SPECIAL. Terapia plin plutire, noua metodă prin care scăpăm de stres. Ce presupune procedura și ce alte afecțiuni poate trata: ”E ca și cum am fi în spațiu”

În zilele noastre, stresul face parte din viața fiecăruia aproape fără a ne mai da seama de prezența lui. Fie că vorbim de locul de muncă, de ratele pe care trebuie să le plătim la bănci, ori de problemele de sănătate, toate aceste situații pot crea o presiune psihică asupra individului care în multe cazuri generează o serie de afecțiuni sau disfuncționalități ale organismului apărute parcă din senin. Există multe metode de gestionare a stresului, însă mi-am propus să vă prezint una dintre ele ce a apărut relativ recent în România. Se numește terapia prin plutire, iar în cadrul unei ședințe o persoană poate atinge una dintre cele mai profunde stări de relaxare – starea Theta. Pe lângă stres, terapia poate ameliora și chiar vindeca și alte afecțiuni.

Stresul cotidian poate fi eliminat cu ajutorul terapiei prin plutire. Ce alte afecțiuni se pot vindeca

Terapia prin plutire sau privarea senzorială – float therapy, așa cum îi spun americanii, de unde a și pornit acest trend – este o metodă naturală de a ajunge într-o stare profund meditativă, prin reducerea stimulilor exteriori (văzul, auzul, mirosul și simțul tactil) până aproape de zero. Mai exact, într-un bazin cu 800 de litri de apă în care se adaugă 500 kg de sare Epsom (sulfat de magneziu), poți pluti fără a exista riscul de a te scufunda datorită salinității foarte mari din apă, astfel încât toate simțurile tale se vor ”anula”, creând astfel o stare profundă de relaxare.

Deși în România această tehnică este puțin cunoscută, în America și Asia centrele de plutire (float center) sunt foarte răspândite și apreciate, oamenii putându-se bucura de beneficiile pe care le oferă: combaterea stresului, alinarea durerilor musculare și articulare, creșterea nivelului de endorfine, reducerea anxietății și ameliorarea depresiei. În plus, potrivit studiilor, terapia prin plutire crește rezistența sistemului imunitar și vindecă insomniile.

Astfel de centre se găsesc și în București. Într-unul dintre ele l-am întâlnit pe Cristian Budacu, un tânăr antreprenor care deține o astfel de afacere. Încă de la intrare în Ovo Float Center ești învăluit într-un ambient plăcut, cald și relaxant care creează, parcă, un zid de apărare împotriva agitației urbei. Cristian mi-a explicat că oamenii care încearcă întreaga experiență au senzația că ”ideea de gravitate se diminuează”.

”Soluția te ține la suprafață. Ea are o textură cumva uleioasă, mătăsoasă – cam acestea sunt cel mai des folosite epitete de oamenii care povestesc despre experiență – și asta face să diminueze cumva simțul senzorial tactil. Practic, păcălește creierul nostru că noi nu mai atingem nimic.

După o perioadă de timp, textura și faptul că stăm într-o soluție fără să atingem nimic solid nu mai trimit semnal la nivelul creierului. Pentru că nu atingem nimic, stăm în imponderabilitate și este ca și cum am pluti în spațiu.”, a explicat antreprenorul.

Cât durează o ședință

Temperatura într-o astfel de cameră este menținută constant la 34,8 grade, aceeași cu cea a pielii. Înăuntrul ei se află bazinul și o cabină de duș, iar în timpul ședinței ai posibilitatea fie să rămâi în întuneric total (varianta recomandată), fie să păstrezi o lumină ambientală. O ședință de terapie prin plutire durează 60 sau 90 de minute, însă chiar dacă poate părea un timp destul de mare, în realitate odată ajuns în starea de relaxare profundă nu îți vei mai dori să părăsești bazinul.

Camera de plutire, locul unde te simti ca in spatiu
Camera de plutire, locul unde te simti ca in spatiu

De la Filosofie la antreprenoriat nu este decât un pas

Cristian Budacu este absolvent de Filosofie, iar primul contact cu ideea de terapie prin plutire l-a avut pe când era în facultate și studia ”Filosifia minții și a științelor cognitive”.

”Am căutat pe Google mai multe detalii despre un proiect și am aflat despre chestia asta. La început mi s-a părut bizară. Cum adică să intri într-un bazin cu apă și să trăiești tot felul de sentimente? Mi s-a părut interesantă ideea, mai ales că erau și studii făcute pe seama ei. Am căutat cât mai multe detalii, am aflat istoricul și totul s-a legat.”, a mărturisit Cristian.

Cât costă o astfel de afacere

A pornit pe drumul antreprenoriatului în acest domeniu după ce a primit finanțare pentru programul Start Up Nation, în 2017. Pe lângă cei 44.000 de euro pe care i-a primit din partea statului, Cristian a mai investit încă aproximativ 15.000 de euro.

”Echipamentele au fost cele mai scumpe și au fost achiziționate prin Start Up Nation. În rest a trebuit să investesc în amenajarea centrului și să plătesc chiria.”, a explicat Cristian.

Camera de plutire, locul unde te simti ca in spatiu
Camera de plutire, locul unde te simti ca in spatiu

Centrul său este deschis de aproape trei ani, iar numărul clienților este în continuă creștere. Tânărul antreprenor spune că peste 50% din cei care îi trec pragul sunt oameni veniți prin recomandare. În timpul pandemiei, afacerea sa a suferit ca de altfel majoritatea business-urilor. Prețurile unei ședințe variază în funcție de durata ei. Astfel, o ședință de o oră costă 140 de lei, iar una de 90 de minute, 180 de lei. Există și posibilitatea achiziționării unor pachete. Cel în care sunt incluse primele 3 ședințe de 60 de minute costă 250 de lei, iar un pachet de 3 ședințe de 90 de minute costă 300 de lei.

Cristian are în plan să își exstindă afacerea și în mediul online, acolo unde vrea să comercializeze diferite produse conexe cu domeniul în care activează, de la cărți cu tehnici de relaxare, până la cursuri de mindfulness.

”Oamenii încep să-și dea seama că pot face ceva împotriva stresului, că nu pot trăi cu stresul. Noi cu asta ne ocupăm: ”Hai să nu mai fim stresați!”. De ce să nu încercăm să facem ceva cu chestia asta? Și aici putem include mindfulness-ul, chiar și partea de nutriție, astfel încât oamenii să învețe să-ți gestioneze stresul.”, a mai precizat tânărul.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.