Top 100 cei mai râvniţi angajatori: Microsoft revine pe primul loc

Studiul s-a desfăşurat în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, pe un eşantion de 14.347 respondenţi cu profil Business, IT&C, Inginerie şi Ştiinţe Sociale. Derulat pentru al 16-lea an consecutiv, acesta reprezintă cel mai complex instrument de referinţă din piaţă, ce măsoară nivelul de atractivitate al angajatorilor din România şi oferă o înţelegere a comportamentului candidaţilor şi aşteptările acestora în raport cu angajatorii locali.
Top 100 Cei Mai Doriţi Angajatori este realizat la nivel naţional, pe baza a 14.347 de răspunsuri libere, neasistate ale respondenţilor întrebaţi care sunt top 5 angajatori din România pentru care şi-ar dori să lucreze. 30% dintre angajatorii din top 100 sunt companii de tehnologie, in timp ce 15% sunt companii ce activează în automotive.
*Sursa: Catalyst Solutions, studiul Cei Mai Doriţi Angajatori 2021
După 9 ani, Microsoft revine pe primul loc în topul preferinţelor respondenţilor.
”Suntem încântaţi să fim recunoscuţi ca Cel Mai Dorit Angajator din România. Acest lucru vine ca o confirmare a faptului că viziunea noastră şi cultura de a pune oamenii pe primul loc au un impact pozitiv uimitor. Odată cu situaţia pandemică, am pus şi mai mult accent pe angajaţii noştri venind cu un răspuns rapid la situaţia globală, concentrându-ne asupra culturii organizaţionale şi menţinerii stării de bine a angajaţilor, adaptându-ne la mediul de lucru remote într-un ritm accelerat. Starea de bine a angajaţilor noştri a fost şi continuă să fie unul dintre cele mai importante aspecte pe care le urmărim. De asemenea, realizăm zilnic cât de important este acest lucru pentru sănătatea noastră mentală, fiind fundamentul unei culturi organizaţionale puternice, orientate către angajaţi. Vom continua să investim în angajaţii noştri, să promovăm sentimentul de apartenenţă şi să acordăm spaţiul necesar pentru a creşte împreună. Eforturile noastre nu se opresc aici, dorindu-ne să putem asigura cele mai bune experienţe angajaţilor noştri, cu multă grijă şi atenţie.” Mădălina Stoian, HR Manager Microsoft
Conform rezultatelor, industria preferată în care şi-ar dori să lucreze, atât studenţii, cât şi profesioniştii, rămâne industria IT (Software / Hardware), la fel ca în 2018. Totodată, industria Automotive a scăzut în topul preferinţelor, pe de altă parte, este o industrie mult mai atractivă pentru candidaţii experimentaţi decât pentru studenţi. În acelaşi timp, respondenţii au menţionat într-un procentaj mai mare faţă de acum doi ani, faptul că industria angajatorului în care activează nu este importantă în luarea deciziei de angajare.
În ceea ce priveşte principalele criterii luate în considerare de către candidaţi când îşi aleg un viitor angajator, mediul de lucru prietenos, garantarea unui loc de muncă sigur şi suportul în dezvoltarea profesională contează mai mult în decizia studenţilor, în timp ce pentru candidaţii cu mai multă experienţă, cele mai importante criterii devin recunoaşterea performaţelor de către angajator şi oferta salarială.
Luând în considerare perioada actuală, prin intermediul studiului, am evaluat şi impactul lucrului de acasă în acceptarea unei noi oportunităţi de carieră. Astfel, flexibilitatea angajatorilor vis-a-vis de politica lucrului de acasă îi poziţionează ca fiind mai atractivi în rândul candidaţilor. Decizia atât a studenţilor, cât şi a profeioniştilor de a accepta un nou loc de muncă va fi influenţată în foarte mare măsură de oferirea posibilităţii unui mix între lucrul de la birou şi lucrul de acasă, 73,9% – studenţi şi 68,1% – profesionişti.

Când vine vorba de canalele de informare în legătură cu angajatorii şi joburile de pe piaţă în ultimul an,  faţă de rezultatele din 2020, LinkedIn câştigă mult teren în rândul candidaţilor cu puţină experienţă (2021-44,6% vs 2020-28,3%), chiar dacă în anii precedenţi acest canal era folosit cel mai mult de profesionişti.
Raportându-ne la ultimii ani, observăm eforturi mari de comunicare din partea companiilor concentrate pe reţelele de socializare. Astfel, am considerat important să analizăm ce canale de socializare preferă respondenţii să utilizeze pentru a fi la curent cu noutăţile despre angajatorii preferaţi. Aşadar, pe lângă LinkedIn (62,1%), studenţii preferă Facebook (59,8%) şi Instagram (39.3%), în timp ce 3 din 4 profesionişti preferă LinkedIn ca şi canal principal pentru a fi la curent cu angajatorii preferaţi, urmat de Facebook şi YouTube într-o proporţie mult mai mică.
Întrebaţi ce categorii de conţinut ar fi cele mai de interes pentru ei atunci când caută informaţii despre un angajator, ambele segmente analizate ar prefera, în principal, să acceseze informaţii cu privire la beneficiile şi oportunităţile de avansare existente în cadrul organizaţiei. Observăm că pentru respondenţii la început de carieră este important să regăsească sfaturi pentru a se pregăti pentru procesul de selecţie, dar şi care este profilul oamenilor căutaţi de angajator. Pe de altă parte, respondenţii cu peste 3 ani experienţă profesională, ar fi interesaţi să cunoască cum este menţinut echilibrul între viaţa personală şi profesională în cadrul companiei şi informaţii despre cultura organizaţională.
De asemenea, ambele segmente de repondenţi au menţionat că ar prefera să obţină informaţiile de mai sus, în primul rând, citind articole (studenţi – 67%, profesionişti – 73%). În timp ce pentru studenţi următoarea formă dorită de obţinere a informaţiilor este participarea la evenimente, profesioniştii preferă conţinut ce poate fi consumat în maxim 30 de secunde.
Rezultatele studiului Cei Mai Doriţi Angajatori 2021 se bazează pe informaţiile colectate în urma unui chestionar online în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021. La studiu au participat 14.347 de respondenţi cu studii superioare, atât juniori, cât şi candidaţi cu experientă din toată ţara, cu profil Business, IT&C, Inginerie şi Ştiinţe Sociale.
În urma colectării datelor, informaţiile prelucrate sunt centralizate sub formă de rapoarte diferenţiate în funcţie de interesul candidaţilor pentru anumite industrii, de background-ul academic şi nivelul de experienţă. Tipurile de rapoarte disponibile: Business, Engineering, IT&C, Retail, FMCG, Outsourcing/BPO.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.