Ținuta ”decentă” a elevilor la școală, un pas spre reintroducerea uniformelor școlare?

Ținuta ”decentă” a elevilor la școală, un pas spre reintroducerea uniformelor școlare?

Un articol din vechiul statut al elevului a fost eliminat de Ministerul Educației, făcându-se astfel un prim pas către introducerea uniformelor școlare în sistemul preuniversitar, la solicitarea unităților de învățământ, așa cum prevede un proiect de modificare legislativă deja depus la Senat.

Inițial se acceptase cerința elevilor de a fi lăsați să meargă la școală fără restricții vestimentare, dar dacă s-ar fi acceptat respectiva prevedere în noul statut al elevului, ar fi blocat inițiativa legislativă prin care se dorește reintroducerea uniformelor. S-ar putea accesa și fonduri europene pentru plata uniformelor școlare pe care ar urma să le primească elevii. Vechea prevedere din statut ar fi făcut ca inițiativa de modificare legislativă să fie inutilă.

Din septembrie, elevii se vor duce la școală îmbrăcați „decent”. Nu se definește exact ce ar presupune codul vestimentar care va fi impus de fiecare unitate de învățământ, ci doar s-a eliminat din statutul elevului un fragment dintr-un articol, astfel încât elevii nu vor mai fi lăsați să intre în școală dacă nu sunt îmbrăcați adecvat.

Proiectul de reintroducere a uniformelor școlare, la 34 de ani după ce s-a renunțat la ele, a fost depus la Senat, inițiatorul fiind Badea Iulian-Alexandru, deputat PSD. Dacă se va vota în Parlament și va fi promulgat de președinte, va completa Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, școlile urmând să solicite utilizarea uniformelor școlare care să fie acordate gratuit elevilor.

Modificarea pare să fie susținută de PNL, pentru că pasul făcut prin Ordinul de ministru care introduce obligativitatea ținutei „decente” vine în sprijinul modificării propuse de deputatul PSD prin inițiativă legislativă.

Plata uniformelor s-ar putea face, conform proiectului, din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Educației sau al altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară, din bugetele consiliilor județene sau ale Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, dar și din fonduri externe nerambursabile.

Ținută și elemente de identificare

În vechiul Statut exista următoarea formulare: „ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii”. Acest fragment a fost eliminat din noul Statut al Elevului, prin Ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024, publicat în Monitorul Oficial. Se menține doar îndatorirea elevului de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de instituția de învățământ într-o ținută vestimentară decentă, la Art. 14, lit. c).

În mod evident, după ștergerea prevederii, nefiind definit explicit termenul „decent”, s-ar putea ajunge și la abuzuri, în funcție de factorii de decizie care ar putea interzice intrarea în școli a unor elevi, având la bază bullying-ul și discriminarea, până la apariția uniformelor școlare.

Dacă proiectul de lege pentru introducerea uniformelor va modifica legea învățământului preuniversitar și se va obține finanțare din fonduri europene nerambursabile, pentru a li se putea asigura elevilor uniforme gratuit, acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai devreme din anul școlar 2025-2026, nu din următorul, care începe peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că de luna viitoare, elevii doar se vor obișnui cu necesitatea de a respecta un nou set de reguli la școală, în privința ținutei vestimentare.

Se motivează prin reducerea abandonului școlar

În proiectul de modificare legislativă se arată că detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației, iar motivarea e bazată pe studiile realizate de Comisia Europeană care arată că „abandonul școlar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăți de învățare sau, în cele mai multe cazuri, situația socioeconomică precară”, printre care ar fi și „imposibilitatea părinților de a susține achiziționarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori a mijloacelor informatice pentru asigurarea accesului la cursurile în format online”.

Modificarea legislativă adaugă un punct la Art. 11 din Legea învățământului preuniversitar: „Pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formării profesionale, conducerea unităților de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară se realizează prin ordin al ministrului educației”.

La Art. 106 se introduce litera n): „dreptul de a beneficia în mod gratuit de uniformă școlară”, iar la Art. 126 se adaugă litera s): „pot asigura, din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, acoperirea cheltuielilor pentru finanțarea și acordarea gratuită a uniformelor școlare, așa cum este specificat în metodologia aprobată de Ministerul Educației”.

Elevii săraci, scutiți de discriminare

Discuțiile legate de necesitatea reintroducerii uniformelor școlare și a semnelor distinctive se poartă de peste 15 ani, dar nu s-a ajuns până acum la un consens. Sunt școli care au introdus uniforma, dar nu au putut obliga toți elevii să o poarte, această lipsă a interdicției fiind prevăzută și în cadrul legal.

În vechiul Regulament-cadru, din 2022, era interzisă sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ: „În unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea”.

Până acum, principalul impediment în aplicarea acestei măsuri a fost latura financiară, pentru că familiile sărace nu-și pot permite să plătească în plus pentru costurile pe care le presupune achiziționarea uniformelor, mai ales dacă au mai mulți copii la școală. Dacă s-ar fi impus uniforma obligatoriu, fără să fie și gratuită, ar fi însemnat să se introducă astfel un element în plus pentru creșterea abandonului școlar.

Dacă se vor găsi bani pentru asigurarea uniformelor gratuit, este foarte posibil să devină chiar obligatorii pentru toți elevii, nu doar introduse la cererea unităților de învățământ, tocmai pentru că astfel s-ar reduce diferențele dintre elevii înstăriți și cei din familii sărace, eliminându-se o parte din bullying și din discriminare, în mediul școlar, conform experților UE invocați și în expunerea de motive a proiectului de modificare legislativă. (www.jurnalul.ro)

 

Un articol din vechiul statut al elevului a fost eliminat de Ministerul Educației, făcându-se astfel un prim pas către introducerea


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/tinuta-decenta-a-elevilor-la-scoala-un-pas-spre-reintroducerea-uniformelor-scolare/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 26 august 2024 16:31

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.