Suedia mobilizează trupe în Marea Baltica după ce Rusia a trimis nave de asalt în larg. „Am decis să ne repoziţionăm”

Cea mai recentă mișcare a Moscovei a declanșat o reacție fermă din partea Suediei. Țara nordică mobilizează trupe în Marea Baltică după ce Rusia a trimis nave de asalt în larg. Anunțul a fost făcut de un general-locotenent din armata suedeză: „Anumite măsuri luate de noi vor fi vizibile, iar altele nu vor fi la vedere”.

Reacția Suediei, după apariția în Marea Baltică a navelor de asalt rusești

Alte trei nave de desant ce apartin Flotei Nordului s-au alăturat altor trei nave de acelaşi tip din Marea Baltică, ceea ce a produs îngrijorare în rândul armatei suedeze care şi-a alarmat trupele, anunță Monitorul Apărării și Securității din Suedia.

Grupului de vase s-a alăturat și nava de desant din clasa Ivan Gren, Proiect 11711, cea mai nouă şi puternică înarmată navă de acest tip din marina rusă. Cu o lungime de de 135 de metri și capacitatea de a ține la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac, aceasta a intrat în dotarea marinei ruse în anul 2018.

„Am decis să repoziţionăm trupele noastre. Asta nu înseamnă un pericol crescut, dar vrem să ne adaptăm la situaţia creată.

Anumite măsuri luate de noi vor fi vizibile, iar altele nu vor fi la vedere”, a declarat generalul-locotenent Leif Michael Claesson, din armata suedeză, pentru Associated Press, potrivit Mediafax.

O navă de desant sau navă de debarcare este o navă echipată special, destinată să faciliteze transportarea pe uscat a forțelor de debarcare, infanteriei și vehiculelor de pe mare pe uscat în timpul unui asalt amfibiu.

Suedia mobilizeaza trupe in Marea Baltica după ce Rusia a trimis nave de asalt in larg

Nu este prima manevră de acest tip făcută de Rusia

Potrivit oficialului suedez, multe măsuri şi dislocări de trupe vor fi în apropierea Insulei Gotland, care este dispusă la aproximativ 300 de kilometri de enclava rusească Kaliningrad.

Nu este prima manevră de acest tip făcută de Rusia. Un eveniment asemănător a avut loc anul trecut, în Marea Neargă, când Rusia a mobilizat mai multe nave de desant pentru un exerciţiu realizat pe coastele peninsulei Crimeea.

Deoarece multe operaţii militare ruseşti s-au realizat în timpul unor exerciţii, pentru a asigura elementul surpriză, demonstrând faptul că politica Kremlinului este imprevizibilă, ţările europene privesc cu îngrijorare orice manevră militară rusească.

În contextul tensiunilor Rusia-Ucraina, ministerul Apărării, a transmis că Suedia a dislocat mai multe unităţi militare pe insula Gotland, folosind aeronave C-17 şi feriboturi.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.