„SĂ NE CUNOAȘTEM CONSILIERII!” „Dacă le-aș da eu un sfat politicienilor, ar fi următorul: să respecte regulile de fair play și bună conviință, între toți politicienii, indiferent din ce partid politic vine.”
Interviu cu Ion CHELU- Consilier Local din partea PSD
Reporter: Cum arată o zi din viața dumneavoastră? La ce oră începe o zi de lucru, să zicem așa, de antrenament?
Ion CHELU: Am cel puțin două ore pe zi în care mă implic total. Merg la sală, fac antrenamente cu elevii, derulând un program pe care l-am stabilit acum 30 de ani. La 18:30 începe ziua de lucru și se termină la 20:30. Sunt zile când facem antrenamente suplimentare, mai ales înainte de competiții internaționale, când trebuie să le abordăm cu seriozitate. Dimineața fac gimnastică, iar după aceea plec prin oraș și încerc să rezolv și alte probleme, mai ales legate de activitatea politică acum.
Reporter: Cum ați ajuns să faceți politică, domnule profesor Chelu, și ce legătură a existat între vocația dumneavoastră de sportiv și antrenor de arte marțiale și mediul politic?
Ion CHELU: Este o întrebare interesantă. După ce am încheiat activitatea de polițist, acum aproape 8 ani, am fost abordat pentru prima dată de un partid politic. Apoi, câțiva ani mai târziu, am fost abordat din nou, dar nu am dat curs niciunei propuneri, pentru că simțeam că nu eram pregătit pentru asta și că vocația mea de antrenor și practicant de arte marțiale nu se potrivea cu politica. Totuși, la sfârșitul anului trecut, după o perioadă de tatonare de patru luni, am fost abordat de reprezentanții PSD și, după ce am analizat situația, am observat ce se întâmpla în societate, în special în domeniul sportiv și al bazelor sportive din municipiu, și am decis să mă implic. Am spus că vreau să văd ce se întâmplă din interior, pentru că, din afară, nu îmi plăcea deloc ce vedeam. Așa că am spus că vreau rezultate și că mă implic cu totul. Am acceptat cu mai multe condiții, una dintre ele fiind derularea unor mari proiecte, în special pentru bazele sportive și locurile de joacă din municipiu. Cei de la PSD au acceptat și mi-au spus că voi fi responsabil pentru aceste activități. În afară de acestea, am abordat și subiecte sociale, cum ar fi câteva străzi, parcări și fluidizarea traficului în anumite zone ale orașului. După alegeri, am devenit consilier și am început să abordez toate subiectele ce vor fi discutate în Consiliul Local. Cred că abordarea sportivă, cu disciplina riguroasă, poate fi un avantaj și în politică. De aceea, încerc să aduc un plus pentru bunăstarea societății și a cetățenilor din municipiul Giurgiu.
Reporter: Povestiți-ne câte ceva despre copilăria dumneavoastră. Care a fost momentul în care v-ați apucat de acest sport și ce v-a atras la el? Cum a început ascensiunea în sportul de performanță și cum ați obținut centurile?
Ion CHELU: Copilăria mea a fost liniștită și fericită. Am crescut primii 14 ani la țară, în Oltenia, în zona Băileștiului, unde am trăit în lumea lui nea Marin, la Amza Pellea. După aceea am plecat la liceu în București, la liceul electronic din Pipera, și acolo am început să fac sport de performanță. La Dinamo am început cu fotbalul, fiind foarte pasionat de acest sport, și am continuat să fiu inspirat de marii campioni de la Dinamo, inclusiv de Ivan Patzaichin și Vasile Dîba. Apoi am trecut la caiac-canoe și am făcut acest sport timp de 2 ani. După o operație de apendicită, am plecat la Craiova și am continuat cu fotbalul până la vârsta de 18 ani, când am intrat la Școala Militară. A fost o perioadă în care am fost pasionat de mișcare în general. După ce am plecat din București, am ajuns la Craiova și am continuat cu fotbalul, dar ulterior m-am dus la Școala Militară din Sibiu. Aici am continuat să fac fotbal și am fost selectat să rămân la Sibiu, dar am ales să vin la Giurgiu, ca dupa aceea sa ma intorc în zona Calafatului, de unde provin.
Reporter: V-a părut rău că nu ați rămas în fotbal?
Ion CHELU: Nu, pentru că, în paralel cu fotbalul, la 18 ani, în Școala Militară, am început să practic arte marțiale, autoapărare. De fapt, aveam un program de pregătire la școală, care includea autoapărarea. Aici m-a remarcat instructorul sportiv, un ofițer pe nume Mateș Ioan, care m-a luat sub aripa lui. După un an de pregătire, am devenit mâna lui dreaptă, iar în timpul liber eram constant în sala de sport. Am terminat școala militară având deja o activitate foarte intensă în acest domeniu.
Reporter: De ce artele marțiale și nu alt sport?
Ion CHELU: După fotbal și caiac-canoe, artele marțiale m-au atras cel mai mult. Știți, băieților le place să dea cu pumnul când sunt mici, în general!
