Si Tîlvăr asteapta data 04 02 2025 pentru a incepe eliminarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare.
Trebuie sa recunosc ca nu de multe ori l-am audiat pe actualul ministru al Apararii, astfel ca aproape nu-i stiam glasul.
Impresia lasata dupa interviul din aceasta seara la A3 este foarte buna. Nu stiu de ce nu iese mai des pe televiziuni pentru ca este un bun comunicator.
Prima idee care a atras atentia este ca la propunerea ministrului Predoiu de a se modifica legea pensiilor militare in forma actuala, care ar invita la pensionare inainte de vreme, la nivelul MApN se considera ca ar trebui intervenit la nivelul statutelor cadrelor militare si politienesti.
Lectia cu care a venit pentru pensiile militare este cea pregatita de directiile din subordonare, in sensul ca a subliniat doar actualizarea soldei de grad, nimic despre solda de functie, si, ca si pana acum, in ultimii ani, a venit din nou cu graficul pensiilor medii, adica in medie este bine, desi intre pensiile mici si pensiile mari diferentele sunt astronomica.
A evitat sa vorbeasca despre eliminarea indexarii in anul 2025 prin ordonanta trenuletul, dar a subliniat ca ministerul asteapta decizia CCR din 04 02 2025 in privinta Plx 540/2024 de actualizare a soldelor de grad si de functie, pentru a demara eliminarea inechitatilor.
Deci sa nu mai auzim ca legea ar majora toate pensiile militare.
Actualizarea inseamna, asa cum este scris cu rosu pe prima pagina a blogului, ca fiecare pensionar va primi numai ceea ce ii lipseste din soldele de grad si de functie prezente ale personalului in activitate.
Cand va aparea inregistrarea cu discursul ministrului despre pensiile militare o voi publica pe acest topic.
Ciolacu critica, in discursul de învestire a Guvernului, decizia CCR de eliminarea a supraimpozitarii pensiilor speciale
Transcriptul discursului AICI
„Nu poți clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă și recunoaștere socială.
De aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică și socială a comunității. Și să pună la baza acestui proces RESPECTUL pentru munca fiecăruia și, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public! Cetățeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca și statul să își facă corect treaba față de cetățean.
Și voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistrații.
NU pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai FRUSTRARE și INECHITATE față de restul cetățenilor!
De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.
Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.
Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță.
Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect.
Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public.”
Proiectul de țară al Elenei Lasconi și al USR: reducere de taxe, eliminarea politicului din educație, debaronizarea justiției
Ciuca ne vorbea de eliminarea inechitatilore inca de cand era ministrul Apararii
Atunci avea putere de decizie. Acum solicita rezolvarea problemei de o coalitie pe care o boicoteaza.
Intre timp inechitatile au marit diferentele dintre pensiile militare mari si mici.
MApN sustine in continuare PLx 199/2020, pentru eliminarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare, dar pretinde ca proiectul este blocat la Camera Deputatilor.
Adevarul este ca Raportul preliminar de adoptare a PLx 199/2020, cu amendamentele sugerate de MApN si MAI, a fost trimis, in ianuarie 2021, de un deputat USR, la reaviz , catre Guvernul Cîțu, SGG l-a repartizat ministerelor interesate, inclusiv la MApN, si nici pana in prezent nimeni nu s-a mai obosit sa raspunda daca respinge sau admite respectivul Raport preliminar.
Acum trebuie sa intelegem de ce ministrul Ciuca a dorit sa treaca proiectul prin Parlament inainte de alegerile din anul 2020 si l-a convocat la dansul pe seful Forumului Structurilor Asociative, de la care dorea sa aiba un suport pentru a cere urgentarea adoptarii proiectului. Acesta, crezand probabil ca l-a convocat pentru avansare, s-a dus nepregatit si a cerut timp pentru reconsultare cu asociatiile componente ale Forumului. Cerere fatala pentru adoptarea proiectului. Legislatura s-a incheiat, componenta politica a Guvernului, de asemenea.
Cineva trebuie sa deblocheze avizul de la Guvern.
Departamentul pentru Relatia cu Parlamentului nu cunoaste sau se face ca nu cunoaste unde s-a blocat Raportul Preliminar de adoptare a PLx 199/2020, intocmit de Comisia de Munca din Camera Deputatilor.
Pentru reimprospatarea memoriei, invit cititorii dar si asociatiile de rezervisti sa reciteasca articolul scris de HR in anul 2021!
https://www.huhurez.com/2021/01/pl-x-1992020-trimis-la-cituiala.html?m=1
De apreciat insistenta useruliui @ Viorel de a provoca asemenea reactii din partea institutiilor de care depinde rezolvarea problemei inechitatilor din sistemul pensiilor militare.
Nicolae Barbu dă asigurări: Taxe şi impozite mai mici, eliminarea taxelor pentru sălile şi terenurile de sport, mai multe locuri de parcare
Cătălin DRULĂ, Președinte USR: Lege pentru eliminarea impozitului suplimentar de 10% pe concediile medicale! ”Tăiem taxele PNL-ului!„
”Marcel Boloș, ministru al Finanțelor PNL, a introdus o nouă taxă aberantă pe concediile medicale în decembrie 2023. Efectele le-am văzut în ianuarie: au scăzut cu 10% veniturile a peste 4.000 de mame, angajate care abia au născut, 9.000 de femei însărcinate cu sarcini cu risc și 25.000 de părinți. USR a depus o lege […]
Articolul Cătălin DRULĂ, Președinte USR: Lege pentru eliminarea impozitului suplimentar de 10% pe concediile medicale! ”Tăiem taxele PNL-ului!„ apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
USR: Lege pentru eliminarea impozitului suplimentar de 10% pe concediile medicale
Ministerul de Finante cere eliminarea dezmatului in salarizarea prin acte administrative si hotarari judecatoresti in domeniul Justiției.
Este mentionata Hotararea nr. 2225/2025 a CSM care a instituit exceptii de la L 153/2017 in salarizarea magistratilor
Ministerul de Finante cere eliminarea dezmatului in salarizarea prin acte administrative si hotarari judecatoresti in domeniul Justiției.
Este mentionata Hotararea nr. 2225/2025 a CSM care a instituit exceptii de la L 153/2017 in salarizarea magistratilor