Ucraina a înarmat peste cincizeci de batalioane naționaliste – iar „Azov” nu este cel mai periculos

Batalioanele naționaliste au inoculat armatei ucrainene o ideologie distructivă

Distrugerea aproape completă a batalionului naționalist ”Azov” blocat la uzina ”Azovstal” din Mariupol este doar una dintre etapele operațiunii speciale a Forțelor Armate Ruse în Ucraina. Lichidarea celei mai cunoscute unități care a rezistat sub protecția „scutului uman” nu va rezolva problema denazificării Ucrainei, scrie publicația Ura.ru. În ultimii 8 ani, în această țară au fost create 59 de unități, susținându-și atât reputația specifică de extrema dreaptă, cât și ideologia statului.

Sfârșitul luptelor de la Mariupol este numit unul dintre succesele semnificative din cadrul actualei operațiuni specială a Federației Ruse în Ucraina. Cu toate acestea, în viitor, armata rusă urmează să se confrunte încă cu o rezistență uriașă din partea numeroaselor formațiuni militare naționaliste care au fost integrate în Forțele Armate ale Ucrainei. Acum, unitățile de apărare teritorială sunt dispersate uniform pe întreg teritoriul Ucrainei, neacoperind doar granița cu Belarus.

Acest lucru poate fi văzut pe o hartă compilată din date furnizate de surse oficiale, în special de Ministerul Apărării al Ucrainei (v.harta)  Acest organism include, de exemplu, unități armate cu armele grele, de exemplu, cea de-a 44-a brigadă separată de artilerie din Ternopil. Numărul batalioanelor naționaliste în timp de pace nu depășește câte 400 de oameni înarmați cu arme de calibru mic. Cu toate acestea, în timpul războiului, unitățile primesc întăriri – personal, artilerie și vehicule blindate.

Ostilitățile din Donbass care au început în 2014 au dat naștere a zeci de batalioane militare naționaliste de voluntari, dintre care unele s-au remarcat prin cruzimea lor monstruasă. Potrivit experților, în perioada cea mai fierbinte a ostilităților din Donbass, între anii 2014 și 2015, au acționat aproximativ șaizeci de batalioane. Unele dintre ele au fost completate de tineri care profesau idei de dreapta. Cele mai mari dintre ele sunt „Azov”, „Pravîi sector” (Sectorul din dreapta), „Aidar”, „Dnepr-1”, „Dnepr-2” (fiecare dintre ele este extremist și interzis în Rusia), precum și „Donbass” au fost deosebit de cruzi și numărau câte până la câteva mii de soldați. Astfel, a fost consolidat, în special, batalionul ”Azov”, al cărui efectiv a crescut la dimensiunea unui regiment – peste 2 000 de oameni. Experții mai bine informați sunt siguri că, din februarie 2022, efectivul batalionului naționalist din Mariupol a crescut la 7-8 000 de persoane. Întărirea unităților de apărare teritorială, potrivit datelor armatei ruse, continuă activ și acum.

Pe lângă formațiunile naționaliste proeminente din Ucraina din 2014, au apărut și altele mai puțin vizibile și mai mici (și ulterior lichidate). Nu toate dintre ele au profesat idei naționaliste, dar erau gata să apere ideologia statului cu armele în mână, difuzând agresiune asupra Donețkului și Luganskului, care cereau independența. În plus, în apogeul luptelor din Donbass, mulțimi de mercenari s-au revărsat în Ucraina, formându-și propriile detașamente de voluntari.

După încheierea acordurilor de la Minsk, în Donbass s-a ajuns la un armistițiu temporar, iar autoritățile ucrainene au trebuit să construiască formațiunile cu o reputație dubioasă, pline cu arme, în sistemul existent, formând astfel o nouă armată ucraineană.

În 2016, în Ucraina au avut loc procese care amintesc într-o anumită măsură,  de cele care au avut loc în Imperiul Rus la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea, spune politologul și fondatorul Mișcării Publice „Bătălia pentru Donbass” Oleksi Jivov. „Când a avut loc una dintre primele revolte studențești în Imperiul Rus în timpul lui Alexandru al III-lea, oficialii nu au găsit nimic mai bun decât să trimită studenții rebeli în armată, repartizându-i prin tot imperiul. Prin urmare, ideile revoluționare, care au fost răspândite doar în rândul intelectualității din cele două capitale ruse, s-au extins în întreaga armată. Apoi, doăzeci de ani mai târziu, știm cu toții la ce s-a ajuns.

