Interviu cu Marius Leafu – Consilier Local și Președintele Organizației Municipale PSD Giurgiu Reporter: Cum v-ați descrie în câteva cuvinte atât ca om, cât și ca politician? Marius Leafu: În ciuda activității mele, mai mult sau mai puțin implicate, desfășurate în latura politică, mă consider nou în politică, deși am o activitate la un nivel […]

Articolul „SĂ NE CUNOAȘTEM CONSILIERII!” „Încercăm noi ca și politicieni să coborâm la nivelul oamenilor, să nu ne mai considerăm pe trei trepte mai sus, iar oamenii să rămână la prima treaptă.” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

 Am vazut ca au starnit discutii cele afirmate aseara de candidatul coalitiei guvernamentale la alegerile prezidentiale reprogramate in luna mai. Liberalul profesor de istorie  a dovedit ca este mai suveranist decat autodeclaratii suveranisti care au confiscat pentru ei atributul de suveranitate al statului roman.

Citeste pe larg

ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă lista europarlamentarilor PSD, PNL, USR, PMP, AUR, UDMR, SOS România, plus un independent, care și-au obținut mandatul, în urma alegerilor din 9 iunie, conform rezultatelor parțiale. În urma centralizării la BEC a 98% din voturile la europarlamentare, atribuirea celor 33 de mandate care revin României în Parlamentul European, pentru următorii cinciCiteste pe larg

ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă lista europarlamentarilor PSD, PNL, USR, PMP, AUR, UDMR, SOS România, plus un independent, care și-au obținut mandatul, în urma alegerilor din 9 iunie, conform rezultatelor parțiale. În urma centralizării la BEC a 98% din voturile la europarlamentare, atribuirea celor 33 de mandate care revin României în Parlamentul European, pentru următorii cinciCiteste pe larg

Miercuri, 5 iunie, a fost ziua Învățătorului, o dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc, cel ce a înființat prima școală cu predare în limba română (1818), în București,  Școala de la „Sfântul Sava”. Din păcate la Giurgiu de această sărbătoare nu și-au amintit decât doi politicieni: […]

Articolul De ziua lor, învățătorii au fost ignorați aproape total de către politicieni! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Cazul azilelor groazei din Voluntari ne dovedește încă odată că nicio oroare din țara asta nu se săvârșește fără implicarea politicului și implicit  cu  a rudelor, prietenilor  și clientelei acesteia. După cum am constatat,  uneori suferința bătrânilor neputincioși poate fi transformată într-o afacere rentabilă de către persoane fără scrupule, animați de gândurile parvenirii cu orice […]

Citeste pe larg

 Nu numai deputatul Cristian Seidler (USR), cel care zilele trecute a formulat opinia eronată de mai jos, dar și mulți ziariști, formatori de opinei, chiar și cititori ai acestui blog  nu știu că pensiile de serviciu ale magistraților, grefierilor, diplomaților, personlului civil aeronautic,  funcționarilor publici parlamentari, auditorilor Curții de Conturi sunt calculate atât contributiv, potrivit legii cadru a pensiilor civile, dar și potrivit legilor speciale care reglementează pensiile lor de serviciu, în plată rămânând cuantumul cel mai mare.

Declarația deputatului  Cristian Seidler:

 „PNRR cerea României ca, până la finalul anului 2022, termen absolut ratat de acest guvern al sărăciei, să avem pensiile trecute pe contributivitate, pensiile speciale. Proiectul de lege trimis de Guvern Parlamentului nu face nimic din această perspectivă, nicio pensie specială nu este trecută pe contributivitate.

Nu o spun eu, politician din opoziţie, proiectul de lege nu îşi propune să facă acest lucru. Acest proiect de lege este vădit neconstituţional. Conţine într-o singură lege, modificări la legi diferite, care una, conform Constituţiei, trebuie să aibă cameră decizională, Senatul, alta să aibă cameră decizională, Camera Deputaţilor”, a spus deputatul.

Doar pensiile de serviciu ale militarilor nu sunt calculate și în varianta contributivă, așa cum sunt calculate toate celelalte pensii de serviciu, potrivit unor dispoziții asemănătoare cu cele pe care le enumăr din Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiilor de serviciu pentru diplomați și personalul consular:

Legea 216/2015

Articolul 6

(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice.

(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acordă cuantumul cel mai avantajos.

(3) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, precum și partea din pensia de urmaș calculată din pensia de serviciu, care depășește nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

(4) În cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, pensia de serviciu se suportă din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația în vigoare, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.


In cazul pensiilor militare recalculate din pensiile contributive, în anul 2016, potrivit L 223/2015, care au rămas în plată cu cuantumul contributiv mai avantajos și nu au mai fost actualizate din anul 2017, am avea situația rar întâlnită la celelate pensii de serviciu în care cuantumul contributiv ar fi mai mare decât cuantumul special, situație în care am putea spune, pentru a respecta soluțiile din Decizia nr. 900/2021 a CCR, că aceste pensii militare au și o componentă necontributivă, mai mică decât cuantumul în plată. 

Și …când te gândești că 68% dintre pensiile militare recalculate în anul 2016 au rămas în plată cu cuantumul contributiv mai avantajos, dar în regim juridic de pensii militare.

Pentru acest segment de pensii militare, dar și pentru multe pensii militare deschise potrivit L 223/2015 din vechimi apropiate de 30 de ani,  calculul și în varianta contributivă ar fi o posibilitate de majorare în funcție de creșterea valorii punctului de pensie, care ar înlocui  lipsa de actualizare a pensiilor militare reglementată prin OUG nr. 59/2017.

Acest lucru este știut de specialiștii financiari și juridici din sistemul militar care se opun calculului pensiilor militare și în varianta contributivă. Acest calcul nu le folosește celor care doresc să se pensioneze cu vechimi mai mici de 25 ani.

Citeste pe larg