Reporter: A existat o doză de agresivitate în perioada în care erați mai tânăr? V-a atras acest lucru?
Ion CHELU: Nu neapărat. Când eram mic, doream pur și simplu să fac mișcare. Am început prin jocurile noastre de pe maidan și, treptat, am ajuns la sport de performanță, fără ca acest lucru să aibă legătură cu agresivitatea. La Școala Militară am ajuns la vârful de formă, având pregătire fizică zilnică și teste de efort lunar. Nu am fost niciodată motivat de agresivitate, ci de dorința de a face mișcare.
Reporter: De ce nu ați rămas în armată?
Ion CHELU: Am rămas în armată până la pensie, dar nu am continuat la Șoimii Sibiului, deși era posibil. La 20 de ani, probabil că nu aveam discernământul necesar. Am vrut să vin la Giurgiu și apoi la Calafat, dar oamenii mi-au spus că sunt bun și am rămas la Giurgiu.
Reporter: Este o școală pe care ați înființat-o. Ce criterii stau la baza acesteia? Cum selectați tinerii?
Ion CHELU: Da, este o „fabrică” de campioni, dar totul începe cu seriozitatea și educația pe care o oferim. Mulți dintre elevii mei au ajuns în instituțiile statului, cum ar fi SPP, Jandarmerie, Poliție, Poliția de Frontieră, sau au devenit economiști, absolvenți ai ASE-ului. Îmi aduc o mare satisfacție. Obiectivul meu este să continui această activitate, să ajut tinerii să crească bine, sănătoși și echilibrați.
Reporter: Câți dintre cei pe care i-ați avut ca elevi continuă pe acest drum?
Ion CHELU: În cadrul Poliției de Frontieră, am avut un curs de autoapărare timp de 7 ani. A fost un program de pregătire intensă, iar mulți dintre participanți au ajuns să devină antrenori sau instructori sportivi în diverse locații din țară.
Reporter: Ce reguli comune ar trebui respectate în politică și în sport?
Ion CHELU: Dacă le-aș da un sfat politicienilor, ar fi să respecte regulile de fair play și bună înțelegere, indiferent de partidul din care provin. Cred că, indiferent de formațiunea politică, rolul nostru este să ajutăm la bunăstarea orașului și a cetățenilor din Giurgiu.
Reporter: De ce ați ales PSD și nu alt partid?
Ion CHELU: Așa cum am spus, am fost abordat de mai multe partide politice, dar nu eram pregătit. La PSD am găsit oameni remarcabili în echipă și, în plus, mi-au promis că vor pune în aplicare proiectele pe care le-am propus. De aceea, am ales PSD.
Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, prioritățile pentru municipiul Giurgiu?
Ion CHELU: Prioritățile sunt multe. Dacă am fi coordonat Primăria și Consiliul Local, am fi implementat proiecte importante pentru viața socială, infrastructura orașului și bunăstarea cetățenilor. Vreau să rezolvăm problemele legate de bazele sportive, locurile de joacă și, nu în ultimul rând, de infrastructura urbană.
Reporter: Aveți doi băieți, domnule profesor. Vă moștenește vreunul dintre ei talentul? Își dorește cineva să vă ajute în descoperirea de talente și în pregătirea viitorilor campioni?
Ion CHELU: Am doi băieți care și ei au fost și sunt multipli campioni naționali în Artele Marțiale, atât naționali, cât și internaționali, adică europeni și mondiali. Totuși, cel care performase inclusiv la categoria de seniori, Vasilică, a fost operat la umăr din cauza unei probleme ligamentare. Am mers cu el la București la un medic specialist, a făcut o operație de ligamentoplastie și atunci a renunțat cumva. Deși este calificat și antrenor în Școala Națională de Antrenori, nu mai activează în acest domeniu. Băiatul cel mare este plecat în Anglia, este foarte liniștit și, în perioada studenției la Craiova, s-a ocupat împreună cu un coleg din București, care era sportiv, și mi-a cerut permisiunea să formeze o grupă la Craiova, la Institutul unde erau, iar aceștia au avut o grupă de sportivi timp de doi ani. După aceea, a plecat și nu mai face sport de performanță, nu se mai ocupă de recrutarea tinerelor talente sau de pregătirea acestora.
Reporter: Ceea ce faceți este un sport al disciplinei, al autocontrolului. Ați fost vreodată provocat să deveniți agresiv, ca să vă puteți apăra?
Ion CHELU: Am avut puține ocazii în care a trebuit să reacționez. Au fost două întâmplări în care am fost nevoit să reacționez. Am rezolvat situația rapid, dar mi-a părut rău ulterior. Nu eram eu în mod direct vizat de atac, dar erau și alte persoane implicate. Una dintre situații s-a petrecut în Piața Centrală și alta în zona Fabricii de Zahăr. Era o misiune și, în momentul în care au făcut gesturi nefirești, am reacționat doar când au devenit agresivi. Dar s-a terminat repede.
