Vrabia din mana noastra este amendamentul Leoreanu care permite actualizarea permanenta a soldei de grad din compunerea bazei de calcul a pensiilor militare.
In emisiunea de ieri de pe Rtv, domnul lider al SCMD a afirmat contrazicandu-se cu Dorobantu, liderul sindical al penitenciaristilor, ca ar fi bine ca amendamentul Leoreanu sa cada.
In apelul de pe pagina SCMD, domnul Dogaru promite cioara de pe gard :
„Am solicitat camarazilor din Parlament, sa pregateasca, profesionist, textul unei OUG privind egalizarea soldei de grad/grad profesional a celor in activitate, cu solda de grad a rezervistilor. O vom inainta Guvernului, care are suficient timp sa si-o asume si sa o trimita la Monitorul Oficial!”

Intrebare:
Stie domnul Dogaru cat primeste un colonel in activitate din solda bruta de grad din  OUG 26/2024?
Ii spun eu: primeste  doar netul de 58,5 % din 2838 lei, adica  1660 lei.
Solda de grad a intrat dintotdeauna in baza de calcul a pensiei militare, inclusiv in perioada comunista, in cuantumul pensiei militare contabilizandu-se numai partea corespunzatoare procentului de calcul al cuantumului pensiei. 
Din 2017 avem problema ca atat solda de functie, cat si solda de grad sunt inghetate la valorile ultimei /recalculari/actualizari din anii 2016 si 2017 sau la valorile pentru activi de la data deschiderii dreptului de pensie.
Este bine sa militam pentru transformarea soldei de grad intr-o indemnizatie neimpozabila, precum indemnizatia pentru cei din teatrele de razboi, dar, pana atunci, este imperios necesar sa obținem actualizarea permanenta a soldei de grad.
Eu nu ma duc la un miting sa-l ascult pe domnul Dogaru perorand impotriva actualizarii soldei de grad din compunerea cuantumului pensiilor militare.

Citeste pe larg

Interesant este ca documentul nu este semnat de dl Bachide ci de dl col Florin Bucur.
Nu ar fi rau ca reprezentantul fiecarei structuri asociative sa fie pregatit si cu aspectele de ordin juridic discutate aici si pe alte site-uri ale rezervistilor.
De ce dl Bachide nu a atras atentia celor din Comisia de aparare ca au formulat gresit preambulul amendamentului.
Amendamentul nu modifica Statutul cadrelor militare ci il poate completa, fie la articolul 9^1, fie   la art. 11.
Mai potrivit ar fi introducerea amendamentului la art. 9^1 care in prezent are urmatoarea formulare:
Art. 9^1Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.

 

Citeste pe larg

Inter Milano a sarbatorit cucerirea titlului in Italia pe o manea a lui Ionut Cercel, preferinta a turcului Hakan Calhanoglu.

https://twitter.com/i/status/1782527576256225571

https://twitter.com/i/status/1782547175085367401

*********************************************

 Surse parlamentare apropiate de parlamentarul Mircia Chelaru au informat, sub protectia anonimatului, ca, intr-o sedinta de astazi a comisiilor de aparare din Parlament, reprezentantul MApN a respins amendamentul comsiei de aparare din Camera Deputatilor, de actualizare a soldelor de grad din componenta  pensiilor militare, amendament promovat prin Raportul preliminar la Plx 215/2024.

Motivul respingerii a fost ca OUG 28/2024, in care se preconiza a fi introdus amendamentul, priveste statutul cadrelor militare, nu pensiile militare. Este ca am mai citit aceasta motivare si in postarile din ultimele doua zile ale unor distinsi comentatori ciucalati?

Acesta este amendamentul respins  de MApN:

  

Citeste pe larg

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este o certitudine şi a propus chiar o sesiune extraordinară a Senatului, cameră decizională a Parlamentului, în care să se discute acest subiect. Stelian Ion a menţionat că au fost „anumite discuţii” în coaliţiaCiteste pe larg