Susținem actul cultural sau facem donații? Un subiect mai misterios, la Giurgiu, decât ”poveștile cu fantome”!

Susținem actul cultural sau facem donații? Un subiect mai misterios, la Giurgiu, decât ”poveștile cu fantome”!

Zilele trecute ne-a atras atenția, un comentariu al consilierului PSD,  Codruț Câinaru,  ce explica raționamentul pentru care a votat în ședința Consiliului local Giurgiu, împotriva alocării unui sprijin financiar pentru tipărirea a două cărți.

Ca jurnaliști și editori ai unei  reviste de istorie și cultură (”Valahia”) am fost interesat de subiect, întrucât de mai mulți ani a  existat o adevărată polemică în legătură cu acordarea  acestor  ajutoare  cu scopul  editării unor cărți.

Care este modalitatea de alocare a banilor pentru ele, cum se justifică oportunitatea editării  lor , din banii contribuabililor, sperăm să ne explice fosta secretară a lui Nicolae Bădălău, doamna Daniela Bardan, ajunsă între timp director de Bibliotecă județeană și respectiv ”om de cultură”.

Ne  întrebăm câte cărți din cele publicate până acum au avut parte de o monitorizare a tirajului, cât dintre ele au primit acest ajutor prin prisma  interesului manifestat de către cititori și nu în ultimul rând, care a fost impactul  lor  asupra  publicului iubitor de literatură din Giurgiu.

Dar hai, pentru început, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să parcurgem argumentele consilierului social democrat, Codruț Câinaru, ce nouă ni s-au părut extrem de pertinente.

”Astăzi (n.red.-27 iulie 2023),  în ședința Consiliului Local, am votat împotriva alocării unui sprijin financiar pentru tipărirea a două cărți, proiect derulat în parteneriat  cu Biblioteca Județeană, instituție aflată în subordinea Consiliului județean.

Deși am explicat motivele votului, revin: nu sunt împotriva susținerii omenilor de cultură, cred că trebuie să sprijinim creatorii de frumos ai orașului, cu condiția însă ca ei să fie ai orașului și lipsiți de mijloace financiare.

Dar, atâta timp cât Primăria refuză sponsorizarea unui concurs național de matematică, în sumă mai mică decât s-a cerut acum și la care au participat sute de copii, este vorba de concursul ”Laurențiu Panaitopol”, tocmai pentru lipsa resurselor financiare, nu cred că ar trebui să dăm bani unor oameni care dispun totuși de aceste sume pentru a-și tipări singuri cărțile.

Cu atât mai mult cu cât, la punctul precedent al ordinei de zi, reprezentanta Primăriei încerca să ne convingă că nu sunt bani suficienți pentru a mări sprijinul pentru o familie a cărei gospodărie a fost mistuită de flăcări – a mai precizat consilierul Codruț Câinaru.

Evident că niciodată nu vom pune în balanță oportunitatea sprijinului unor cazuri sociale cu cea a susținerii unui act de cultură și totodată a creatorilor locali de artă și literatură.

Considerăm însă că alocarea de fonduri trebuie făcută judicios, pe criteriul  oportunității  acestora, al nivelului sumelor acordate editurilor pentru realizarea acestora, al impactului asupra  cetățenilor  unei comunități și nu în ultimul rând, în funcție de notorietatea autorilor. Mai pe scurt,  trebuie să știm ” Ce îi recomandă pe autori și cui folosesc cărțile editate sub semnătura lor”? Altfel spus, care este valoarea  literară a operei editate.

Ce nu a precizat însă Codruț Câinaru,  este  cine ar trebui să fie persoana care evaluează calitatea artistică a cărților, eventual comisia formată din oameni de cultură, îndreptățiți să decidă ce este bun de editat și ce nu …

Dar hai să vedem cine este ”omul de cultură”,  Daniela Bardan, actualmente director al Bibliotecii județene Giurgiu, cea care a înaintat consilierilor locali propunerea cu cărțile ce trebuie editate. De precizat că nu comentăm calitatea autorilor acestor cărți sau calitatea  artistică a lucrărilor, ci doar procedura în sine.

Daniela Bardan este consilier judeţean PSD ( la origini), a cărei evoluție ”miraculoasă” se datorează senatorului Niculae Bădălău.