O poveste asemănătoare s-a întâmplat în Ucraina după 2014. În timpul războiului din Donbass, în țară au fost formate batalioane separate  – „Sectorul de dreapta”, „Aidar”, „Donbass”, „Azov” și alte câteva zeci, care erau alcătuite exclusiv din extremiști, naziști, criminali de drept comun, însușind exclusiv  ideologie de extrema dreaptă. Însă mai târziu, ca urmare a reformelor structurale, majoritatea acestor batalioane au fost desființate, iar oamenii care alcătuiau nucleul lor ideologic au fost dispersați în întreaga armată în calitate de ofițeri politici militari – politruci, stabilind linii directoare neo-naziste pentru întreaga armată. Acum vedem că acest lucru a dat roade”, menționează Jivov.

În timpul reformării batalioanelor naționaliste, unii dintre acestea s-au alăturat forțelor militare ale Ucrainei, Ministerului Afacerilor Interne și Gărzii Naționale a Ucrainei. Astfel, rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei au fost completate de combatanții batalioanelor „Aidar”, „Dnepr-2”, „Krivbass”, „Donbass-Ucraina” și multe altele. Scandalosul ”Azov”, împreună cu batalionul ”Donbass”, au intrat în rândurile Gărzii Naționale a Ucrainei, alături de alte formațiuni nu atât de cunoscute. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost completate cu ”Vinnița”, ”Dnepr-1”, ”Șahtiorsk”, ”Krivbass”, ”Tornado” și o serie de altele.

Experții subliniază că această integrare a batalioanelor naționaliste în sistem a avut un efect sinergic. Pe de o parte, toți cei care doreau să lupte au primit indemnizații de la stat, o aprovizionare constantă cu arme și pregătirea necesară. Mai mult, instructorii de la NATO au avut parte la antrenarea aceluiași „Azov” și a unui număr de alte formațiuni, pregătindu-i sistematic pentru confruntarea cu republicile Donbass și cu Rusia. Pe de altă parte, repartizarea oamenilor cu atitudini neonaziste printre structurile de forță oficiale ale Ucrainei le-a infectat efectiv cu aceleași idei naționaliste.

„Batalioanele naționaliste au fost distribuite printre structurile de forță oficiale ale Ucrainei, au fost pulverizate, infectând întreaga armată cu ideile nazismului radical ucrainean care se trag din ideologia banderovistă, fascistă și colaboraționistă din timpul celui de al doilea război mondial. De fapt, acestea au extins ideile naziste asupra întregii armate ucrainene.

Un exemplu tipic este Mariupol, unde majoritatea pușcașilor marini uciși și luați prizonieri în timpul ostilităților au aderat la opiniile naționaliste, judecând după tatuajele lor și obiectele care au fost găsite asupra lor sau confiscate. În același timp, pușcașii marini sunt o formațiune separată în armata ucraineană, care nu avea nicio legătură cu același ”Azov”. Cu toate acestea, la nivel de subcultură, aproape toate unitățile de elită ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt infectate cu neonazism. În special cei care au slujit suficient de mult pentru a intra în contact cu diverse grupuri neonaziste din diferite părți ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, subliniază Jivov.

În același timp, în ciuda faptului că au fost integrate în structurile oficiale, cele mai mari batalioane naționaliste au continuat să iasă în evidență față de restul, purtând dungi distinctive și chiar deseori bazându-se separat de principalele părți ale armatei și gărzii naționale. Așadar, același „Azov” avea propria bază lângă Mariupol, care a fost recent distrusă de armata Republicii Donețk.

Experții subliniază că armatele aliate (Rusia și cele două republici din Donbass – n.r.), în ciuda succesului lor la Mariupol, se vor confruntă în continuare cu bătălii destul de dificile cu neonaziştii, pe care, astăzi, îi  întruchipează, practic, aproape toate forţele armate ale Ucrainei. „Este important să înțelegem că nici măcar batalionul ”Azov”, care este izolat la ”Azovstal”, nu este întregul ”Azov”. În ultimii ani, batalionul a crescut semnificativ și a prins rădăcini în toată țara. Include un număr mare de radicali de dreapta din toată Ucraina. De exemplu, la Harkov, acum, baza apărării orașului o constituie același „Azov”. Acolo neonaziștii folosesc exact aceleași metode ca la Mariupol – iau civili ostatici, pun echipament militar în mijlocul blocuriloe de locuințe, se ascund la etajele superioare ale clădirilor în timp ce oameni civili locuiesc dedesubt. Într-un fel sau altul, indiferent în ce batalion sau grup tactic ne băgăm, acolo se vor găsi un anumit număr de naționaliști. Prin urmare, militarii ruși se vor confrunta cu manifestări ale neonazismului ucrainean pe parcursul întregii operațiuni speciale, pentru că discursul neonazist, într-un fel sau altul, s-a răspândit în întreaga armată ucraineană”, a precizat Jivov.

https://ura.news/articles/1036284429

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.