Şefa secţiei Cardiologie de la Spitalul de Urgenţă din Sibiu, nevaccinată, în stare gravă din cauza COVID

Şefa de la Cardiologie 1 – Sibiu, dr. Gabriela Carmen Eminovici a fost internată încă din data de 20 aprilie, fiind diagnosticată cu SARS – CoV-2. 
Iniţial, a ajuns la Boli Infecţioase şi se declara recunoscătoare colegilor săi pentru dăruire şi implicare. Apoi, când starea de sănătate s-a agravat, a fost transferată la Anestezie şi Terapie Intensivă Modular COVID, din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Sibiu. 
Între timp, însă, familia medicului cardiolog a făcut o solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru transfer la un spital din Germania, solicitare care nu a fost aprobată, pe motiv că proceduri similare pot fi oferite şi în spitalele din România.
Numai că rudele au declarat că din moment ce nu este posibil transferul cu ajutorul Statului, vor apela la ajutorul comunităţii şi vor face transferul pe propria răspundere. 
De miercuri, 28 aprilie, pe reţelele de socializare s-a demarat o amplă campanie de strângere de fonduri de către colegi şi apropiaţi pentru strângerea a aproximativ 40.000 de euro – costuri care implică transportul asigurat de echipa germană, cu echipamentele necesare.
Joi, 29 aprilie, sora şefei de la Cardiologie 1 – Sibiu a anunţat că suma necesară pentru transferul cu un avion medical privat a fost strânsă şi că se aşteaptă veşti pentru a fi transportată în afara graniţelor ţării.

„Aşteptăm veşti de la spitalul Oradea, pentru a pleca cu o aeronavă medicală”

„Dragi prieteni şi oameni minunaţi care aţi contribuit la strângerea de fonduri pentru transportul în Germania al doamnei doctor Gabriela Eminovici, dorim să vă mulţumim pentru o mobilizare cum doar comunitatea aceasta o poate face în situaţii de criză, cum ne-a fost dat să vedem de multe ori. Familia doreşte să vă anunţe că toată suma necesară pentru transport a fost strânsă. Momentan, aşteptăm veşti de la spitalul din Oradea, unde a fost transferată, pentru a putea pleca de acolo cu o aeronavă medicală. Aşteptăm stabilizarea doamnei doctor şi sperăm să putem reveni cu veşti pozitive. Momentan, gândurile de bine şi implicarea dumneavoastră sperăm să o treacă şi de următorul pas, critic. Vă mulţumim încă o dată şi revenim”, a postat pe pagina sa de Facebook Adina Valeria Emonovici.

„Clinica şi Spitalul au reuşit, au învins haosul creat de COVID!”

Aeronavele către spitalele din Germania pot decola de la Oradea, unde pacienta a ajuns încă de miercuri seara. Acum sunt aşteptate o aeronavă disponibilă, dar şi un loc liber la ATI în Germania.
Donaţiile au putut fi făcute prin intermediul Asociaţiei „Sus Inima Sibiu”, cu care medicul cardiolog a colaborat în trecut pentru a salva alte vieţi. 
„Internată la Clinca Boli Infecţioase – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu de marţi – 20 aprilie 2021. Profesionalism, corectitudine, empatie, ordine, discreţie – doar ochişorii li se văd din echipamente, acestor îngeri păzitori. Toţi, de la doamna dr. Bărluţiu până la doamnele asistente şi infirmiere, domnii brancardieri, zici că plutesc în jurul tău cu seninătate şi blândeţe, nu că ar desfăşura vreun act medical agresiv şi chinuitor. După un an de pandemie toată lumea e calmă, nu lasă nimeni garda jos, nu lasă nimeni să se vadă oboseala sau nerăbdarea. Clinica şi Spitalul au reuşit, au învins haosul creat de COVID! Cinste lor, tuturor!”, scria medicul Gabriela Eminovici, în urmă cu mai bine de o săptămână.

