”Țară de vânzare! Preț negociabil…”

”Țară de vânzare! Preț negociabil…”

Neputința Guvernului de a acorda sumele promise diferitelor categorii profesionale, inclusiv pensionarilor, face ca tot mai mulți bugetari să iasă în stradă.

Momentul nu este ales deloc întâmplător, ci cu o tură de pistă înaintea declanșării alegerilor electorale,  de anul viitor.

 Sindicatele sunt conștiente că acum este momentul în care politicienii aflați la guvernare sunt dispuși să promită orice. Pensionarii, pe bună dreptate cer creşterea pensiilor (dacă s-ar putea, încă de luna aceasta), sătui să tot fie amăgiți de la o zi la alta…

Înșiși angajații Caselor de Pensii din țară au ajuns să protesteze denunțând deficitul de personal, dar și salariile mult prea mici, chiar cu riscul ca principalii lor beneficiari, pensionarii, să aibă de suferit din cauza protestului lor.

Dar cui îi mai pasă? Acum e fiecare pentru el!

Așa cum precizam, a fost un an în care, conștienți de disponibilitatea celor aflați la pupitrul de comandă, în perspectiva unui an electoral, salariații instituțiilor bugetare, susținuți de sindicate, au apelat la tot felul de modalități de protest doar, doar o ieși ceva.

Și uite așa, pe rând, medicii, profesorii,  cadrele sanitare, polițiștii,  grefierii, judecătorii, salariații din Finanțe, rând pe rând, au amenințat cu greva și chiar au făcut-o, pe alocuri…

Încurajați de faptul că Executivul a cedat presiunilor, oferind greviștilor câte ceva de pe lista cu revendicări, salariații din alte și alte instituții au coborât în stradă.

Iată de ce, așa cum au anunțat, în zilele  ce vor urma sindicaliștii de la METROREX ar putea intra și ei în grevă,  supărați că nu li se mai acordă prime și bonuri de masă.

După cum observăm, bugetarii  s-au cam dedulcit la privilegiile acordate de stat. Nu întâmplător însă, pentru că de fapt toate aceste prime, bonusuri, tichete de masă, vouchere de vacanță sau zile libere în preajma weekend-urilor, sunt de fapt momeala cu care statul i-a ținut captivi, pe salariații din Primării, Direcții și SRL-urile de stat, anulându-le instinctul protestatar.

În acest context, nimeni nu a mai îndrăznit să crâcnească împotriva majorării taxelor, a majorării prețurilor la alimente și în general, împotriva a tot ce înseamnă nivel de trai, pentru a nu-și pierde micile privilegii.

La rândul său Fiscul și-a dovedit din plin ineficacitatea în ceea ce privește colectarea taxelor, impozitelor și amenzilor de la cetățenii rău platnici, în timp ce reprezentanții justiției au omis, cu bună știință, termenele de recuperare a banilor de la marii infractori, mulți fugiți peste graniță, dând posibilitatea, între timp, prescrierii pedepselor.

Evident că pentru a-i răsplăti pe magistrați, parlamentarii, care de cele mai multe ori apar și ei pe listele datornicilor la stat sau în top-ul marilor evazioniștii,  au ezitat continuu să pună pe agenda de lucru chestiunea desființării ”pensiilor speciale”, fideli butadei: ”să nu vorbim de funie în casa spânzuratului”!

Și iată – așa cum menționam la începutul acestui material – că alte și alte categorii profesionale își cer acum drepturile.

Miercuri, 15 noiembrie, salariații din Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu au intrat și ei într-o grevă parțială, pe care promit că o vor repeta zilnic până când vor primi un efectiv mai mare de personal, salarii decente și condiții adecvate de muncă.

Salariații din Îmbunătățiri funciare amenință și ei, de ceva vreme, cu greva, după scăderile de salarii preconizate, deși nu a trecut mult timp de când premierul le-a promis că nu va fi afectat niciun venit de la nicio structură din agricultură…

Iar toate astea se petrec pe fondul creșterii prețurilor, al inflației, al costului traiului zilnic, a sistemului precar de îngrijire a sănătăţii  şi nu în ultimul rând, de punere în pericol a asigurării securității noastre sociale.

De ce amintim de securitate socială? Pentru că și ea devine  tot mai improbabilă, chiar la noi, la Giurgiu, unde polițiștii de la Ordine Publică ies de două săptămâni în stradă ca să protesteze împotriva modificării programului de lucru, care e menit să mulțumească doar conducerea Inspectoratului, nu însă și pe cea lucrătorilor din sistem, după cum declară aceștia.

Iată care sunt principalele probleme cu care se confruntă românii în această perioadă (respectiv cetățenii urbei noastre). Nu o spunem noi, ci o arată Raportul național pentru România (parte a studiului Eurobarometru Standard 90).

Ce se va întâmpla în continuare? Scenariul este deja previzibil… Executivul, respectiv politicienii, vor continua să promită, împrumutându-se  pentru a-și amăgi electoratul, scăpând astfel, relativ, de sub presiunea străzii, mimând în același timp tot felul de măsuri populiste…

În ciuda lipsei de lichidități, Guvernul va continua  să majoreze  salariile sub presiunea sindicatelor și să acorde tot felul de privilegii, însă doar pe hârtie!

Iar după alegeri, atunci când noul Executiv își va ocupa fotoliile confortabile, tot ce s-a dat și s-a promis până atunci va fi anulat, încet, încet prin Hotărâri și Ordonanțe. Ca pe vremea tandemului Băsescu – Boc!

Primele măsuri, similare cu cele din acea perioadă, au fost aplicate  recent prin faimoasa Ordonanță 90, care nu mai permite niciunei Primării, Direcții sau instituții de stat să își mai ia măcar un sul de hârtie igienică pentru a se șterge de ,murdăria” acestui mod de guvernare.

În consecință, dragi concetățeni, după ce la anul veți pune ștampila pe buletinul de vot, iată ce vă așteaptă: Salarii în minus și noi Scumpiri! Asta pentru că aleșilor noștri li s-a întipărit  în minte, cât și în ADN-ul lor politic, convingerea sintagmă: ”La vremuri noi…tot NOI!”

 Trist este că, pe fondul tuturor acestor eșecuri, promisiuni nerespectate, împrumuturi fără noimă, investiții irosite, va veni un moment  în care nimeni nu va mai avea încredere în noi, refuzând a ne mai împrumuta, de a ne mai da de pomană…Și Ziua aceea nu este prea departe.

O zi în care băieții de AUR ai acestei națiuni vor pune la  Frontiere  pancarte pe care va sta scris: ”Țară de vânzare! Preț negociabil!”

(Florian Tincu)

Articolul ”Țară de vânzare! Preț negociabil…” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Neputința Guvernului de a acorda sumele promise diferitelor categorii profesionale, inclusiv pensionarilor, face ca tot mai mulți bugetari să iasă în stradă. Momentul nu este ales deloc întâmplător, ci cu o tură de pistă înaintea declanșării alegerilor electorale,  de anul viitor.  Sindicatele sunt conștiente că acum este momentul în care politicienii aflați la guvernare sunt […]

Articolul ”Țară de vânzare! Preț negociabil…” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/tara-de-vanzare-pret-negociabil/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 17 noiembrie 2023 16:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.