Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din RomâniaFinanțarea spitalelor…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România

Finanțarea spitalelor publice în perioada ”post-alertă”, proiect de OUG
Solicitări și probleme sesizate de ”Solidaritatea Sanitară” în Comisia de dialog social …de astăzi, de la Ministerul Sănătății

Guvernul a introdus în procedură legislativă un proiect de OUG care va reglementa modul în care spitalele publice vor fi finanțate în perioada de după ridicarea stării de alertă.
Redăm în continuare solicitările pe care reprezentantul ”Solidaritatea Sanitară” le prezintă ministerului, în ședința de astăzi a comisiei de dialog social:
– Nivelul de decontare a serviciilor nu ia în considerare creșterea costurilor (de notorietate): utilități, hrană etc, fiind insuficient pentru spitale. Pentru ca spitalele să nu intre în incapacitate de plată este necesară decontarea la nivelul costurilor reale (sau actualizarea valorii punctului/standardelor de decontare). Solicităm decontarea serviciilor medicale la nivelul costurilor reale pentru toată perioada stării de risc epidemiologic.
– Art. 9 din proiectul de OUG introduce în continuare posibilitatea tratării diferențiate a pacienților foști COVID neasigurați de alte categorii de pacienți neasigurați (de facto fac parte din programele naționale).
– Nu este clară justificarea menținerii posibilității decontării serviciilor medicale acordate la distanță (art. 10 alin. 1 din proiectul de OUG).
– Raportat la prevederile art. VIII din proiectul de OUG, ref. la modificarea art. 21 din legea nr. 136/2020, solicităm introducerea și a personalului contractual din cadrul DSP-urilor în lista beneficiarilor sporului de 20% (articolul reglementează în proiectul MS acordarea acestui spor doar funcționarilor publici).
Insistența noastră pentru reglementări ”post-alertă” de finanțare justă (în fapt de majorare) a spitalelor publice are la bază eliminarea riscului ca acestea să ajungă în situația de a nu mai putea să asigure finanțarea cheltuielilor, atât salariale cât și de funcționare.

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.