Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuSolidaritatea Sanitară – personal nemedical – TESAPe poarta unui spital public…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuEste posibil ca imaginea să conţină: text care spune „TAX+ TAX- M+ + 5 2 3 Pe poarta unui spital public intră zilnic și personalul nemedical (TESA)! Nu este o afirmație în termeni comparativi, este o afirmație adresată Guvernului României! Solidaritateg SanitarăSolidaritatea Sanitară – personal nemedical – TESA

Pe poarta unui spital public intră zilnic și personalul nemedical (TESA)!

Contrar credinței actualilor politcieni, această categorie de personal nu se prezintă …în vizită la spital sau pentru a sta degeaba. Ei se prezintă la datorie, muncind din ce în ce mai greu pentru a sprijini personalul medical aflat în lupta împotriva COVID-19.

Acestor salariați le-a crescut volumul de muncă, complexitatea și dificultatea sarcinilor.

Această afirmație nu urmărește sub nicio formă o dezbatere în termeni comparativi cu alte categorii profesionale sau cu salariații din alte sectoare, ci urmărește să conștientizeze guvernul proaspăt instalat de faptul că a nedreptățit în mod grav personalul nemedical (TESA), refuzându-i acordarea salariilor de bază pentru anul 2021.

Nu putem pune la îndoială, și nu ar trebui să o facă nici guvernul, faptul că spitalele publice au funcționat și funcționează pe timp de ”război pandemic” ca un mecanism complet, fiecare salariat având dreptul la recunoașterea contribuției sale în acest război.

În privința a ceea ce înseamnă astăzi salariile personalului TESA din spitale (exemplul economistului), cifrele spun cu totul altceva decât spun, de cele mai multe ori, diverși miniștri sau mass-media:

1. câștigul salarial mediu brut pe economie (oct. 2020, conform INS): 5.452 lei
2. salariul de bază brut al unui economist IA, gr. 5 dintr-un spital public: 5.042 lei.

Așadar, salariul de bază brut al unui economist cu studii superioare, aflat la nivelul maxim al carierei și vechimii, care nu beneficiază de nici un spor de condiții de muncă, se situează la acest moment sub nivelul câștigului mediu brut pe economie. Chiar și în condițiile în care economistul IA ar beneficia de un spor pentru condiții de muncă de 15% (raportat și acesta la un salariu de bază diferit de cel actual) diferența față de câștigul mediu brut pe economie ar fi nesemnificativă raportat la nivelul studiilor, experienței și al responsabilităților funcției.

Exemplul economistului este valabil și în cazul celorlaltor funcții TESA, guvernul având o atitudine total lipsită de recunoștință pentru personalul nemedical și având obligația să remedieze această situație urgent!

Aceste rânduri spun un lucru simplu: aceste categorii de salariații sunt mobilizate în lupta împotriva pandemiei COVID-19, fiind îndreptățite cel puțin la respectarea dreptului legal la creșterea salarială anuală.
Guvernul trebuie să-și onoreze această obligație legală!

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.