Severin Adrian : “Sunt prof. dr. Adrian Severin și îmi fac publice opiniile, spre satisfacția…

Severin Adrian : “Sunt prof. dr. Adrian Severin și îmi fac publice opiniile, spre satisfacția multora și insatisfacția unora, pe un cont de Facebook pe care l-am creat cu aproximativ zece ani în urmă.

În ziua de 3 ianuarie 2022, după ce în administrarea paginii mele de Facebook au apărut tot felul de blocaje aparent cu caracter tehnic (imposibilitatea corectării textelor publicate, imposibilitatea distribuirii anumitor texte etc.), în vederea depășirii impasului mi s-a cerut mai întâi introducerea parolei care, chipurile, proteja pagina (nu știu de cine, căci tot felul de personaje neinvitate își plasează acolo nestingherite inepțiile și vulgaritățile) și apoi schimbarea ei, pentru ca, în cele din urmă, să îmi fie blocat contul pe motiv că trebuie să se verifice dacă eu sunt cu adevărat acela care scrie acolo. Am fost asigurat că și această verificare intempestivă este tot „spre binele meu”.

La cererea Facebook am trimis, ca să dovedesc că eu sunt cel care operează și nimeni altul, o fotocopie a Cărții de identitate, emisă de statul român. Peste ceva vreme, Facebook mi-a comunicat că nu va proceda la deblocarea contului întrucât documentul trimis „nu corespunde profilului” meu (sic!). Cu alte cuvinte, Facebook nu recunoaște valabilitatea unui document emis de autoritățile române în vederea identificării cetățenilor români, document altminteri recunoscut de toate statele membre ale UE.

Reaua credință este evidentă. De astă dată nu mi se blochează contul sau nu sunt amenințat cu blocarea pe motiv că aș fi „încălcat normele comunității noastre”, argument abuziv susceptibil a fi denunțat ca act de cenzură politică aplicat de o persoană privată pe teritoriul României, a cărei Constituții interzice cenzura. Acum blocajul are caracter tehnic, el vizând identificarea titularului paginii, operațiune care, se spune în normele ce mi-au fost transmise, cere o exigență superioară întrucât acea persoană face, prin textele ei, „reclamă politică” (sic!). Ceea ce este doar un alt fel de a pune pumnul în gură. Dacă gura o cunoaștem, întrebarea este al cui este pumnul în realitate sau al cui creierul (ori ceea ce ține loc de creier) celui care a dat comandă pumnului?

În afara acestei întrebări mai sunt încă vreo câteva aspecte esențiale ce se cer lămurite:

De ce Facebook nu recunoaște documentele oficiale emise de statul român și cum ar trebui să fie documentul recunoscut de Facebook prin care un cetățean român își poate dovedi identitatea?
De ce permite statul român ca o companie privată străină care operează pe teritoriul său să nu recunoască documentele oficiale emise de el?
De ce permite statul român încălcarea Constituției sale prin practicarea cenzurii politice de către o companie privată străină care operează cu autorizarea sa pe teritoriul național?
Care sunt bazele conivenței aparente dintre Facebook și Guvernul român pentru eliminarea anumitor persoane sau anumitor opinii din spațiul virtual al comunicării publice?
Mulțumesc cu anticipație celor care vor pune în circulație aceste întrebări de interes general și vor insista, prin toate mijloacele aflate la dispoziția lor, pentru a se obține răspunsul cuvenit.”

Dan MV Chitic – Telegram

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.