„Dacă nici medicii nu au încredere în sistemul din România, e groasă!”

În ciuda profesionalismului şi dedicării colegilor, familia a decis însă că singura sa şansă de supravieţuire din lupta anti-COVID este în Germania, lucru remarcat şi de internauţi care au comentat: „Tot respectul pentru dumneavoastră, doamnă doctor, sincere păreri de rău pentru domna dr. Eminovici şi doar gânduri bune şi sănătate, dar aş vrea să ne spuneţi de ce trebuie să beneficieze de tratamentul necesar în Germania? Ştiţi cum sună asta pentru mine? Nedrept pentru decesul numărul şapte sau numărul 38, sau 728, sau 818, pentru care s-a aplicat protocolul, nedrept pentru mine că mi-am pierdut tatăl pentru că s-a aplicat protocolul, nedrept că pentru el sau pentru alţi taţi, mame sau copii, pentru care s-a aplicat protocolul, nimeni nu le-a spus că există şi un tratament benefic…” sau „Dacă nici medicii nu au încredere în sistemul de sănătate din România, e groasă! La Sibiu au murit foarte mulţi din cei internaţi, înseamnă că undeva se greşeşte în aplicarea protocolului! Dacă şi unui medic îi este frică de ATI înseamnă că e gravă situaţia de acolo. Oare doamna nu era vaccinată?”, sună întrebările sibienilor.

„Nu era vaccinată”, recunosc medicii care nu cred că va pleca din ţară

Şi tot pe reţelele de socializare, s-a mai comentat faptul că medicul cardiolog nu se număra printre cadrele medicale vaccinate împotriva COVID, o informaţie confirmată oficial chiar de către managerul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă, Florin Neag. 
Directorul medical al SJCU Sibiu, Călin Cipăian a declarat însă pentru publicaţia locală „Turnul Sfatului” că de fapt motivul principal pentru transferul medicului cardiolog la Oradea ar consta în faptul că spitalul de acolo este dotat cu un aparat ECMO – „plămânul artificial” care poate substitui activitatea plămânilor în cazurile extrem de grave de COVID.
Acelaşi director medical a susţinut, în ciuda declaraţiei rudelor, că nu se mai discută despre un transfer în Germania. „Principalul motiv al transferului a fost încercarea cu terapie cu ECMO, acest tip de terapie era baza şi este o alternativă terapeutică pe care noi nu o avem.(…) Deocamdată nu se mai are în vedere transferul în Germania. Nu am nici o nouă informaţie în acest sens”

„Familia a dorit să o transfere într-un spital din Germania”

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu, Florin Neag a comentat despre decizia rudelor de a o duce pe dr. Gabriela Eminovici în afara graniţelor ţării: „Familia a dorit să o transfere într-un spital din Germania, pentru că fiecare om are dreptul să aleagă unde vrea să fie tratat, dar nu s-a făcut nicio derogare de la lege. În aceste condiţii familia sa doreşte să o transfere pe proprie răspundere, nu ştiu dacă este o alegere bună sau una rea, dar aceasta este alegerea familiei şi fiecare are dreptul să facă tot ce poate pentru salvarea unei vieţi”. 
Dr. Gabriela Eminovici, de 55 de ani, din Sibiu, este medic de mai bine de 25 de ani, şef Secţie Cardiologie 1 SCJU Sibiu şi cadru didactic la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” din Sibiu. Este extrem de apreciată printre colegi, dar mai ales printre cei care i-au fost pacienţi şi rudele acestora. 
În Sibiu, peste 4.000 de angajaţi din sistemul de sănătate: cadre medicale, sanitare, dar şi personal auxiliar şi administrativ etc. s-au vaccinat cu ambele doze de vaccin. La acestea se alătură alţi peste 500 de angajaţi din cadrul personalului de urgenţă: unităţi de primiri urgenţe, ambulanţă, SMURD, IGSU, ISU, camere de gardă.
Vă mai recomandăm şi:

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.