Termocentrala Mintia, închisă după 52 de ani. Ultima zi de lucru pentru salariaţii „stelei de pe Mureş”

Termocentrala Mintia rămâne pustie. Luni este ultima zi de lucru pentru cea mai mare parte din angajaţii societăţii. De la Mintia, au fost disponibilizaţi 662 de salariaţi.

Angajat al Termocentralei Mintia găsit spânzurat. Se afla în preaviz şi urma să fie disponibilizat

Complexul Energetic Hunedoara rămâne fără aproape 1.500 de angajaţi. Ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia

Primarul Devei: „Termocentrala Mintia nu va mai porni. Devenii să îşi cumpere centrale pe gaz”

„Cetăţenii din municipiul Deva care de-a lungul timpului au beneficiat de serviciul de termoficare oferit de energeticienii de la Mintia, pot fi alături de cei din ultimul schimb, în jurul orei 22.45, în fata porţii termocentralei. La ora 23.00, Termocentrala Mintia îşi închide porţile, la comanda Ministerului Energiei. Scolile din Deva vor îngheţa la propriu în iarna ce urmează”, susţine liderul de sindicat Cristian Iştoc, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. În ultimele luni, Primăria Deva a demarat procedurile pentru dotarea unităţilor şcolare din municipiu cu centrale termice pe gaz.

„Din tinereţe, de pe băncile liceului m-am pregătit pentru acest loc de muncă. Am avut norocul să mă formez ca om şi profesionist aici. Am avut şansa să cunosc şi să lucrez alături de oameni extraordinari, deosebiţi, atât ca şefi, colegi sau subalterni. Din păcate, şi fără a putea face ceva personal, de astăzi se închid porţile Termocentralei Mintia. Rămas bun tuturor şi sa ne vedem cu bine!”, scrie Viorel Georgescu, un fost angajat al Termocentralei Mintia, pe pagina sa de Facebook.

Termocentrala Mintia. Foto: Viorel Georgescu.

Prefectura Hunedoara a anunţat, luni, că au fost luate toate măsurile necesare începerii procesului de conservare a termocentralei. „Potrivit rapoartelor prezentate, la termocentrala Mintia sunt luate, conform prevederilor legale, toate măsurile pentru protejarea bunurilor şi asigurarea în continuare a mentenanţei instalaţiilor care se vor afla în operare. Au intrat deja în activitate atât angajaţii firmei de pază cât şi muncitorii care vor supraveghea funcţionarea, întreţinerea şi reparaţiile instalaţiilor, acolo unde acest lucru se impune”, a informat Prefectura Hunedoara.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, au fost angajate aproximativ 70 persoane care vor asigura mentenanţa întregului sistem şi funcţionarea angrenajelor care nu pot fi oprite.

Termocentrala Mintia. Foto: Viorel Georgescu.

Disponibilizări masive

Aproape 1.500 de angajaţi din cei 4.000 ai Complexului Energetic Hunedoara au fost disponibilizaţi, într-o singură tranşă. „Sunt 662 persoane care pleacă de la Mintia şi 815 angajaţi de la structurile din Valea Jiului ale CEH. Persoanele disponibilizate de la CEH vor beneficia de plăţi compensatorii şi venit de completare, în funcţie de vechimea fiecăruia”, arăta un comunicat al Prefecturii Judeţului Hunedoara.

Termocentrala Mintia, aflată în vecinătatea municipiului Deva, pe malul Mureşului a devenit funcţională în toamna anului 1969. „Steaua de pe Mureş”, aşa cum era numită în trecut, are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă, se arată pe pagina de internet a termocentralei.

Termocentrala Mintia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, cu putere calorifică medie de 15392 kJ/kg. Cărbunele este transportat pe calea ferată. Combustibili auxiliari, întrebuinţaţi la porniri şi pentru stabilizarea flăcării sunt gazele naturale şi păcura. Energia electrică este livrată în sistemul naţional într-o staţie de interconexiune – Mintia de 110kV 220 kV şi 400 kV.

Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.
„De la punerea în funcţiune şi pâmă la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune”, se arată în prezentarea Termocentralei Mintia.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Necazurile minerilor, „tratate” cu băi de mulţime. Diana Şoşoacă: „Le-am spus tuturor, jos masca” VIDEO

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale

Ce salarii au minerii. „Pentru aceşti bani muncim într-o mizerie şi o umilinţă extraordinare”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.