Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: sărbătoare, tradiții și superstiții

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: sărbătoare, tradiții și superstiții

Astăzi, 8 noiembrie, creștinii ortodocși din România și din alte țări prăznuiesc cu evlavie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sărbătoare ce reprezintă un moment important în calendarul religios. Cunoscuți drept ocrotitorii spirituali ai oștirii și ai celor care duc lupte, fie acestea exterioare, fie interioare, Arhanghelii Mihail și Gavril sunt considerați mesagerii lui Dumnezeu și purtătorii voinței divine, apărători ai credinței și stâlpi de neclintit ai cerurilor.

Cine sunt Arhanghelii Mihail și Gavril?

Arhanghelul Mihail este descris în textele biblice ca fiind primul dintre îngerii care a luptat împotriva răului, purtător al sabiei de foc și cel care îi alungă pe cei căzuți din împărăția cerurilor. Conform tradiției, Arhanghelul Mihail simbolizează dreptatea, curajul și protecția divină, fiind considerat comandantul oștirilor cerești și protector al ostașilor.

Pe de altă parte, Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traduce prin „Dumnezeu este puterea mea”, este cunoscut ca mesagerul lui Dumnezeu, cel care a adus vestea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu Fecioarei Maria. Gavril simbolizează mila și compasiunea divină, fiind protector al celor ce caută înțelepciunea și bunătatea.

Superstiții și Credințe Populare

Sărbătoarea Arhanghelilor este însoțită de numeroase superstiții. Una dintre acestea spune că nu este bine să muncești în ziua de 8 noiembrie, altfel se crede că persoana respectivă ar putea fi pedepsită sau lipsită de protecția divină.

În tradiția populară se mai spune că Arhanghelul Mihail se roagă pentru cei care nu sunt pregătiți să treacă din această viață, iar în ziua de 8 noiembrie, cei care îl respectă vor fi ocrotiți de boli și de accidente. În multe regiuni, se spune că cei care aprind o lumânare în această zi vor fi feriți de spirite rele și de primejdii pe tot parcursul anului.

Totodată, în credințele populare se spune că Arhanghelul Gavril aduce vise prevestitoare și binecuvântări celor care i se roagă cu inima deschisă, iar în ziua sărbătorii sale rugăciunile au putere sporită.

Pentru cei peste 1,3 milioane de români care poartă numele Sfinților Mihail și Gavril, această sărbătoare este și un prilej de a-și serba onomastica. Cu această ocazie, le urăm tuturor celor ce poartă numele celor doi arhangheli un călduros „La mulți ani!”, alături de urarea de protecție și binecuvântare în toate cele.

(Jurnal)

Articolul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: sărbătoare, tradiții și superstiții apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Astăzi, 8 noiembrie, creștinii ortodocși din România și din alte țări prăznuiesc cu evlavie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sărbătoare ce reprezintă un moment important în calendarul religios. Cunoscuți drept ocrotitorii spirituali ai oștirii și ai celor care duc lupte, fie acestea exterioare, fie interioare, Arhanghelii Mihail și Gavril sunt considerați mesagerii lui Dumnezeu și […]

Articolul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: sărbătoare, tradiții și superstiții apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sfintii-arhangheli-mihail-si-gavril-sarbatoare-traditii-si-superstitii/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 8 noiembrie 2024 11:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.