Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din RomâniaAcum, la sediul guvernului:…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România

Acum, la sediul guvernului: ”Solidaritatea Sanitară” – negocieri cu premierul Nicolae Ionel Ciucă
În aceste momente a început, la sediul guvernului, întâlnirea …reprezentanților Federației ”Solidaritatea Sanitară” cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Revendicările ”Solidaritatea Sanitară” și posibilele soluții, aflate în negociere:
1. Acordarea drepturilor salariale legitime:
a. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);
Posibilele soluții de satisfacere a acestei revendicări:
I. Modificarea OUG 130/2021 în sensul acordării salariului de bază prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2021 pentru toate categoriile de salariați (inclusiv personalul nemedical – TESA) – cu finanțarea acestei creșteri salariale la rectificarea bugetară din vară (soluția „finanțării ulterioare a fost aplicată deja în anii 2019 și 2020). Suplimentar, finanțarea specifică pandemiei – per costuri – poate include această posibilitate, putând fiind contabilizată la măsurile împotriva pandemiei.
II. Acordarea posibilității unităților sanitare de a plăti de facto salariile de bază corespunzătoare anului 2022 prin intermediul stimulentelor prevăzute de legea 95/2006 (cu modificarea prevederilor legale astfel încât să permită acordarea lor la toate categoriile de salariați). Acordarea stimulentelor poate fi finanțată:
– Din încasări proprii pentru unitățile din subordinea MS (poate constitui un impuls pentru dezvoltarea în această direcție; ar trebui introdusă pentru toate unitățile);
– Din fondurile consiliilor locale – pentru restul unităților.
III. Acordarea acestei creșteri salariale prin modificarea OUG 130/2021 începând cu luna septembrie 2022.
b. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.
Soluții:
I. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de salariați prin modificarea OUG 130/2021. (La acest moment sunt privați de acest drept personalul auxiliar sanitar, personalul nemedical – TESA și categoriile biologi, chimiști etc. În consecință impactul financiar este redus.
II. Stipularea (prin Acord comun) a reevaluării situației după cele 120 de zile pentru restul drepturilor, în sensul identificării resurselor financiare pentru asigurarea fiecărora dintre ele.
2. Revendicări adiționale:
a) Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă
Soluție: Fiind în competența Ministerului Sănătății, necesită modificarea corespunzătoare a OMS 870/2004 și a modalității de organizare a activității în unitățile sanitare publice astfel încât schimbul de tură să fie contabilizat ca timp de muncă. Are ca efect cert și creșterea calității serviciilor medicale.
b) Recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.
Soluție: Fiind în competența Ministerului Muncii, necesită recunoașterea posibilității de reducere corespunzătoare (proporțională cu durata lucrată în plus față de norma de bază) a stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie).
3. Renegocierea părții privitoare la sănătate din PNRR – includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector
În discuție sunt anexele introduse de ”Solidaritatea Sanitară” în contractul colectiv de muncă sectorial, respectiv:
– Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate
– Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate
– Elaborarea Metodologiei privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal
– Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală – Elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie
– Elaborarea Metodologiei de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.
– Elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru
– Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase la nivel de unitate
– Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture
– Elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.
La negocierile de astăzi, din partea Federației ”Solidaritatea Sanitară” participă Viorel Rotilă – manager și Lidia Celmare – copreședinte.
Din partea guvernului (Guvernul României), alături de premierul Nicolae Ciucă, participă ministrul finanțelor Adrian Câciu , Andrei Baciu – secretar de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Vasilcoiu – secretar de stat în Ministerul Muncii și George Agafitei , consilier de stat.

Foto: arhiva FSSR/ gov.ro

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.