Reporter: A fost o provocare din partea lor?
Ion CHELU: Da. De regulă, nu reacționez niciodată. Le spun și colegilor mei, subordonaților mei, să nu reacționeze atunci când cineva îi provoacă, decât dacă nu au altă opțiune. Dacă nu ai ce face și nu există altă cale, atunci da, poți să reacționezi. Însă, în rest, eu evit întotdeauna discuțiile care ar putea escalada într-un conflict fizic. Am fost echilibrat din acest punct de vedere și am învățat acest lucru și pe sportivii mei, să nu provoace niciodată un scandal.
Reporter: Aveți o mare satisfacție în cariera dumneavoastră de antrenor?
Ion CHELU: Da, am satisfacție pentru că, din 1995, de când participăm la competiții, am obținut peste 7500 de medalii, dintre care vreo 450 sunt internaționale, iar restul sunt medalii naționale, obținute în competiții interne. Activitatea pe care o desfășor o fac din plăcere, iar atunci când obțin rezultate, bineînțeles că mă simt mulțumit. Totuși, încerc să fiu echilibrat și să le transmit sportivilor mei să rămână cu picioarele pe pământ. Le spun mereu că nu totul se termină acolo. Trebuie să continuăm să mergem înainte și să ne pregătim pentru următoarele competiții. Uneori am observat o automulțumire în rândul lor, o satisfacție excesivă, crezând că acolo s-a încheiat totul. Acest lucru nu este corect. Le spun sportivilor mei că trebuie să fie pregătiți pentru viață, nu doar pentru aceste competiții organizate. Trebuie să aspire să ajungă primii în orice domeniu în care activează, nu doar în sport. De fapt, asociez succesul cu ajungerea pe podium, pentru că toți sportivii își doresc să ajungă acolo.
Reporter: Ce ați dori să le transmiteți tinerilor ce vor să practice acest sport și ce i-ați asigura pe concetățenii dvs. din rolul de consilier local?
Ion CHELU: Le recomand tinerilor să facă sport, indiferent ce sport aleg, dar să facă mișcare. Într-o lume tot mai digitalizată, unde tehnologia devine tot mai prezentă, mulți tineri ajung să devină sedentari. Am avut cazuri în care au venit la examenul de admitere la Academia de Poliție sau la alte instituții de stat și i-am întrebat: „Ai făcut sport?”. Mi-au răspuns „Nu, am fost scutiți”. Este o mare greșeală, din punctul meu de vedere, și a părinților care îi scutesc de activitățile fizice. Eu îi îndemn pe toți să facă sport, iar, mai ales, Arte Marțiale, deoarece reprezintă o disciplină aparte, cu reguli stricte. La noi, în sală, nu faci ce vrei. Sunt reguli clare, iar încălzirea este extrem de importantă, pentru că previne accidentările în proporție de 60-65%. Aceasta este o etapă fundamentală în pregătire, urmată de activitățile specifice. În calitate de consilier local, le pot asigura cetățenilor că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a contribui la bunăstarea orașului nostru și la interesul lor.
Reporter: Ce vă doriți pentru viitor?
Ion CHELU: În poziția în care mă aflu acum, am un proiect mare în derulare. Am discutat cu câțiva colegi din domeniul sportiv, care sunt și consilieri, să punem în aplicare acest proiect. Dacă nu reușim noi să-l realizăm, nu va mai reuși nimeni. Proiectul presupune construirea unei săli de sport polivalente și nu numai. Suntem la început, abia am început mandatul, dar vom aborda și alte subiecte, nu doar din domeniul sportului. Trăiesc printre oameni, zilnic în piață și în locuri publice, și sunt la curent cu opiniile lor, atât cu mulțumirile, cât și cu nemulțumirile lor. Ca și consilier, cred că trebuie să iau poziție și să aduc în atenția administrației acele aspecte care trebuie corectate sau rezolvate.
(Jurnal)
Articolul „SĂ NE CUNOAȘTEM CONSILIERII!” „Dacă le-aș da eu un sfat politicienilor, ar fi următorul: să respecte regulile de fair play și bună conviință, între toți politicienii, indiferent din ce partid politic vine.” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Interviu cu Ion CHELU- Consilier Local din partea PSD Reporter: Cum arată o zi din viața dumneavoastră? La ce oră începe o zi de lucru, să zicem așa, de antrenament? Ion CHELU: Am cel puțin două ore pe zi în care mă implic total. Merg la sală, fac antrenamente cu elevii, derulând un program pe […]
Articolul „SĂ NE CUNOAȘTEM CONSILIERII!” „Dacă le-aș da eu un sfat politicienilor, ar fi următorul: să respecte regulile de fair play și bună conviință, între toți politicienii, indiferent din ce partid politic vine.” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sa-ne-cunoastem-consilierii-daca-le-as-da-eu-un-sfat-politicienilor-ar-fi-urmatorul-sa-respecte-regulile-de-fair-play-si-buna-conviinta-intre-toti-politicienii-indifere/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 12 March 2025 16:42