Pentru a nu fi considerați subiectivi vă redăm ce scriau colegii de la ziarul ”Adevărul”,  cu ceva timp în urmă, despre domnia sa, într-un amplu articol, apărut  sub titlul:  ”Cine este femeia misterioasă pentru care senatorul Niculae Bădălău ar fi intervenit să fie angajată la o firmă aflată în vizorul DNA”. 

Cităm în continuare din materialul ce se referă la scandalul ce i-a adus senatorului din Bolintin, porecla de ”Senatorul Ficățel!”:

”Senatorul Niculae Bădălău nu este singurul giurgiuvean implicat în dosarul „Mafia cărnii”. Alături de omul politic ar fi fost audiată luni şi Daniela Bardan, consilier judeţean PSD.

În comunicatul emis luni de către Direcţia Naţională Anticorupţie se menţionează faptul că Niculae Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei persoane ce lucra la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist.

Deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată.

Conform declaraţiilor făcute de Niculae Bădălău după ieşirea de la sediul DNA, persoana respectivă se numeşte Daniela Bardan, actualmente consilier judeţean şi membru PSD.

„A fost audiată şi o colegă de partid. Ea s-a angajat la această firmă, procurorii consideră că ea e angajată, dar nu se ducea la serviciu. Iertaţi-mă, dar ce legătură am eu? Ei spun că oamenii ăia ar ţine-o pe 1.500 de lei, dar că este influenţa mea. A fost audiată cum s-a angajat acolo” –  spunea atunci senatorul.

Totodată  doamna Daniela Bardan  a avut o activitate emblematică sub egida PSD,  fiind fosta consilieră a senatorului Cristian Marciu, Președinte al Fundației ”Democrația Giurgiu”, angajată ca jurist la SC MNG, Director Coordonator adjunct la ”Casa de Pensii” Giurgiu și consilier la ”Direcția de Dezvoltare Rurală” Giurgiu.

Actualul ”om de cultură”, Daniela Bardan, și-a început prestigioasa carieră profesională în anul 2005, în cadrul Consiliului Județean Giurgiu ( o instituție ce a lansat de-a lungul timpului, adevărate ”valori intelectuale”!?),  în funcția de referent, de stenodactilograf, apoi de fost  șef de cabinet și de stenodactilografă la cabinetul subprefectului de Giurgiu din acea vreme.

Nu are sens să vă înșirăm toate instituțiile prin care a activat îmbogățindu-și  permanent  CV-ul  de bugetar ( cu mici excepții), susținută pe fel și fel de posturi, evident cu aportul  factorului politic. Dar asta nu ne împiedică să ne întrebăm retoric, câte din posturile pe care le-a ocupat doamna Bardan, au fost obținute în urma unor examene susținute… Ba am dori să aflăm care este legătura între competențele ei profesionale și calitatea de ”om de cultură”, ce a recomandat-o în a fi numită director de Bibliotecăjudețeană.

În consecință iată  cine  propune astăzi ce cărți merită a fi sprijinite financiar pentru a fi editate și ce autori…

În concluzie este nevoie să susținem permanent cultura, pe creatorii de opere literare, dar să avem grijă în același timp dacă ele, cărțile editate, dezvoltă spiritul celor ce le citesc, conțin date și povești interesante, ce trebuie descoperite. Altfel, acest joc de-a ”sprijinul financiar” se transformă în sponsorizări cu dedicație pentru o anume clientelă…

Iată de ce trebuie să fim foarte atenți pe ce  se duc banii dumneavoastră, dragi concetățeni, pe lucrări literare necesare îmbogățirii biografiei și zestrei culturale a acestui oraș sau pe  competențele artistice și culturale, respectiv alegerile doamnei Dana Bardan?!

(Jurnal)

 

Articolul Susținem actul cultural sau facem donații? Un subiect mai misterios, la Giurgiu, decât ”poveștile cu fantome”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Zilele trecute ne-a atras atenția, un comentariu al consilierului PSD,  Codruț Câinaru,  ce explica raționamentul pentru care a votat în ședința Consiliului local Giurgiu, împotriva alocării unui sprijin financiar pentru tipărirea a două cărți. Ca jurnaliști și editori ai unei  reviste de istorie și cultură (”Valahia”) am fost interesat de subiect, întrucât de mai mulți […]

Articolul Susținem actul cultural sau facem donații? Un subiect mai misterios, la Giurgiu, decât ”poveștile cu fantome”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sustinem-actul-cultural-sau-facem-donatii-un-subiect-mai-misterios-la-giurgiu-decat-povestile-cu-fantome/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 29 iulie 2023 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.