Ucraina nu e singura țară unde ar putea izbucni un război major. Armata japoneză se pregătește, iar ținta este clară, China

Conflictele armate par să ia o tot mai mare amploare la nivelul globului. Astfel, Ucraina nu este singura țară în care ar putea izbucni un război major. Pe un picior conflictual asemănător se află și Japonia, care își pregătește armata.

Altă țară în care ar putea izbucni un război major

Potrivit declarațiilor forțelor terestre din Japonia, acestea urmează să desfășoare exerciții la nivel național, fiind implicate toate unitățile armatei. Acest tip de exercițiu ia loc după trei decenii și are rolul de a-și consolida capacitățile. Aceste exerciții urmează a avea loc între lunile septembrie și noiembrie, iar motivul care stă la bază are legătură cu agresivitatea maritimă a Chinei, devenind o problemă de securitate.

Forțele terestre ale Japoniei numără 140.000 de militari, iar ultima dată când au efectuat un astfel de exercițiu a fost efectuat în anul 1993, imediat după ce Războiul Rece a luat sfârșit. Acest exercițiu reprezintă consolidarea forțelor armate în scopul de a putea apăra insulele îndepărtate față de acțiunile intense ale Chinei din ultima perioadă.

Începând cu luna februarie, China revendică insulele nelocuite care care se află sub control japonez. Potrivit unei legi noi, aceasta permite pazei de coastă să folosească arme împotriva navelor străine care intră ilegal pe apele sale. Reprezentanții armatei terestre japoneze au menționat că începând cu luna mai vor efectua un exercițiu împreună cu Corpul de Marină SUA și armata franceză pe teritoriul Japoniei.

SUA va apara Japonia cu arme nucleare in cazul unui conflict
SUA va apara Japonia cu arme nucleare in cazul unui conflict

SUA va apăra Japnia cu arme nucleare

Acest exercițiu va simula un război urban. Totodată, SUA a reafirmat faptul că va apăra Japonia cu arme nucleare, potrivit Tratatului din 1960. Acest document reprezintă baza legislației pentru alianța dintre SUA și Japonia. În aceeași declarație, atât președintele SUA, Joe Biden cât și premierul japonez, Yoshihide Suga militează pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwanului.

„Subliniem importanţa păcii şi stabilităţii în întreaga strâmtoare Taiwan, solicităm o soluţionare paşnică a conflictelor din strâmtoare”, se arată în document.

Agenția japoneză Kyodo a arătat că Taiwanul este menționat pentru prima dată într-o declarație comună după 52 de ani. Această formulare a fost folosită pentru ultima dată într-un document din 1969, în urma unor negocieri dintre premierul Japoniei de la acea vreme, Eisaku Sato și fostul președinte american, Richard Nixon.

Potrivit celui de-al cincilea articol al Tratatului, asigurarea de securitate se aplică și asupra insulelor Senkaku, insule revendicate de către China. Cei doi lideri se opun ”oricărei acțiuni unilaterale care vizează schimbarea statu-quo-ului în Marea Chinei de Est”. Totodată, aceștia se opun și acțiunilor ilegale ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

În aceeași declarație se arată faptul că Biden și Suga și-au reafirmat angajamentul de a denucleariza complet RPDC. Aceștia au ajuns și la Myanmar , condamnând violențele comise de către armată și poliție împotriva civililor.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.