Sute de mii de animale vii, blocate pe nave româneşti în Canalul Suez. “Cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii”

Sute de mii de animale vii au fost blocate pe nave româneşti în Canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu. Acestea riscă să moară de foame și de sete, după cum a declarat directorul pentru Europa al organizației “Animal International”, Gabriel Păun.

”Blocajul este cel mai mare din istorie”

Mai exact, este vorba despre cel puțin 130.000 de animale vii aflate pe zece vapoare din România blocate în Canalul Suez după ce marți, 23 martie, cel mai mare cargo din lume a eșuat. Potrivit Animals International, nu se știe deocamdată când se va reuși remedierea situației.

“Blocajul este cel mai mare din istorie şi a survenit marţi 23 martie în urma eşuării Ever Given, cel mai mare cargo din lume care măsoară 400 metri lungime, cântăreşte 220 mii tone şi a blocat canalul Suez pe întreaga sa lăţime. În ciuda eforturilor permanente ale autorităţilor egiptene, nava nu a putut fi mişcată şi nu se ştie când va fi remediată situaţia”, a transmis, sâmbătă, organizația Animal International.

Sute de mii de animale vii, blocate pe nave romanesti in Canalul Suez.
Blocaj in Canalul Suez

”Ar putea fi cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii ce implică animale vii”

Directorul organizaţiei susține că situația din Canalul Suez este critică și riscă să devină chiar devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii ce implică animale vii. Gabriel Păun a adus aminte de un caz similar, în care multe oi din România au murit pe o navă.

”Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, a declarat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

România, în vizorul Comisiei Europene

De asemenea, Gabriel Păun a atras atenția că România se află deja în vizorul Comisiei Europene care a observat mai multe deficienţe în portul Midia. El a precizat că singura soluție ce a rămas este ca țara noastră să suspende imediat exportul cu animale vii.

“Tragedia de la Midia, din noiembrie 2019, când vaporul Queen Hind s-a răsturnat, omorând peste 14.500 de animale a traumatizat o lume întragă care a văzut imaginile ce nu fac cinste ţării noastre. Singura şansă să evităm o situaţie şi mai gravă este ca România să suspende imediat exportul cu animale vii, să cheme înapoi toate vapoarele cu animale care aşteaptă intrarea în Suez şi să înceapă cu această ocazie exportul de carne în loc de animale vii. Ar fi un comerţ care ar anula suferinţa inutilă a animalelor şi ar fi mai rentabil economic pentru România”, a spus Gabriel Păun.

Intervenția la nava eșuată în Canalul Suez, extrem de dificilă

Intervenția din Canalul Suez este extrem de dificilă. Nava ce îl blochează de cinci zile a fost mișcată puțin sâmbătă. Însă, nu se știe exact când va putea fi adusă aceasta pe linia de plutire. Trebuie să fie degajați cel puțin 20 de mii de metri cubi de pământ și nisip pentru a debloca cargoul uriaș, lung de 400 de metri și greu de peste 200 de mii de tone.

Autoritățile egiptene au spus inițial că este probabil ca această navă să fi eșuat din cauza vântului puternic, dar apoi s-au răzgândit. Acum susțin că este vorba despre o eroare umană de pilotaj. Astfel, peste 200 de nave sunt blocate la cele două capete ale Canalului Suez. Acest blocaj costă comerțul mondial 400 de milioane de dolari pe oră.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.