de transpiraţie de la pacienţi cu COVID-19, au precizat autorităţile locale.
Instructorii subliniază că animalele nu pot ajunge cu botul efectiv la om, ci îl pot doar mirosi printr-un perete de protecţie, prevăzut cu găuri.

România „progresează” la noile infectări 

Între timp, respectând trendul european, în România creşte constant numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2. Astfel, ieri, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că în România s-au înregistrat 208 noi cazuri de COVID-19. Cele mai multe cazuri sunt în Capitală, 68 de infectări, care este urmată de judeţele Cluj şi Constanţa, cu câte 14 noi cazuri de COVID-19. 
Pe teritoriul României, 1.619 persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus erau ieri în izolare la domiciliu, iar 710 persoane se aflau în izolare instituţionalizată. De asemenea, 57.379 de persoane se aflau în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată erau 77 de persoane.
În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era, ieri, de 579. Dintre acestea, 79 erau internate la ATI. De sâmbătă până duminică, trei persoane infectate au decedat din cauza SARS-CoV-2. 
Conform experţilor, procentul testelor de secvenţiere pozitive pentru tulpina Delta a ajuns la 89%. „Este important să înţelegem că ne dorim să avem cât mai multe oportunităţi de vaccinare în această perioadă pentru oameni, este perioada de concedii, este perioada de vară. Avem o situaţie epidemiologică încă bună şi stabilă şi cred că este perioada oportună prin care noi putem să ne protejăm mai bine pe noi şi pe cei din jurul nostru. Este cât se poate de evident că România înregistrează o creştere a numărului de cazuri, este o creştere lentă, dar progresivă, aş putea spune. Ne uităm la ce se întâmplă în restul ţărilor europene, acolo unde creşterea este exponenţială, nu avem motive să credem că în perioada următoare situaţia se va îmbunătăţi în condiţiile în care varianta Delta vedem că a devenit dominantă la nivel european, are tendinţa de a deveni dominantă şi în România, iar alternativa de testare periodică, să fim foarte serioşi, nu este una care să ne ferească faţă de posibilitatea de a ne îmbolnăvi”, a transmis Valeriu Gheorghiţă. 

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.