Marți, pe fondul creșterii îngrijorătoare a tensiunilor de la granița cu Rusia și a iminenței unei invazii, autoritățile de la Kiev au solicitat asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Sâmbătă, răspunsul a venit, iar România se numără printre țările membre UE care au participat la acțiune. Statul român a trimis ajutoare în Ucraina, livrarea fiind coordonată de Comisia Europeană.
România a trimis ajutoare în Ucraina
Europa a răspuns solicitării formulate marți de guvernul de la Kiev, care a cerut asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE – acesta se poate acorda în condițiile în care amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări.
În condițiile escaladării tensiunilor la granița dintre Rusia și Ucraina, Comisia Europeană a anunțat, sâmbătă, că va coordona livrarea de provizii esenţiale în sprijinul populaţiei civile. Printre țările UE care au trimis ajutoare se numără și statul român, lista fiind completată de Franța, Slovenia, Irlanda și Austria. În următoarele zile, sunt aşteptate şi alte ajutoare, a precizat Comisia.
Franţa a trimis un spital de campanie, medicamente, sute de corturi, pături, saci de dormit. Asistenţă suplimentară, inclusiv echipamente medicale şi generatoare electrice, a fost furnizată de celelalte ţări.
„În urma unei cereri a guvernului Ucrainei pentru asistenţă de urgenţă din cauza ameninţării de continuare a escaladării, Comisia Europeană coordonează livrarea de provizii esenţiale în sprijinul populaţiei civile”, precizează executivul UE într-un comunicat.
NATO își mută personalul de la Kiev
După ce Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au decis mutarea operațiunilor ambasadelor de la Kiev la Lvov, din motive de siguranță, NATO îşi mută la Lvov şi la Bruxelles personalul aflat în capitala Ucrainei, Kiev.
„Siguranţa personalului nostru este esenţială, astfel că angajaţi au fost mutaţi la Lvov şi Bruxelles. Birourile NATO din Ucraina rămân operaţionale”, a precizat oficialul, fără să dea detalii cu privire la numărul şi funcţiile celor mutaţi.
Sâmbătă, doi militari ucraineni și-au pierdut viața și alți patru au fost răniți în regiunea Donbas.
„În urma bombardamentelor, doi militari ucraineni au suferit răni incompatibile cu viața din cauza unor schije. Patru militari au suferit răni de gravitate diferită și se află în unități medicale”, se menționează într-un raport al serviciului de presă al Ministerului Apărării de la Kiev.
Șeful interimar al Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei, Alexander Chupriyan, a declarat că regiunea Rostov a primit cinci miliarde de ruble de la guvern pentru plata a câte 10.000 de ruble pentru fiecare refugiat din Republicile Populare Donețk și Luhansk.
Reflectorul de Sud